10.etapa: Rychnov nad Kněžnou - Lanškroun

Trasa: Rychnov nad Kněžnou – Žamberk – Letohrad - Jablonné nad Orlicí – Lanškroun
Délka trasy: 84 km

report

11. den, sobota, 10. etapa, Rychnov nad Kněžnou – Lanškroun, 84 km

Nevím, zda je vhodné začínat stejně jako včera, ale v noci a ráno neustále pršelo, pršelo i na startu a vlastně celý den.
Pro přírodu příjemný pozvolný déšť, ale pro cyklisty nic, co by vyhledávali, zejména, když se k tomu přidal i pěkně čerstvý studený vítr, většinou naštěstí z boku nebo do zad. Celé to podpořila teplota mezi 10 – 13 °C. No prostě jaké lepší počasí si přát do poslední etapy. Že se včera objevilo před hotelem Studánka tolik lidí, připravených strávit celý den na kolech v dešti, nás překvapilo, ale přece jen to byl okruh, končící na stejném místě. Dnes jsme čekali, že nás bude jen poslední hrstka. No byla, ale pěkně velká. Více než 40 cyklistů se vydalo vstříc cílovému městu. Přes několik brdků jsme za stálého deště dojeli do Žamberku, kde nás v místním divadle přivítal 1.místostarosta města Ivan Vrkoč. Bylo velmi milé, že jsme mohli být schováni v teple a na zahřátí nám kromě čaje připravili i výtečnou polévku. Velké díky.

Pak už byl čas pokračovat směr Letohrad. Bylo to pouhých 10 km a jen jeden kopeček, a tak jsme na Václavském náměstí byli včas a mohl nás přivítat pan starosta Petr Fiala. Teplota byla kolem 10 °C a lilo a lilo. Stáli jsme namačkáni pod připravenými přístřešky a nabírali energii z připraveného občerstvení, hlavně z teplých nápojů. Bylo to skvělé a před sebou jsme měli pár kopečků. Bylo zajímavé sledovat, jak se počet členů pelotonu zmenšuje a zaplňují se doprovodná auta za pelotonem. Nebylo se co divit, počasí nám opravdu nepřálo.

Přes několik brdků jsme vyrazili směr Jablonné nad Orlicí. Výhodou bylo, že se vůbec neprášilo a naštěstí se silnice začala zvedat, tak jsme se alespoň trochu zahřáli. Kdo to tu znáte, tak jistě víte, o čem mluvím, když jsme začali Šedivcem, pokračovali na Studené a pak na Těchonín. Na závěr sjezd do města Jablonné nad Orlicí, kde na nás byli krásně nachystáni. Náměstí ozvučené, děvčata v krojích, řada lidí, skvělé koláčky a samozřejmě teplý čaj. Celou naší zastávkou nás mluveným slovem provázel pan starosta Miroslav Wágner. Děvčata nám předvedla i v dešti tanec České besedy a také jsme se dozvěděli dost zajímavostí o tomto malebném městečku. Mnohokrát děkujeme za tak milé přijetí. Každý z nás dostal knoflík pro štěstí na cestách od firmy Šlesinger – nitěné knoflíky, která zde sídlí, a pak už se vyrazilo na poslední část letošního ročníku.

Bylo to sice ještě přes dva kopečky, ale ty nás příjemně zahřály. Následoval sjezd do Lanškrouna. Škoda jen té mlhy, která byla všude kolem, a tak jsme nemohli ocenit zdejší skvělé výhledy do krajiny. Ale to už jsme byli u bran cílového města. Nakonec našlo v tomto nepříznivém počasí sílu dojet až do cíle 32 cyklistů v sedlech a mnozí další v doprovodných autech, nebo alespoň v myšlenkách. Na radnici nás přivítal pan starosta Mgr. Radim Vetchý, spolu s ním zde bylo připraveno výtečné občerstvení a hlavně teplo. Udělali jsme si závěrečnou fotografii, převlékli se a vyrazili ke svým domovům. No a hlavně jsme se začali těšit na 12. ročník Cyklotour Na kole dětem 2021, vždyť už to není ani za rok.....

Závěrečné shrnutí: za 11 dní celkem ujeto 1259 km po trase, nastoupáno 14 024 m nadmořské výšky a naklesáno 14.015 m. Děkujeme za podporu, vydržte, jako vydržíme my.

10. etapa 2020

20.6.2020 - sobota

Poslední letošní etapa bude mnohem rovinatější než ta včerejší. Start bude opět u hotelu Studánka v Rychnově nad Kněžnou a mnoha zatáčkami dojedeme do Žamberku. Z Žamberku do Letohradu je to jenom kousek, ale i tady zastavíme. Pojedeme sice kolem biatlonového areálu, ale tentokrát běžky i střelbu vynecháme a budeme pokračovat směrem k vodní nádrži Pastviny.  Těsně před nádrží však opět změníme směr a po vyhlídkové trase dojedeme do Jablonného nad Orlicí. To bude dnes poslední zastávka a už nás bude čekat letošní poslední kousek cesty. V cestě nám bude stát poslední kopec v Čenkovicích a pak už stále z kopce až do cílového města Lanškroun. Zde letošní putování ukončíme, dáme si pac i pusu a nezbude, než se těšit na 12. ročník v roce 2021.

Itinerář etapy

Start    9:00

Rychnov nad Kněžnou - hotel Studánka

11:00 -   11:20

Žamberk - Divišovo divadlo

11:50 - 12:10

13:20 - 13:40

Letohrad - Václavské náměstí

Jablonné nad Orlicí - náměstí 5.května

Cíl        15:10

Lanškroun - nám. J.M. Marků

Rychnov nad Kněžnou hotel Studánka – Blatiny – Javornice – Slatina nad Zdobnicí – Rybná nad Zdobnicí – Záchlumí – Bohousová – Česká Rybná – Helvíkovice – Žamberk                         28 km

Žamberk – Písečná – Letohrad                    10 km

Letohrad – Nekoř – Bořitov – Studené – Celné – Těchonín – Jablonné nad Orlicí                    20 km

Jablonné nad Orlicí  - Orličky – Čenkovice – Výprachtice – Nepomuky – Lanškroun             25 km

Podrobnou trasu najdete zde.

Profil etapy