13.etapa Tour de France 2013

11. Červenec 2013

Na čtyři sta kilometrů po dvou dnech má na Tour de France v nohách skupina kolem desítinásobného mistra světa na vysokém kole Josefa Zimovčáka. V třinácté etapě z Tours do Saint-Amand-Montrond musela ujet 178 kilometrů převážně rovinatou zemědělskou krajinou, při čemž je, podobně jako včera, trápil silný protivítr. 

Oproti předchozím dnům, kdy kolem trati stály stovky fanoušků, lemovaly dlouhé rovné silnice pouze nekonečné lány polí. „Bylo to opět takové rozjetí před těmi kopci, které nás čekají. Na jediné horské prémii dne jsme otestovali druhé vysoké kolo určené do hor a bylo opět skvělé, že i u tak malého kopce čekala spousta fanoušků,“ řekl po dojezdu do cílového města patron charitativního projektu Na kole dětem Josef Zimovčák, jenž si s úsměvem postěžoval na neustálý protivítr. „Pořád foukalo. Ten vítr je kousavá disciplína a je to někdy lepší než kopec. Je to hodně vysilující, ale ať fouká,“ dodal Zimovčák.

Skupina i dnes po cestě do cílového města narazila na koloběžkáře, kteří rovněž absolvují trasu Tour de France den napřed oproti pelotonu závodníků. 

„Dnešní etapa byla pohodová. Vítr byl sice krutý, ale byl to takový odpočinek před kopci, které na nás čekají,“ zhodnotil etapu další z členů týmu a vrchní domestik Josefa Zimovčáka Ivan Burkert. 

Pavel Jahoda

Fotogalerie 

foto: © Ivo Dvořák

13. etapa Tour de France 2013