16.etapa Tour de France 2013

15. Červenec 2013

Krásná, ale zároveň náročná 16.etapa zdolána

Po jednodenní pauze, kdy jezdci cyklisté nejenom regenerovali, ale stihli se i podívat na průjezd profesionálů, vyrazila skupina kolem Josefa Zimovčáka na Tour de France opět do sedel. Nečekal je však žádný jednoduchý rozjezd, nýbrž kopcovitý terén hned s třemi horskými prémiemi druhé a třetí kategorie.

„Na trati nás zdravilo víc Čechů, než jsem čekal. Byla tam opět i jedna skupina ze Zbuzan, která tam byla kvůli členovi našeho týmu a jejich starostovi Jirkovi Sušickému. Ten měl dneska lehkou nehodu, když píchl kolo a spadl na zem, ale dopadlo to dobře. Jinak jsme se museli vypořádat s několika lehčími kopci,“ řekl po dojezdu hlavní patron projektu Na kole dětem Josef Zimovčák.

K prvním pádu na Tour došlo přibližně třicet kilometrů před cílem v Gapu a mimo Jiřího Sušického se do něj připletlo i pět nových cyklistů z České republiky, kteří se k Josefu Zimovčákovi přidali po jedenácti kilometrech, ale ani těm se naštěstí nic nestalo. 

Kromě toho se skupina po startu vinou pořadatelů i jednou ztratila, ale po několika kilometrech se opět vydala správným směrem. Jinak etapa proběhla v poklidu a i sám hlavní patron akce Zimovčák přiznal, že se musel kochat krásami místních kaňonů i kopců. Jako již tradičně došlo k setkání s koloběžkáři a Josef Zimovčák opět dokázal, že na vysokém kole skutečně umí, když se v náročných sjezdech řítil až šedesátikilometrovou rychlostí. 

Podpořit projekt Na kole dětem na šestnáctou etapu přijel i Petr Koukal starší, jenž si stihl vyšlapat i legendární horu Col du Galibier. „Přijel jsem sem kvůli skvělým zážitkům z cyklotour Na kole dětem. Bylo to rozhodnutí okamžiku a jsem rád, že jsem tady,“ řekl Koukal starší. 

Pavel Jahoda

Fotogalerie 

foto: © Ivo Dvořák

16. etapa Tour de France 2013