18.etapa Tour de France 2013

17. Červenec 2013

Alpe d´Huez? Žádná překážka

Alpe d´Huez? Žádná překážka. Josef Zimovčák a spol. opět ukázali, že na Tour de France přijeli ve výborné formě a s velkým odhodláním, když zdolali i druhou legendární horu v itineráři stého ročníku etapového závodu napříč Francií.

"Výjezd byl skutečně těžký, ale nečekal jsem, že zde bude tolik českých vlajek. Je vidět, že výsledky Romana Kreuzigera jsou tak impozantní, že láká lidi do Francie," řekl hlavní patron projektu Na kole dětem Josef Zimovčák, jenž se musel během výšlapu potýkat s náročnými podmínkami, kdy zádní kolečko na velocipedu díky dešti neustále prokluzovalo. 

Během výšlapu skupina narazila na spoustu cyklistů včetně nahého vodníka či legendárního El Diabla Didiho Senfta a davy fanoušků, kteří vytvářeli neopakovatelnou atmosféru. Mezi nimi dominovali především Nizozemci, kteří Josefa Zimovčáka samou radostí zkropili i pivem. 

Sám Zimovčák však přiznal, že mnohem náročnější než samotný kopec byl následný sjezd  Col de Sarenne, kde se na vysokém kole bez brzd řítil i šedesátikilometrovou rychlostí. "Když jsem ho sjížděl, zdálo se mi to strašně nebezpečné a těžké," zhodnotil sešup, při němž došlo i k pádu. "Jelo se po velmi úzké a nekvalitní cestě. Urvala se mi část boty, a jelikož začalo i pršet a já tou botou brzdím, tak mi to podjelo a poroučel jsem se na zem, ale nic se mi nestalo," dodal Zimovčák. 

Etapu absolvoval i známý chirurg profesor Pavel Pafko. „Byl to obrovský zážitek, a to jak sportovní, tak i po stránce zážitků, kdy to prostředí, které jsme viděli, bych přál všem vidět,“ řekl tradiční účastník cyklotour Na kole dětem, jenž rovněž prozradil, proč vlastně na Tour přijel. „Zaprvé jsem si chtěl zajet s Pepou a touto partou lidí, protože to je radost. Zadruhé je to sto let od prvního ročníku a zatřetí pomáháme především dobré věci,“ dodal Pafko. 

Fotogalerie 

foto: © Ivo Dvořák

18. etapa Tour de France 2013