1.etapa 2021: Kopřivnice - Slopné

Trasa: Kopřivnice – Nový Jičín – Hranice – Bystřice pod Hostýnem – Slušovice - Slopné
Délka trasy: 116 km

report

2. den čtvrtek. Začít je třeba v Kopřivnici, 7.30 nakládat bagáž do doprovodných vozů, 7.50 na startu, 8.00 vzhůru do etapy. Je s podivem, jak jsou všichni disciplinovaní a dodržují (zatím) domluvený harmonogram. Nutno předeslat, že dvě hlavní pravidla se vztahují k jízdě samotné: přilba je zákon, bez ní je každý z pelotonu vyřazen, a na silnici zásadně vpravo, nejvýše dva jezdci vedle sebe.

Tak a teď vzhůru. Od startu nás vyprovodil starosta Kopřivnice pan Ing. Miroslav Kopečný a tradičně Karel Loprais. Čerstvá novinka: Lopraisova puma, s níž třikrát vyhrál Rally Paříž-Dakar, před několika dny zaparkovala v Dopravní hale Národního technického muzea v Praze. Víte o slavnějším domácím automobilu? Hádejte, jaký znak má puma na dveřích? Jasně, ovál Na kole dětem… Od vily pana Ringhoffera v parku Edvarda Beneše (jehož dekret Rihgiffera připravila nejen o vilu, ale i o Tatru), jsme vyrazili na první zastávku v Novém Jičíně. V itineráři stálo:

„vlnky“, jako že se nenadřeme. Bylo to tak, na krásném náměstí nás čekal pan místostarosta Mgr. Ondřej Syrovátka a také sluníčko, které už začalo hřát.

Následovaly „vlny z kopce“ do Hranic na Moravě. Vlnky z kopce znamenaly, že z té jedné pelášil Pepa rychostí 51,3 km/h, jak pravil cyklometr. Pepa má nové kolo, o němž bude řeč (o tom kole, pochopitelně), až přijde správná chvíle. V Hranicích nás přivítal pan místostarosta Daniel Vitomský a starosta Jiří Kudláček s krátkou řečí (to se cení) a bezprostředním jednáním při fotografování, když si s námi sedl na trávník za radnicí, mimochodem krásnou zejména zevnitř se skleněnou střechou. Takhle by měl vypadat každý úřad.

„Do kopečka“ charakterizoval další úsek do Bystřice pod Hostýnem, kam se pisatel posledních deset kilometrů dopravil v doprovodném vozidle, protože jako první účastník letošní cyklotour píchnul. Zmiňuji to proto, že akce je zajištěná po všech stránkách. Čekat na smolaře je vyloučené, ujet mu by bylo nefér, takže hupky do sběrného auta, v Bystřici bylo dost času na výměnu. Tady nás přivítali starosta Zdeněk Pánek s místostarostou Jiřím Ottem. Malá odbočka: kromě sběrného vozu jede auto s fotografem a navigátorem, pak skříňový vůz pro bagáž, dva dobrovolní motorkáři, doprovázejí nás policisté i „měšťáci“, bez jejichž pomoci a dohledu bychom akci jet nemohli. Jak jinak zvládnout peloton, který má… Spočítat nás jsem nedokázal. Petr Koukal senior, tradiční účastník, to ale odhadl přesně: prý nás jede jako zrzavejch mravenců. Půldruhé stovky určitě, někdy víc, někdy míň, jak se kdo kde přidal.

Ve Slušovicích u sokolovny byla další milá zastávka s dobrým občerstvením. Nám starším vytanula na mysli bývalá sláva JZD Slušovice. Kdepak ty loňské sněhy jsou…

A teď z kopce do kopce, jak pravil itinerář, cíl ve Slopném. Že jste o této obci neslyšeli? Vězte, že zde podle nejnovějších údajů žije 577 obyvatel. Víte kolik vybrali na konto Na kole dětem? 220 korun! Tedy v průměru na jednoho obyvatele od povijanu po takřka hrob. Záměrně neuvádíme dárcovské částky, ale u Slopného musíme: předali nám šek na 127 000 korun!!! Tohle je rekord, který už nikde nepřekonají, jsme si jisti. V obci to berou jako osobní věc každého místního, a abychom je vyjmenovali, museli bychom uvést možná všech 577 občanů. Všem vám děkujeme. Náš příjezd tu už tradičně berou jako veselici pro všechny místní a účastníky cyklotour. Pobavit se přijel i hejtman Zlínského kraje pan Ing. Radim Holiš a pan starosta Pavel Heinz. Díky vřele, věřte, že to není fráze.

Tak a hupky do hotelu Harmonie v Luhačovicích, je to tam jen z kopce „důle“, večeře a do hajan.

Zítra zase na trať, dobrou,

Honza Králík

Fotogalerie

1. etapa 2021

3.6.2021 čtvrtek

1. etapa nás z města nákladních automobilů povede směrem na západ. První zastávkou dnes bude Nový Jičín. Pojedeme Moravskou bránou a kolem Bečvy dojedeme do Hranic. Poté nás už čeká Podbeskydská pahorkatina a cesta do Bystřice pod Hostýnem. Pokocháme se pohledem na Hostýn, ale nahoru nepojedeme. Budeme pokračovat přes Hostýnsko-vsetínskou hornatinu do města z nejznámějším JZD v Československu, do Slušovic. Během zastávky nabereme síly do dalších kopců. Vizovice tentokrát vynecháme, ale kopce Vizovické vrchoviny nikoli. To už ale budeme mít dnešní cílové místo na dohled. Dnešní cíl je ve Slopném na pomezí přírodního parku Vizovické vrchy a CHKO Bílé Karpaty.

Itinerář etapy

Start    8:00

Kopřivnice - park Edvarda Beneše

8:45  -   9:15

Nový Jičín - Masarykovo náměstí

10:40 - 11:10

Hranice - Pernštejnské náměstí

12:30 - 13:00

Bystřice pod Hostýnem -Masarykovo nám.

14:35 - 15:05

Slušovice - Nová sokolovna

 Cíl       16:20

Slopné - hřiště 

Kopřivnice – Závišice – Rybí – Nový Jičín         13 km

Nový Jičín – Loučka – Starý Jičín – Starojická Lhota – Dub – Heřmanice – Hranické Loučky – Špičky – Hranice          26 km

Hranice  – Teplice nad Bečvou – Valšovice – Paršovice – Rakov – Horní Nětčice – Žákovice – Blazice – Sovadina – Bystřice pod Hostýnem          25km

Bystřice pod Hostýnem – Bílavsko – Hlinsko pod Hostýnem – Jankovice – Dobrotice – Holešov – Martinice –  Horní Lapač – Žabárna – Fryšták – Štípa – Hvozdná – Slušovice         31 km

Slušovice – Lípa - Zádveřice - Dolní Trávníky – Horní Lhota – Dolní Lhota – Sehradice – Slopné                21km

Podrobnou trasu najdete zde.

Profil etapy