20.etapa Tour de France 2013

19. Červenec 2013

Poslední kopec 100 ročníku Tour de France

Deset dní, devět etap, spousta vyšlapaných kopců a stovky kilometrů. Josef Zimovčák ukončil svoje putování na jubilejním stém ročníku legendární Tour de France, když zdolal i trať dvacáté etapy. Její délka byla sice po časovkách tou nejkratší, ale o to náročnější měla profil. Cyklisté museli zdolat hned šest náročných stoupání, při čemž nejtěžší desetikilometrové do Annecy- Semnoz na ně čekalo až v samotném závěru. 

Skupině kolem Josefa Zimovčáka trvalo ujet posledních 125 kilometrů přesně sedm hodin a osmatřicet minut a ani dnes se hlavnímu patronovi projektu Na kole dětem nevyhnuly potíže. Po problémech s botou a gumou na zadním kolečku tentokrát zazlobilo sedátko, ale vše se zvládlo.

Na závěrečný den přijel z Česka významný účastník, handicapovaný Kryštof Hauza, jenž v tomto roce absolvoval několik etap cyklotour Na kole dětem a svůj cyklistický talent potvrdil i tentokrát, když zvládl dojet až do cílového města.

Paříž tentokrát Josef Zimovčák neuvidí. Desítinásobný mistr světa na vysokém kole se totiž rozhodl, že místo dojezdu bude reprezentovat charitativní projekt Na kole dětem v Náměšti nad Oslavou.

Pavel Jahoda

Fotogalerie 

foto: © Ivo Dvořák

20. etapa Tour de France 2013