21. etapa - Giro d´Itália 2014

31.května 2014

Po dřině v horách příjezd k moři

Poslední etapu letošního Giro d´Italia má za sebou Josef Zimovčák a jeho tým Na kole dětem. Ráno  na startu v Gemoně jsme před sebou měli rovinatou etapu protkanou několika zalesněnými kopečky, na kterých mohli elitní vrchaři Lukáš Bejček a Orel ze Zbuzan nasbírat poslední bodíky do soutěže o pomyslný modrý dres. Etapa plynula v poklidném tempu, zemědělská oblast julskoalpského Benátska byla již vyšňořena k přivítání profesionálů v jejich zítřejší závěrečné etapě a tak se na našem pelotonu fanoušci rozehřívali. Pro nás bylo dovršení Gira a příjezd na nádherné náměstí a promenády v Terstu velmi důležité pro symbolické uzavření rozdělané práce. Jako tým jsme výborně obstáli, každý měl svou roli a zažili jsme krásný týden ve výborném kolektivu. I když byli již cyklisté po vrchařském infernu, horku, dešti, kroupách i mrazu, trochu opotřebovaní a sedací partie Josefa Zimovčáka připomínaly impresionistické zátiší, poslední úsek jsme se ctí zvládli. Na přímořském náměstí v Terstu jsme mohli vychutnat středomořskou atmosféru, zapózovat fotografům na útesu nad Jaderským mořem a přiťuknout si trochou šampaňského. 

Velmi důležité bylo, že všichni dojeli do cíle zdrávi, během celé naší italské anabáze jsme se snažili chovat slušně, nedošlo k žádným kolizním situacím, poškození zdraví či majetku místních a můžeme být hrdí na reprezentaci naší země a projektu Na kole dětem. Tvrdou prací v italských horách jsme chtěli přitáhnout pozornost k české Cyklotour a podpořit širokou veřejnost v účasti na ní. Cílem projektu je podpora onkologicky nemocných dětí a proto hodláme nadále propagovat jeho jméno a inspirovat všechny lidi k pomoci potřebným a v neposlední řadě i k pěstování sportu a zdravého životního stylu. Jsme hrdí, že můžeme reprezentovat na podobných akcích naši vlast a jména sponzorů, kteří prokazují velkou empatii, cítění a charakter a charitativní projekt Na kole dětem podporují.

Záměrně zde v závěru nebudeme vyzdvihovat žádná jména, neboť jednotlivec by bez podpory svých kamarádů a kolektivu neznamenal mnoho. Každý cyklista i člen realizačního týmu má svou kvalitu, svou historii a své jméno. Otisk všech účastníků letošního Gira má tak stejnou hodnotu a ta tvoří celek, který ve svém výsledku považujeme za úspěšný a zejména prospěšný. Díky práci všech můžeme pomáhat nemocným dětem v návratu do života a inspirovat všechny lidi k překonávání překážek, které se mnohdy zdají nepřekonatelné. 

Těšíme se, že se s vámi, čtenáři, setkáme zanedlouho při Cyklotour Na kole dětem a že náš společný projekt bude nadále růst.

Fotogalerie

foto: © Ivo Dvořák

21. etapa Giro d´Italia 2014