6. etapa: České Budějovice – Velké Meziříčí

Trasa: České Budějovice – Třeboň – Jindřichův Hradec – Třešť – Velké Meziříčí
Délka trasy: 161 km

report

11. Červen 2013

Po tisíci ušlapaných kilometrech zamířil Josef Zimovčák a spol. na Moravu. Dnešní šestá etapa, která byla jednou z nejdelších a nejnáročnějších v celém čtvrtém ročníku, byla zakončena ve Velkém Meziříčí.

„Dnešek byl skutečně náročný. Vysočina je krásná, ale ten závěr byl mazec. Naštěstí nám přálo počasí,“ zhodnotil kopcovitou etapu Josef Zimovčák. Jezdce, který na velocipedu zvládl tři největší cyklistické závody- Giro d´Italia, Tour de France a Vueltu , potěšil i obrovský zájem dětí v jednotlivých městech, v nichž peloton zastavoval. „Bylo to výborné. Bylo vidět, že to pojali jako zážitkovou akci a přišli podpořit všechny zúčastněné. A to je ta správná cesta,“ prozradil šestapadesátiletý cyklista. 

Po noci strávené v krásném motelu Dlouhá Louka v Českých Budějovicích peloton zamířil do města rybníků a kaprů Třeboň. Ještě před ní peloton rozšířila početná skupina cyklistů z místního cykloklubu. Na Masarykově námestí na Josefa Zimovčáka a spol. čekalo asi sto padesát dětí a jejich příjezd vyvolal okamžitý povyk. Velký zájem vyvolalo i vystoupení bývalé trojnásobné mistryně světa v krasojízdě Martiny Štěpánakové a rovněž místní taneční skupiny Lentilky. Všechny zúčastněné přivítal starosta Jiří Houdek a místostarostka Terezie Jenisová. 

Začátek etapy byl především rovinatý, a tak si cyklisté mohli užívat nádherné scenérie během jizdy k pětatřicet kilometrů vzdálenému Jindřichově Hradci. Tam se spustilo veliké šílenství. Na příjezd pelotonu totiž čekalo na dvě stě padesát dětí, které okamžitě obklopily všechny zúčastněné, a ti se půl hodiny pouze podepisovali. Poté dostal prostor i starosta Pavel Vejvar, jenž Josefu Zimovčákovi předal šek na 5000 Kč a tanečnice ze skupiny Puntikatý Lady. Svojí přítomností podpořila charitativní akci i Markéta Zinnerová, známá spisovatelka a scénáristka. 

Druhá půlka dnešní tratě byla o poznání náročnější, když se peloton přesunul na Vysočinu a některé z kopců dosahovaly sklonu až dvanácti procent a sjezdy rovněž tak. Díky tomu peloton nabral i drobnou ztrátu při příjezdu do předposlední zastávky dne v Třešti, kde z rukou Josefa Zimovčáka převzal starosta Vladislav Hynky jako každý zástupce partnerského města certifikát. 

Závěr etapy byl vůbec nejnáročnější, a tak se i ztráta zvýšila. Do cíle, který byl poprvé během čtvrtého ročníku na Moravě, přesněji ve Velkém Meziříčí, tak skupina dojela asi s hodinovým zpožděním. Skupina fanoušků však vydržela a Josefa Zimovčáka a spol. náležitě přivítala. Společně s nimi i starosta Radovan Necid a místostarosta Josef Komínek. 

Ani zítřejší etapa nebude příliš odpočinková. Peloton totiž vyrazí na Českomoravskou vysočinu, kde finiš bude v Lanškrounu. 

Pavel Jahoda

fotogalerie

foto: © Ivo Dvořák

6. etapa 2013

Itinerář etapy

Start v Českých Budějovicích: 7.30 hod, nám. Rudolfovská 92

České Budějovice – Rudolfov – Hlincová Hora – Zvíkov – Vlkovice – Libín – Spolí – Domanín – Třeboň, Masarykovo nám. 1, 26 km, příjezd 9.15 – 9.45

Třeboň - Břilice – Přeseka –  Lužnice – Kolence – Novosedly nad Nežárkou – Jemčina – Hatín – Buk – Jindřichův Hradec, Nám. Míru
35 km, příjezd 11.30 – 12.00

Jindřichův Hradec - Dolní Skrýchov – Horní Skrýchov – Jarošov nad Nežárkou – Bednárec – Bednáreček – Popelín – Horní Olešná – Panské Dubenky – Býkovec – Kaliště – Horní Dubenky – Nová Ves – Batelov – Třešť, Nám. T.G.Masaryka 50 km, příjezd 14.30 – 15.00

Třešť - Stonařov – Brtnice – Bransouze – Kouty  – Čechtín – Svatoslav – Bochovice – Horní Radslavice – Uhřínov – Velké Meziříčí, Náměstí 50 km, příjezd asi 17.30