7. etapa: Velké Meziříčí – Lanškroun

Trasa: Velké Meziříčí – Žďár nad Sázavou – Nové Město na Moravě – Polička – Moravská Třebová – Lanškroun
Délka trasy: 125 km

report

12. Červen 2013

Davy dětí a velký počet přidávajících se cyklistů. Taková byla sedmá etapa charitativní akce Na kole dětem, po níž mají účastníci v nohách již 1119 kilometrů. Do Velehradu, kde celá cyklotour končí, jim však stále zbývá 400. 

„Dneska bylo kolem trati obrovské množství dětí. To bylo nádherné. Komfortní byl i příjezd do Lanškrouna, kdy s námi přijelo kolem padesáti cyklistů, což je na to, že je středa, všední den, výborné,“ řekl po dojezdu do finální destinace Josef Zimovčák. 

Oproti včerejšímu dnu, kdy kopec střídal kopec, byla dnešní etapa o poznání snazší. Cyklisté sice projížděli Českomoravskou vrchovinou, avšak během sto třiceti kilometrů museli překonat pouze dva náročnější kopce. 

Po noci strávené v krásném hotelu U bílého koníčka ve Velkém Meziříčí a po umytí všech doprovodných aut v Auto Dobrovolný vyrazili všichni do prvních kilometrů etapy. Úvodní zastávka byla ve Žďáru nad Sázavou. Na Horním náměstí čekalo na příjezd pelotonu na tři sta padesát dětí z místních základních škol, které všechny účastníky náležitě přivítaly. Na náměstí dorazil na kole i místostarosta Ladislav Bárta, jenž předal Josefu Zimovčákovi poukaz na 3000 Kč. A jak se na vysokém kole jezdí, si vyzkoušel ředitel místní základní školy pan Ptáček. 

A podobná atmosféra byla i v Novém Městě na Moravě, kam Josef Zimovčák a spol. dorazili o půl hodiny později. Ještě před dojezdem se k pelotonu přidala skupina místních dětí z cyklistického klubu, které dojely až do lyžařského areálu u hotelu Ski, kde se konalo v mistrovství světa v biatlonu či nedávno světový pohár horských kol. Na tribunách, na nichž ještě nedávno fandili fanoušci z celého světa, čekalo na příjezd účastníků na dvě stovky místních školáků. Pro ně i pro všechny jezdce vystoupila jako již tradičně trojnásobná mistryně světa v krasojízdě Martina Štěpánková, jež i díky velkému prostoru mohla vytáhnout ze svého repertoáru i ty nejnáročnější cviky. Certifikát partnerských měst převzal z rukou Josefa Zimovčáka místostarosta Stanislav Marek. 

V pěkném a slunečném počasí počet cyklistů v pelotonu neustále narůstal, kdy po celou dobu etapy se připojovali noví a noví. A tak do Poličky, v nichž všechny přivítala místostarostka Marie Kučerová, a Svitav, kde byl vedoucí odboru pro školství a kulturu Jiří Petr, přijela mnohem početnější skupina. Největší nárůst však přišel až před předposlední odpočinkovou destinací v Moravské Třebové, v níž, jako v každém partnerském městě, předal Josef Zimovčák certifikát. Z jeho rukou ho převzal starosta Miloš Izák. Peloton totiž narostl až na šedesát jezdců, kteří dojeli na Náměstí T. G. Masaryka. 

Při odjezdu z Třebové se přidalo ještě deset nových členů, a tak do cíle, který byl tentokrát v Lanškrounu, jel peloton o sedmdesáti jezdcích. Ke stadionu Romana Šebrleho účastníci přijeli přesně dle plánu. Pro všechny zde byl připravený kulturní program a letošní mistr světa v jízdě na velocipédu Josef Zimovčák předal při příležitosti cyklistických závodů místních školáků ceny pro vítěze. Přivítat všechny účastníky přišla Eva Švarcová a podpořit projekt Na kole dětem přišel i známý farář Zbygnew Czendlík.

Zítřejší osmá etapa bude o poznání náročnější. Cyklotour se totiž jako již tradičně přesunou do Jeseníku, kde etapa bude končit v Bruntále. Tento rok však jezdci s největší pravděpodobností nevyrazí na Praděd. 

Pavel Jahoda

fotogalerie

foto: © Ivo Dvořák

7. etapa 2013

Itinerář etapy

Start ve Velkém Meziříčí: 8.00 hod, Radnická 

Velké Meziříčí – Mostiště  - Bory – Kněževes – Radostín nad Oslavou – Ostrov nad Oslavou – Kotlasy – Březí nad Oslavou – Nové Veselí – Budeč – Žďár nad Sázavou, Horní náměstí 30 km, příjezd 10.00 – 10.30

Žďár nad Sázavou - Mělkovice – Veselíčko – Slavkovice – Nové Město na Moravě, Vysočina Aréna, hotel SKI 11 km, příjezd 11.00 – 11.30

ové Město na Moravě - Pohledec – Koníkov – Roženecké Paseky – Věcov – Jimramov – Korouhev – Polička, Palackého nám., 26 km, příjezd 12.45 – 13.15

Polička - Květná – Svitavy, Nám. Míru 17 km, příjezd 14.15 – 14.45

Svitavy - Lačnov – Opatovec – Dětřichov – Nová ves – Kunčina -  Moravská Třebová, Nám.T.G.Masaryka 27 km, 15.45 – 16.15

Moravská Třebová - Staré Město – Radišov – Rychnov na Moravě – Žichlínek – Lanškroun, Za střelnicí, Stadion Romana Šebrleho 20 km, příjezd asi 17.15