8. etapa: Lanškroun – Bruntál

Trasa: Lanškroun – Zábřeh – Šumperk – Velké Losiny – Bruntál
Délka trasy: 130 km

report

13. Červen 2013

Jeden z nejnáročnějších dnů mají za sebou cyklisté na charitativní cyklotour Na kole dětem. Hlavní patron celé akce Josef Zimovčák a spol. museli v osmé etapě překonat v Jeseníkách hned několik náročných stoupání s vrcholem na Červenohorském sedle. Po osmi dnech tak mají účastníci v nohách 1250 kilometrů.

„Byla to druhá královská etapa, ale skutečně nádherná. Volba té trasy byla ideální. Mám z toho velmi dobrý pocit. Potěšilo mě hlavně to, že se kolem trati opět objevila spousta lidí. Vyšlo nám i počasí,“ řekl v cíli desítinásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole Josef Zimovčák. Ten i objasnil, proč se i přes včerejší spekulace nakonec nejelo na Praděd. „Byla to skutečně náročná etapa, a když jsem zmínil, že na Praděd nepojedeme, tak v týmu vypukla obrovská radost. Můžu však slíbit, že příští rok dojezd na Praděd bude,“ dodal se smíchem šestapadesátiletý mistr světa. 

Na startu osmé etapy se objevilo hned několik nových tváří včetně Svatavy Hrdé, dvojnásobné mistryně světa v jízdě na vysokém kole na tratích na sto mil a na jednu míli, a jednoho velemobilisty. V horkém počasí vyrazil peloton vstříc Zábřehu na Moravě. Při cestě do první zastávky Josef Zimovčák a spol. využili i novou cyklostezku z Holštejna právě do Zábřehu. Na Masarykově náměstí účastníky přivítaly děti z místních základních škol a starosta František John. Počty cyklistů rozšířila další významná česká cyklistická persóna Svatopluk Božák. Pětatřicetiletý Božák je jediný Čech, jenž dokončil nejtěžší cyklistický závod světa RAAM, což je ultramaraton od západního pobřeží Ameriky k východnímu měřící 4800 km. Božák ho dojel za deset dní a osm hodin. Limit je přitom dní dvanáct. 

Obdobné přivítání na všechny čekalo i o patnáct kilometrů dál, v Šumperku. V letním divadle u vily Doris na příjezd všech čekalo na sto školáků z místních základních škol. Pro účastníky byl připraven bohatý kulturní program a bohaté občerstvení. Jako již tradičně, i zde vystoupila trojnásobná mistryně světa v krasojízdě Martina Štěpánková, jež dovolila i jednomu odvážlivci z dětského publika vyzkoušet si základní triky. Z rukou Josefa Zimovčáka převzal certifikát partnerských měst starosta a senátor Zdeněk Brož.

Cesta Jeseníky Josefa Zimovčáka a spol. zavedla i do Velkých Losin, kam v minulém roce díky získaným finančním prostředkům z charitativní akce Na kole dětem jezdily ontologicky nemocné děti na ozdravné pobyty. Přivítání bylo velkolepé, kdy před základní školou čekalo na sto dětí a starosta Norbert Pfeffer.

Poté již cyklisté zamířili do strmých kopců pohoří Jeseník. Nejprve museli vyjet na Červenohorské sedlo a obdobně náročný byl i výšlap do dalších dvou kopců směrem k předposlední zastávce osmé etapy v Karlově Studánce. V malebné lázeňské obci se na posledních osmnáct kilometrů přidala i patnáctičlenná skupina jezdců včetně místní starostky Radky Chudové. Premiéru v sedle si odbyla i jedna z hlavních organizátorek Iveta Trubirohová.

„Bylo to výborné a nálada v pelotonu bezvadná. Terén byl o trochu horší, protože to bylo poměrně hrbaté a pořád z kopečka, a já radši jezdím do kopečka,“ řekla po dojezdu do cíle v Bruntále jedna z hlavních organizátorek. Do tradičního partnerského města projektu Na kole dětem Bruntálu dojel peloton dokonce i s předstihem. Na náměstí Míru čekal místostarosta Vladimír Jedlička, jenž všechny pozval na velkolepou večeři. 

„Bylo to úplně úžasné. Nečekal jsem takovou atmosféru. Jsem strašně rád, že tady můžu být,“ řekl po dojezdu do Bruntálu Svatopluk Božák, jenž s pelotonem dojede až do finálové destinace. 

V zítřejší předposlední etapě měřící 154 kilometrů peloton zamíří do jihomoravské metropole Brna, kam zavítal i v minulém roce.  

Pavel Jahoda

fotogalerie

foto: © Ivo Dvořák

8. etapa 2013

Itinerář etapy

Start z Lanškrouna: 7.00, Za střelnicí, Stadion Romana Šebrleho

Lanškroun – Sázava – Lubník – Tatenice – Hoštejn – Kosov – Zábřeh, Masarykovo náměstí, 30 km, příjezd 9.00 – 9.30

Zábřeh - Postřelmov – Sudkov – Dolní Studénky – Šumperk, Sady 1. máje, letní divadlo vily Doris, 15 km, příjezd 10.15 – 10.45

Šumperk - Rapotín – Terezín – Velké Losiny, ZŠ- Osvobození 380, 12 km, příjezd 11.30 – 12.00

Velké Losiny - Loučná nad Desnou – Kociánov – Rejhotice – Kouty nad Desnou – Filipovice – Bělá pod Pradědem – Vidly – Karlova Studánka, vedle hotelu Džbán, 46 km, příjezd 16.00 – 16.30

Karlova Studánka - Stará Rudná – Nová Véska – Staré Město – Bruntál, Nám. Míru, 18 km, příjezd asi 17.15