8. etapa: Sobotka - Solnice

Trasa: Sobotka – Chuchelna – Pecka – Dvůr Králové nad Labem – Jaroměř – Přepychy - Trnov - Solnice
Délka trasy: 139 km

report

Ráno 10.6. 2021 v Sobotce bylo slunečné, z náměstí byl krásný výhled na zámek Humprecht, který je bohužel nyní obložen lešením. Na náměstí nás do 8. etapy odstartovalo velké množství místních dětí, jejichž fandění nás motivovalo do prvních kopců dnešního dne. Naše akce zlákala i bývalého ministra zahraničí, Tomáše Petříčka, který vyrazil spolu s námi. Škoda jen, že si nepořídil dres Na kole dětem.

Jelo se Českým rájem, a tak byly věže Trosek chvilku zleva a chvilku zprava. Pak už přišla dnešní vrchařská prémie, výjezd na Kozákov. Na kótu vrcholu 744 m.n.m. jsme se sice nedostali, ale na zahřátí to stejně stačilo. Josef to vyjel na vysokém kole v obdivuhodném tempu. Následoval sjezd do obce Chuchelna, kde nás vítalo množství dětí i místních občanů včetně starostky Bc. Evy Peštové i místostarosty Martina Ráže. Připravili nám zde skvělé domácí občerstvení i vystoupení místních školáků. Velmi milá atmosféra. K mikrofonu jsme dostali i Ivana Burkerta, kluka, který jede celou trasu Cyklotour, ujel už všechny předchozí celé ročníky, a právě on stojí za tím, že jsme místní pohostinnost mohli poznat. Velké díky.

Následoval sešup z kopce do Semil a hajdy údolím přes Novou Paku do Pecky. Poslední kilometry jsou sice městysem do prudkého kopce, ale místní děti tak fandily, že jsme to vyjeli jako nic. Zastávka byla na nádvoří místního známého hradu a byla moc milá. Místní děti nám přednesly vlastní báseň nebo spíše říkačku, která krásně popsala naši Cyklotour, pan kastelán nám ukázal orchestrion, věc, kterou jsem naživo viděl a slyšel prvně v životě, vřele doporučuji místní hrad navštívit. Občerstvení je tady vždy skvělé, ale letošní perníky úplně vyčnívaly z řady, velké díky. Paní starostka Hana Štěrbová měla vše plně pod kontrolou a velké díky patří i Pepovi Bergerovi, místnímu občanovi a jednomu z nás, který jede celou Cyklotour, a naší nadaci zde velmi propaguje.

Po odjezdu z Pecky nám trochu zatrnulo. Na nebi se začaly honit tmavé mraky a mnoho z nás si vzpomnělo na loňský rok, kdy zde také začalo pršet a vydrželo to celé 3 dny v kuse. Tentokrát jsme sice zmokli na přehradě Les království, ale do Dvora Králové nad Labem jsme dorazili již bez deště. Zde nás sice předchozí déšť připravil o vystoupení dětí, ale snad bude příležitost příště.

Další zastávkou byla Jaroměř. Před ní však byl na trase průjezd Kuksem, což je krásné místo. Jedinou vadou bylo, že jsme se nějakým nedopatřením na Kuks nedostali po silnici jako vždy, ale někdo nás poslal na bahnitou cyklostezku pro horská kola, ale asi si neuvědomil, že Josef má kolo vysoké a my ostatní silniční. Nakonec vše dobře dopadlo a s malým zpožděním jsme byly na náměstí v Jaroměři. Místní připravený program sice pokazilo počasí, ale alespoň se můžeme těšit na příště. Pan starosta Josef Horáček nám pozdní dojezd odpustil a zařídil, že místní městská policie nás vyvedla z města správným směrem, protože původní naplánovaná trasa byla rozkopaná. Myslím ale, že v pelotonu si toho nikdo ani nevšiml, což hovoří o skvělé práci dnešních lídrů, kteří zajišťují trasu a její průjezd.

Následovala závěrečná část dnešní etapy, posledních 38 km, to dáváme normálně na jeden zátah. Dnes nás však čekaly ještě 2 zastávky. 1. byla v obci Přepychy. U místní hasičské zbrojnice hrála skvělá místní kapela, bylo připraveno famózní občerstvení, spousta místních, dobrovolní hasiči i paní starostka Zdeňka Seidelová. Škoda, že jsme zde byli jen tak malou chvilku.

Po dalších 4 km byla další zastávka. Obec se jmenuje Trnov, ale zastávka byla v Houdkovicích v místní galerii H. Místní majitel pan Hlinovský bohužel v lednu nečekaně zemřel, ale místní jeho odkaz naplňují velmi dobře. Znovu krásné přivítání i občerstvení. Měli jsme tu čest, slavnostně otevřít výstavu o historii místních dobrovolných hasičů. Moc milá povinnost a nezapomenutelná návštěva. I díky paní starostce Ing. Petře Hartmanové.

Teď už nám chyběl jen poslední kousek do Solnice. Měli jsme díky posledním zastávkám velké zpoždění, ale pan starosta Ing. Jan Hostinský se na nás nezlobil a počkal na nás. Ocenil, že jsme přivezli tentokrát lepší počasí než před rokem, a tak nám připravili za odměnu skvělé občerstvení. Ujeli jsme nakonec 140 km a byli hodně unaveni. Zítra nás čeká okruh Orlickými horami, a tak vzhůru do hajan a regenerovat.

Tak zítra buďto přijďte ráno do pelotonu nebo nám alespoň držte palce, ať nám neprší.

8. etapa 2021

10.6.2021 čtvrtek

Dnešní etapu zahájíme pod zámkem Humprecht v Sobotce a vyrazíme do Českého ráje. Projedeme nedaleko zříceniny hradu Trosky a vystoupáme na nejvyšší dnešní bod etapy na svahu kopce Kozákov. Odsud to do Chuchelny, která je naší první zastávkou, bude už jen z kopce. Z Chuchelny sjedeme z kopce do Semil a podle říčky Olešky a Rokytky pojedeme proti proudu směr Nová Paka, tu projedeme a zastavíme až v 8 km vzdálené Pecce. Odsud budeme pokračovat k hrázi vodní nádrže Les Království a podle Labe dojedeme do Dvora Králové. Podle Labe zde budeme pokračovat přes Kuks do Jaroměře. Po krátkém odpočinku opustíme Labe a přes Orlickou tabuli dojedeme do Přepych a posléze Trnova. To už nám bude zbývat jen poslední část dnešní etapy, a tak vyrazíme do cíle do Solnice, kam jsme v loňském roce dojeli v dešti, ale místní se o nás krásně postarali.

Itinerář etapy

Start    8:00

Sobotka - náměstí Míru

9:40 -   10:10

Chuchelna - Sokolovna

12:00 - 12:30

Pecka - hrad

13:30 - 14:00

Dvůr Králové nad Labem-nám. T.G. Masaryka

14:45 - 15:15

Jaroměř -náměstí ČSA

16:35 - 16:50

Přepychy - hasičská zbrojnice

17:05 - 17:20

Trnov - Galerie H (Houdkovice 29)

 Cíl       17:50

Solnice - Společenský dům

Sobotka – Čálovice – Stéblovice – Mladějov – Hrdoňovice – Újezd pod Troskami – Semínova Lhota – Liščí Kotce – Rovensko pod Troskami – Václaví – Lestkov – Na Pustině – Kozákov – Bačov – Lhota – Chuchelna       28 km

Chuchelna – Semily – Bořkov – Sutice – Košťálov – Libštát – Bělá – Ústí – Roškopov – Stará Paka – Nová Paka - Štikov – Bělá u Pecky – Pecka              35 km

Pecka – Vidonice – Horní Brusnice – Dolní Brusnice – Bílá Třemešná – Verdek – Dvůr Králové nad Labem        20km

Dvůr Králové nad Labem  – Žireč – Stanovice – Kuks – cyklostezka 2, Labská – Brod - cyklostezka 2, Labská – Heřmanice – cyklostezka 2, Labská – Jaroměř        16 km

Jaroměř – Rychnovek – Volovka – Městec – Slavětín nad Metují – Bohuslavice – Pohoří – Opočno – Přepychy       27 km

Přepychy – Záhornice – Zádolí – Trnov     4 km

Trnov – Houdkovice – Byzhradec – Solnice              9 km

Podrobnou trasu najdete zde

GPX soubor pro navigace a KML soubor pro Earth ke stažení zde

změna trasy a časů vyhrazena

Profil etapy