9.etapa: Rychnov nad Kněžnou - kriterium

Trasa: Rychnov nad Kněžnou – Kunvald – Neratov – Olešnice v Orlických horách - Deštné v Orlických horách – Rychnov nad Kněžnou
Délka trasy: 103 km

report

10. den, pátek, 9. etapa, kritérium Rychnov nad Kněžnou – Rychnov nad Kněžnou, 103 km.

V noci a ráno pršelo, pršelo i na startu a vlastně celý den. Vyjet do vody patří k nejnepříjemnějším cyklistickým kratochvílím. Zpříjemnila nám ji Katka Neumannová, která nás nejen odstartovala, ale poctivě s námi objela skoro celý okruh. Čekali jsme, že tentokrát s ohledem na nečas bude peloton řídký, ale kupodivu nás vyrazilo k sedmdesáti, přidala se řada místních, dva dokonce v krátkých kalhotách a krátkých rukávech, když bylo 9 ºC, jen chvilku možná 15 ºC. Klidu nám přidal Milan Cedidla a jeho firma AUDIS BUS s.r.o. s přívěsem na kola – kdo prochladne a bude na žmach, bude moct nastoupit. Pár cyklistů to využilo, ti dva ne.

V Kunvaldu se nás ujal starosta pan Ing. Josef Paďour a také děti z místní školy. Moc nám pomohl horký čaj, bylo ho zapotřebí. Zvláštní věc – celý den pořád lilo, jen na zastávkách přestalo.

Neratov byla naše další štace. Je to poutní místo s krásným rekonstruovaným kostelem, v němž nás přivítal a o kostele zajímavě vyprávěl místní farář, důstojný otec Josef Suchár. Neratov je známý stacionář, kde se zdejší sdružení stará o mentálně hendikepované děti a mladistvé. O tom nám řekl pár slov zástupce sdružení pan Ing. Antonín Nekvinda. Josef Zimovčák přislíbil přispět jim na konto.

Cesta vedla na česko-polské hranice, které jsme přejeli a sklouzli se asi 18 kilometrů po silnicích našich sousedů a zase zpět do Olešnice v Orlických Horách. Starostka paní Eva Stojková si k uvítání přizvala i saxofonistu – ještě štěstí, že i tady na chvilku, opravdu jen na chvilku, přestalo pršet. Na obecním úřadě mají mechanický Utzův betlém, unikátní mimo jiné tím, že postavy hýbají hlavou, rukama i nohama, což někteří z pelotonu už zvládali stěží a využili doprovodného autobusu.

Další zastávka byla neplánovaná. V Sedloňově nás zastavila paní starostka paní Hana Ježková, a to jen proto, aby nám mohla přispět do naší přenosné pokladničky a nabídnout drobné občerstvení. Dojemné, díky…

Čekalo nás Deštné a zvonařský a keramický ateliér Jan Šedy. Kdo sleduje naše webové stránky, ví, že nám Jan Šeda odlévá každý rok zvony, které pak ve prospěch naší akce dražíme. Odsud jsme zamířili do Kozího chlívku, místní restaurace, kde jsme si povídali se starostkou paní Alenou Křížovou.

Do cíle už je jen kousek, nicméně jsme museli překonat kopec, který se nepochopitelně jmenuje Luisino údolí. Pršet přestalo, jen jsme dorazili zpět do Rychnova nad Kněžnou. Dnes máme na obecních úřadech štěstí, čtvrtou milou dámou v řadě je místostarostka paní Mgr. Jana Drejslová.

Protože je dnešnímu trmácení konec, přestalo pršet. Poprvé a naposledy jsme letos vycestovali i za hranice, což je příležitost k tomu, abychom připomněli, že už v Praze se k nám přidali tři slovenští kamarádi pod vedením Mira Vrby, dále Jaro Špik a Palo Špik, kteří se za námi vydali až z Nižnej Polianky na samém východě Slovenska. Další dva cyklisté Peťo Graca a Braňo Kavula se přidali včera, takže je peloton díky těm pěti mezinárodní. Děkujeme vám, chalani.

Dnes se musíme dobře vyspat, čeká nás finále. Držte nám palce.

Fotogalerie

Animace trasy

9. etapa 2020

19.6.2020 - pátek

Netradičně dnes dojedeme do stejného města odkud startujeme. Start bude u hotelu Studánka a pojedeme do Orlických hor. První zastávka bude v Kunvaldu. Budeme stále mírně stoupat a další zastávka bude v Neratově. Prohlédneme si místní kostel se skleněnou střechou a ochutnáme občerstvení připravené místním Sdružením Neratov, které pomáhá lidem s postižením, či jinak znevýhodněným. Pokračovat budeme do Orlického Záhoří, kde překročíme hranice do Polska a pojedeme souběžně s hranicí přes horské středisko Zieleniec až na další hraniční přechod Čihalka u Olešnice v Orlických horách. Zde bude malá terénní vložka, protože cca 500 m zde musíme překonat po lesní cestě, než se opět dostaneme na asfalt. Po této novince v programu cyklotour zastavíme v Olešnici v Orlických horách. Další zastávka je v Deštném v Orlických horách. Před zastávkou ještě projedeme kolem Ateliéru zvonaře a hrnčířky, kde nám již odlili mnoho krásných zvonů, a pak zastavíme u Kozího chlívku. Poté přes kopec s názvem Luisino údolí se vydáme na poslední část dnešní cesty. Zpět do Rychnova to už bude více méně z kopce, a tak si jízdu pěkně užijeme.

Itinerář etapy

Start    8:00

Rychnov nad Kněžnou hotel Studánka

9:15 -   9:35

Kunvald - pomník padlých

10:20 - 10:40

12:40 - 13:00

13:40 - 14:00

Neratov v Orlických horách

Olešnice v Orlických horách - Náměstí

Deštné v Orlických horách - Kozí chlívek

Cíl        15:40

Rychnov nad Kněžnou - městský úřad Havlíčkova

Rychnov nad Kněžnou hotel Studánka – Blatiny – Javornice – Slatina nad Zdobnicí – Kameničná – Kunvald    20 km

Kunvald – Bubnov – Bartošovice v Orlických horách - Neratov      12 km

Neratov – Nová Ves – Černá Voda – Orlické Záhoří – Piaskowice - Lasówka - Zieleniec -Olešnice v Orlických horách – 32 km 

Olešnice v Orlických horách – Polom – Sedloňov – Deštné v Orlických horách        10 km

Deštné v Orlických horách – Luisino údolí – Zdobnice – Hláska – Jaroslav – Městská Habrová – Rychnov nad Kněžnou  27 km

Podrobnou trasu najdete zde.

Profil etapy