1. etapa: Aš – Most

Trasa: Aš – Cheb – Karlovy Vary – Kadaň – Chomutov – Most
Délka trasy: 170 km

report

6. Červen 2013

První etapa čtvrtého ročníku cyklotour Na kole dětem je zdárně u konce.  Ve slunečném počasí peloton v čele s Josefem Zimovčákem v podvečer dorazil do cílového města, jímž byl dnes Most. 

Do úvodní etapy z Aše, kde všichni účastníci přespali v již tradičním a oblíbeném útočišti cyklotour, v hotelu Goethe, vyrazila kromě několika známých postav i bývalá trojnásobná mistryně světa v krasojízdě Martina Štěpánková, která v minulém ročníku získala srdce spousty přihlížejících, či handicapovaný cyklista Jan Bicek. Cyklisté během ní projeli přes 40 měst a obcí.  

První zastávkou etapy, jež vedla podhůřím Krušných hor a oblastní lázní, byl Cheb. Na všechny zúčastněné čekalo vřelé přijetí od přihlížejících i zástupců města a početnou ekipu cyklistů rozšířily na několik kilometrů děti z místních základních škol.

 Další destinací, podobně jako v minulém roce, kde cyklotour zastavovala, byly Karlovy Vary. Ve známém lázeňském centru všechny zúčastněné přivítalo vystoupení místní hudební školy. Malou kontroverzi zde vyvolal tradiční moderátor cyklotour Vojta Polanský, jenž na přihlížející spustil rusky. Náměstek Jiří Klsák však situaci přijal s úsměvem a všechny ujistil, že Karlovy Vary jsou stále české.

Vřelé uvítání na Josefa Zimovčáka a spol. čekalo i v Kadani, kam celý peloton dorazil po sedmi hodinách v sedle. Na malebném Mírovém náměstí byla pro několik desítek přihlížejících přichystána kulturní vložka, která všem přidala elán do posledních kilometrů. 

Předposlední zastávka byla v Chomutově a po krátkém občerstvení se šlo do finiše. Po sto sedmdesáti kilometrech byla úvodní etapa zakončena v podvečer v Mostě, kde na účastníky čekal bohatý kulturní program. Vystoupili mažoretky a na dudy zahrála místní skupina. 

Zítra na všechny zúčastněné čeká královská etapa, jejíž cíl bude na libereckém Ještědu. 

Pavel Jahoda

fotogalerie

foto: © Ivo Dvořák

1. etapa 2013

Itinerář etapy

Start v Aši: 7.00 hod, Poštovní náměstí

 – Hazlov – Cheb, Nám.Krále Jiřího z Poděbrad
23 km, příjezd  8.30 – 9.00

Cheb - Hradiště – Hartoušov – Kaceřov – Chlum Sv. Maří – Bukovany – Citice – Sokolov – Loučky – Hory – Dvory – Karlovy Vary, Třída T.G.Masaryka u hlavní pošty
47 km, příjezd 11.30 – 12.00

Karlovy Vary - Kyselka – Radošov – Velichov  – Vojkovice – Damice – Stráž nad Ohří – Korunní – Kamenec – Okounov – Oslovice – Kotvina – Rašovice – Suchý Důl – Zásada u Kadaně – Pokutice – Kadaň, Mírové náměstí
50 km, příjezd 14,30 – 15,00

Kadaň - Tušimice – Brezno – Údice – Chomutov, Na zadních vinohradech u zimního stadionu
26 km, příjezd 16.15 – 16.45

Chomutov - Pesvice – Všestudy – Hošnice – Malé Brezno – Vysoké Brezno – Most, Radniční
24 km, příjezd asi 18.00