12.etapa Tour de France 2013

10. Červenec 2013

Slunce, rovina a protivítr.

Slunce, rovina a protivítr. To byly hlavní charakteristiky dvanácté etapy legendární Tour de France, kterou absolvoval velocipedista Josef Zimovčák a spol. Skupina musela při cestě z Fougères do cíle v Tours absolvovat 218 kilometrů.

„Byl to dneska takový první test, jak na tom člověk je. Jelo se převážně po rovině, ale foukal silný protivítr. Bylo však slunečno a jelo se mi velice dobře. Potkali jsme kluky na koloběžkách, což bylo příjemné zpestření,“ řekl po dojezdu do cílového města Josef Zimovčák. Stejný názor sdílel i nejstarší člen Jiří Sušický, jenž jede již od Nice. „Jelo se mi výborně. Byl však silný vítr a chvílemi i příliš sluníčka, ale bylo to super,“ dodal sedmašedesátiletý jezdec.

Ke skupině se během třetí nejdelší etapy Tour de France přidala i celá řada místních cyklistů. Josef Zimovčák a spol. se od jednoho z nich dokonce dočkal pozvání na oběd. Vzhledem k časovému harmonogramu to však musel s díky odmítnout. Vysoké kolo se Zimovčákem v sedle ohromilo i skupinku profesionálů, která jede trasu Tour de France v rámci přípravy. Patron projektu Na kole dětem se k nim dokonce přidal a chvíli jim udával tempo.

Do cíle etapy v Tours, jež byla pro Josefa Zimovčáka první celou absolvovanou na jubilejním stém ročníku Tour de France, dorazila skupina bez větších problémů dle časového plánu. 

Pavel Jahoda

Fotogalerie 

foto: © Ivo Dvořák

12. etapa Tour de France 2013