2. etapa: Most - Liberec

Trasa: Most – Lovosice – Litoměřice – Česká Lípa – Stráž pod Ralskem – Liberec
Délka trasy: 150 km

report

7. Červen 2013

Josef Zimovčák a jeho kolegové v sedle opět dokázali, že je nic nezastaví. V dnešní druhé etapě hned dvakrát zdolali Ještěd, kdy v druhém případě dorazili až k samotnému vysílači, a dokázali tak, že pro pomoc dětem udělají vše, co je v jejich silách. 

„Dnešní etapa byla velmi těžká, ale nádherná. Jsem rád, že se nám to podařilo vyjet. Pro spoustu kamarádu, kteří jeli se mnou, to byl velký zážitek,“ řekl Josef Zimovčák.  

Profil královské etapy vedoucí z Mostu do Liberce byl od prvních kilometrů kopcovitý a velice náročný. I průběh cyklotour ovlivnily povodně, kvůli nim musel peloton vynechat zastávku v Lovosicích, kde bylo rozlité Labe. Zimovčáka však potěšilo, že i přes přírodní katastrofu, jež tento kraj zasáhla, lidé přijali cyklisty přívětivě. „Když jsme tou oblastí projížděli, tak jsme potkali hasiče, na nichž bylo vidět, že jsou po dlouhé práci, ale i tak nás pozdravili,“ poznamenal patron akce. 

Poprvé tak cyklisté zastavili až po pěti hodinách jízdy, v České Lípě. V krásném počasí peloton přivítalo vystoupení místních mažoretek a místostarosta Tomáš Vlček, jenž předal jménem města Josefu Zimovčákovi šek v hodnotě 10 000 Kč. Po dalších třiceti kilometrech se dostala skupina do Stráže pod Ralskem, kde měla proslov starostka Věra Reslová, a přidalo se několik dětí. Svůj um opět předvedla i Martina Štěpánková. Velice zdatně ji sekundoval jeden z místních juniorů, osmiletý chlapec Bilgun, který přiznal, že by jednou chtěl napodobit Martinu a že pravidelně trénuje.  

Skutečná výzva však na Josefa Zimovčáka a další bojovníky čekala před Libercem, kdy poprvé vystoupali až těsně pod vrchol Ještědu a náročným sešupem sjeli do cílového města Liberce. Sjezd byl o to složitější, že peloton musel kličkovat úzkými serpentinami rychlostí až šedesát kilometrů v hodině, což zejména pro vysoké kolo, které nemá brzdy, není ideální. To přiznal i sám Zimovčák. „V rámci techniky je ten sjezd velice náročný a jedna malá chyba může mít fatální důsledky. Takže i ten sjezd byl velice komplikovaný a náročný,“ řekl šestapadesátiletý cyklista, jenž na velocipédu absolvoval všechny tři nejslavnější etapové závody – italské Giro, francouzské Tour de France a španělskou Vueltu. 

Po dojezdu do cílového města na peloton čekalo velice vřelé přivítání. Na náměstí Edvarda Beneše čekalo na třicet cyklistů z projektu Do práce na kole, kteří se s letošním mistrem světa vyfotili. To, že i politici mohou být aktivními sportovci, dokázal náměstek primátora Jiří Rutkovský, jenž peloton na kole doprovodil v saku až na kraj Liberce. Společně s ním se k výšlapu do velkého finále na Ještěd přidali i další dva stateční – devítiletá Terka a velký bojovník Kryštof. 

A po přibližně pětačtyřiceti minutách dosáhli vytouženého cíle, vrcholu Ještědu. Na všech byla sice znatelná velká únava, ale ani tak jim nezmizl z tváří úsměv. 

Zítřejší etapa bude o něco rovinatější, ale na její trasu bude mít velký vliv povodňová situace. „Musíme se přizpůsobit podmínkám. Vím, že Mělník je odříznutý, takže jej vynecháme, ale pojedeme do Zbraslavy, kde by na nás měli čekat členové klubu velocipedistů,“ dodal na závěr Zimovčák. 

Pavel Jahoda

fotogalerie

foto: © Ivo Dvořák

2. etapa 2013

Itinerář etapy

Start v Mostu: 7.30 hod, Radniční

Most – Braňany – Bílina – Kučlín – Razice – Štěpánov  – Lukov – Milešov – Velemín  – Bílinka – Lovosice, Václavské náměstí
40 km, příjezd 10.00 – 10.30

Lovosice - Litoměřice – Žitenice – Ploskovice – Vinné – Třebušín – Dolní Týnec – Horní Týnec – Lovečkovice – Mukařov – Verneřice – Loučky – Velká Javorská – Heřmanice – Valteřice – Jezvé – Česká Lípa, Náměstí T.G.Masaryka
56 km, příjezd 13.15 – 13.45

Česká Lípa - Zákupy – Kamenice – Velký Grunov – Noviny pod Ralskem – Stráž pod Ralskem, Revoluční 
24 km, příjezd 15.00 – 15.30

Stráž pod Ralskem - Dubnice – Žibřidice – Křižany – Liberec, Nám.Dr.E.Beneše
30 km, příjezd 17,00 

17,30 odjezd na Ještěd