5. etapa: Volyně – České Budějovice

Trasa: Volyně – Vodňany – Prachatice – Český Krumlov – České Budějovice
Délka trasy: 125 km

report

10. Červen 2013

Stovky dětí kolem trati, stovky rozdaných balónků a silné průtrže mračen. To jsou hlavní charakteristické rysy páté etapy charitativní akce Na kole dětem, po níž je dobročinná cykloutour přesně v polovině. Dojezd nejkratší etapy čtvrtého ročníku byl tentokrát v Českých Budějovicích a cyklisté po ní mají najeto již osm set dvacet kilometrů.  

„Na to, že dnešní etapa kvůli počasí neměla být, tak musím dnešní etapu zhodnotit pozitivně. Potkaly nás kopce, déšť, takže to byla taková skutečná cyklistika,“ řekl na konci Josef Zimovčák, jehož potěšila zejména hojná účast dětí v jednotlivých městech. „Bylo to výborné. O tom tato akce je a to je naše poslání,“ dodal.

V dnešní etapě se cyklisté museli vypořádat s nestálostí počasí. Oproti předešlým dnům hned od rána nad Jižními Čechami silně pršelo a místy se na silnici valily potoky vody. Pro Josefa Zimovčáka a spol. to však nebyla překážka a v nečase s předstihem dojeli do první zastávky, jež byla ve Vodňanech. 

Při příjezdu se déšť ještě zesílil, ale o to vřelejší přivítání se všem zúčastněným dostalo. Místní občané v krojích uvítali Josefa Zimovčáka chlebem a solí a na celý peloton se přišlo podívat na sto dětí z místních základních škol. Krom toho čekal na cyklisty starosta Viktor Blažčák, který všechny pozval do útrob městského úřadu na občerstvení a poslech živé hudby.

A nevlídné počasí pokračovalo i v dalších kilometrech. Ke změně došlo až před Prachaticemi, které byly druhou zastávkou dne. Na malebném náměstí na účastníky cyklotour čekaly na dvě sta dětí, které hned po příjezdu obklopily Josefa Zimovčáka, a ten půl hodiny rozdával podpisy a se všemi se fotil, a starosta Martin Malý. Ten z rukou hlavního patrona akce převzal certifikát partnerských měst a popřál všem lepší počasí.  

Do cíle však bylo stále daleko, a tak se skupina vydala na čtyřiceti kilometrovou trasu směr Český Krumlov. V úzkých krumlovských uličkách vítala peloton spousta turistů. Vysoké kolo šokovalo především asijské výletníky, kteří si Josefa Zimovčáka nevěřícně fotili. Z historického centra jednoho z nejkrásnějších měst v České republice vyrazil peloton po krátké prohlídce centra do cíle, který byl v Českých Budějovicích. V něm se cyklistický špalír objevil s drobným zpožděním. Na jejich dojezd čekala náměstkyně primátora Ivana Popelová, jež všechny vřele přivítala, i skupina dvou velocipedistů a dvou jezdců na historických kolech v dobových kostýmech. Poprvé se dnes mohla předvést i bývalá mistryně světa v krasojízdě Martina Štěpánková. 

Během zítřejší etapy cyklotour poprvé ve čtvrtém ročníku zavítá na Moravu, kde konec bude ve Velkém Meziříčí. 

Pavel Jahoda

fotogalerie

foto: © Ivo Dvořák

5. etapa 2013

Itinerář etapy

Start z Volyně: 8.30 hod Náměstí Svobody

Volyně – Litochovice – Čepřovice – Jiřetice – Koječín – Štětín – Bavorov – Vodňany, Nám. Svobody
26 km, příjezd 10.15 – 10.45

Vodňany - Bavorov – Žíchovec – Těšovice – Ostrov – Prachatice, Velké nám.
24 km, příjezd 12.00 – 12.30

Prachatice - Leptač – Chroboly – Záhoří – Smědeč – Chvalšiny – Křenov – Staré Dobrkovice – Nové Dobrkovice  – Český Krumlov, Náměstí Svornosti
40 km, příjezd 14.30 – 15.30

Prachatice - Srnín – Třísov – Holubov – Mříč – Závraty– Lipí – Kaliště u Lipí - Šindlovy Dvory - Litvínovice – České Budějovice, Nám.Přemysla otakara II.
35 km, příjezd asi 17,00