9. etapa: Bruntál – Brno

Trasa: Bruntál – Uničov – Boskovice – Blansko – Brno
Délka trasy: 154 km

report

14. Červen 2013

Již jen 150 kilometrů chybí do konce čtvrtého ročníku charitativní cyklotour Na kole dětem. Hlavní patron akce Josef Zimovčák a spol. se museli v deváté etapě, jež vedla z Bruntálu do Brna, vypořádat se silným protivětrem, avšak do jihomoravské metropole dojeli včas. Cyklisté mají po devíti dnech v nohách již 1350 kilometrů a zítra je čeká poslední etapa, která je zavede do Velehradu. 

„Dnešní etapa byla skutečně těžká. Přes ty kopce z Bruntálu to byl mazec. Foukal silný protivítr a pro mě osobně byla fyzicky náročnější než ta včerejší. Zájem lidí o celou etapu byl však výborný a do Brna jsme zvládli dorazit včas,“ řekl po dojezdu desítinásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole a hlavní patron celého projektu, jehož hlavním cílem je pomoci onkologicky nemocným dětem, Josef Zimovčák.

Před sto čtyřiapadesáti kilometrovou etapou, která zavedla cyklisty z Jeseníků až na Jižní Moravu, rozšířilo počty v pelotonu na třicet úředníků z bruntálské radnice včetně starosty Petra Ryse. I nadále pokračoval jediný Čech, jenž zvládl dokončit nejtěžší cyklistický závod RAAM Svatopluk Božák a dvojnásobná mistryně v jízdě na vysokém kole Svatava Hrdá.

V silném protivětru celá skupina vyrazila vstříc prvnímu partnerskému městu na trase Uničovu. Ještě před ním ve vesnici Paseky již tak početný špalír rozšířilo na pětatřicet školáků na kolech, a tak do města, jež společně s Bruntálem slaví osm set let své existence, dojelo na sto cyklistů v čele s Josefem Zimovčákem na velocipédu. Všechny přivítal starosta Dalibor Horák, který se na poslední kilometry přidal. O tom, že se krasojízda na kole dá předvádět i na malém pódiu všechny přesvědčila jedna z hlavních tváří celé tour a trojnásobná mistryně světa Martina Štěpánková. 

Náročné podmínky účastníky provázely i v dalších kilometrech při cestě do Boskovic. V nich se k pelotonu přidalo několik nových jezdců i s místostarostkou Jaromírou Vítkovou. Ta z rukou Josefa Zimovčáka převzala certifikát, jenž obdrží každé z čtyřiapadesáti partnerských měst. Závěrečných padesát kilometrů deváté etapy byly již převážně rovinaté, a tak si cyklisté při cestě do Blanska mohli po náročných výšlapech trochu odpočnout. Všechny přivítala živá dechová hudba a místostarosta Jiří Crha.

I tentokrát se do itineráře cyklotour Na kole dětem vešlo druhé největší město České republiky Brno, které se tentokrát stalo cílovou destinací. Při příjezdu na Náměstí Svobody, kde zrovna probíhaly Slavnosti masek, uvítaly početnou skupinu stovky přítomných, místohejtman a velký fanoušek projektu Na kole dětem Stanislav Juránek či badmintonista Petr Koukal

Zítra je na programu již poslední etapa, která zavede účastníky na Velehrad, kde vrcholí oslavy příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu. „Je sobota, takže věřím, že již z Brna vyrazí spousta lidí. Očekávám, že na Velehrad by mohlo dojet dvě stě minimálně,“ řekl o zítřejší převážně rovinaté trati patron projektu Josef Zimovčák, jenž však doufá, že by číslo mohlo být i o něco vyšší. „Kdyby vyrazilo tři sta lidí, tak by to bylo skvělé. Mým snem je, že by nás bylo 1150, ale budeme rádi za každou stovku,“ dodal s tradičním úsměvem šestapadesátiletý velocipedista. 

Pavel Jahoda

fotogalerie

foto: © Ivo Dvořák

9. etapa 2013

Itinerář etapy

Start v Bruntále: 8.00 hod, Nám. Míru

Bruntál – Moravskoslezský Kočov – Valšov – Břidličná – Vajglov – Ryžoviště – Arnoltice – Huzová  – Paseka – Uničov, Masarykovo náměstí, 43 km, příjezd 10.30 – 11.00

Uničov - Střelice – Červenka – Litovel – Nasobůrky – Chudobín – Slavětín – Luká – Hvozd – Březsko – Konice – Nové Sady – Horní Štěpánov – Pohora – Šebetov – Knínice u Boskovic – Vážany – Boskovice, Masarykovo nám., 61 km, příjezd 14.00 - 14.30

Boskovice - Lhota Rapotina – Doubravice nad Svitavou – Rájec–Jestřebí – Blansko, Náměstí Republiky, 20 km, příjezd 15.30 – 16.00

Blansko - Adamov – Bílovice nad Svitavou – Brno, Náměstí Svobody, 
30 km, příjezd asi 17.30