Na kole dětem Žďárskými vrchy 2022

Trasa: Žďár nad Sázavou - Svratka - Sněžné - Nové Město na Moravě - Žďár nad Sázavou
Délka trasy: 67 km

8. ročník Na kole Žďárskými vrchy je minulostí

Žďárskými vrchy projelo i přes nepříznivou předpověď počasí téměř 300 cyklistů

20. srpen 2022

Předpověď počasí na sobotu 20.8.2022 předpovídala hodně deště, hodně mraků a málo sluníčka. I přesto se na oválu u zimního stadionu ve Žďáře nad Sázavou ráno kolem 9 hodiny začaly scházet desítky, ba nakonec stovky cyklistů. Důvodem byla charitativní cyklojízda pořádaná Alešem Wasserbauerem a to již její 8. ročník. Bylo zřejmé, že i letošní ročník se povede a počasí na tom nic nezmění. Již na začátek musím říci, že předpověď sice strašila, ale nebyla pravdivá. Celý den bylo příjemných 22- 27 st. Celsia, většinou pod mrakem a chvílemi se objevilo i sluníčko. Asi když dělá někdo dobrou věc, tak mu i nahoře s počasím přejí.....

Po loňské přestávce, způsobené operací srdce, se v čele pelotonu opět objevil, společně s Alešem Wasserbauerem, Josef Zimovčák. Start byl sice netradičně na oválu u zimního stadionu, ale to jsme krásně využili při startu objetím celého jednoho startovního kola hned po úvodních proslovech, kde nás přivítala i místostarostka města Ludmila Řezníčková. Pak už jsme vyrazili na trasu. Začali jsme po cyklostezce a byl to opět dlouhý a pestrobarevný had cyklistů, cyklistek i cyklisťátek.

Užili jsme si krásné výhledy ze sedla kola po okolní krajině a za chvíli už byli na první zastávce, tradičně ve Svratce, kde nás přivítali skvělým občerstvením, množstvím banánů, tatranek i tekutin.  Tradičně nás pozdravil místní zastupitel Jan Vítek a tentokrát i starosta města František Mládek, který jel s námi na kole. Převzal certifikát a po krátké přestávce jsme vyrazili směrem na Sněžné.
Místní buchty (ty pečené) a místní škvarková pomazánka se staly za předchozích 7 ročníků již velkým pojmem a opět mizeli po stovkách. Škvarkové pomazánky letos prý padlo 12 kg. Všichni se sem těšili a do sytosti se i najedli.  Paní starostce Renatě Dvořákové jsme předali certifikát a moc poděkovali i se společně vyfotili.
Pokračovali jsme směr Nové Město na Moravě.  V Novém Městě na Moravě byla pohodová atmosféra a poslední přestávka. Místní starosta Michal Šmarda nás náležitě přivítal a udělali jsme i společnou fotku.
Pak už jsme se stočili zpět směrem do Žďáru nad Sázavou. V cíli organizátor celé akce Aleš Wasserbauer poděkoval všem účastníkům a sponzorům za podporu. Předal šek na úctyhodných 380 tis. Kč. Peníze půjdou Nadačnímu fondu Krtek a dětským oddělením nemocnic v Jihlavě a Novém Městě na Moravě.  Předání se zúčastnili i primáři těchto oddělení Martin Zimen a Martin Chalupský. Oba jeli celou trasu.
Celý den moderoval na zastávkových místech Bohouš Sláma, díky.
Pokladnička, do které házeli přítomní dobrovolné startovné bude rozpečetěna a sečtena na městském úřadě v nejbližších dnech. O výsledku budeme informovat.
Už nyní se těšíme na příští rok na 9. ročník.
Velké poděkování patří i policii České republiky, městským strážníkům i kluků na motocyklech, kteří se skvěle starali o naši bezpečnost celý den. Níže najdete několik fotografií z pohodového dne a kompletní fotogalerii pak za několik dní na www.zdaracidetem.cz/fotogalerie .

Fotogalerie

Na kole dětem Žďárskými vrchy 2022

Video Na kole dětem Žďárskými vrchy 2022

8. ročník veřejné cyklojízdy

startuje ve Žďáru nad Sázavou z OVÁLU U ZIMNÍHO STADIONU 20.8.2022 v 9:30. Registrace bude probíhat od 8:00 do 9:15. Přidejte se k charitativní cyklojízdě a podpořte svojí účastí děti, které se léčí s onkologickými onemocněními. Akci zaštiťuje Aleš Wasserbauer, handicapovaný cyklista šlapající jednou nohou, kterému byla amputována noha ve stehnu během léčby rakoviny.

Startovné  je dobrovolné. Více informací najdete na stránkách https://www.zdaracidetem.cz/.

Celou trasu v čele pelotonu pojede Aleš Wasserbauer šlapající jednou nohou a mistr světa na vysokém kole Josef Zimovčák. Od začátku trasy poputuje s pelotonem zapečetěná kasička, kam může kdokoliv přispět. Přispět mohou účastníci dobrovolným startovným. Dále bychom chtěli ukázat a motivovat všechny, že i s handicapem se dá sportovat, například jezdit na kole. 

Někomu se může trasa zdát jako dlouhá, ale na trase budou zastávky pelotonu v partnerských městech spojené s odpočinkem, kde promluví zástupce partnerského města a Aleš Wasserbauer, autor projektu Na kole dětem Žďárskými vrchy.  Každá zastávka je trochu jiná a každá má svoje kouzlo. Ve Svratce jsou to banány, Sněžné už proslulo skvělou škvarkovou pomazánkou a výtečnými buchtami a v Novém Městě na Moravě doplňujeme tekutiny před poslední částí trasy. Na oválu u zimního stadionu pak cílové nanuky. Cílem pelotonu bude tentokrát ovál u zimního stadionu ve Žďáru nad Sázavou.  Registrace není povinná, ale pomůže organizátorům když budou vědět přibližný počet účastníků. Registrace zde.