Prolog Brno - Znojmo

Trasa: Brno – Miroslav – Znojmo
Délka trasy: 71 km

report

4. Červen 2014

V zahajovací den letošní charitativní cyklotour Na kole dětem čekal na Josefa Zimovčáka a jeho tým prolog, čili přesun na kolech na start první etapy. A protože Josef jezdí na vysokém kole a všechny rozměry má mírně zkreslené, tak i přesun musí měřit alespoň 70 km. Nakonec jsme z Brna do Znojma urazili ještě o pár kilometrů více. Na brněnském náměstí Svobody byl před 14. hodinou k vidění hustý peloton cyklistů, jak v letošních růžových dresech, tak i starších vydáních a také borci, kteří nás ve svých barvách přišli podpořit jen na část cyklotour. Atmosféru rozdmýchávali reportéři rádia Kiss a děti se mohly vydovádět například i hrou na Josefa Zimovčáka. Blížil se slavnostní start a v okolí startovací brány již podupával letošní startér, předseda správní rady NFDO KRTEK a přednosta Kliniky dětské onkologie FN Brno, prof.MUDr. Jaroslav Štěrba, Ph.D. Náhle zamával vlajkou a peloton vyrazil vpřed.

Pozorné oko divákovo mohlo mezi cyklisty zaznamenat dosti známých tváří. Tradičně dobře naladěný a na čele balíku se pohybující prof.MUDr. Pavel Pafko, DRSc., paralympijský medailista z Londýna Ivo Koblasa a nade všemi čnící basketbalistka Ivana Večeřová, jejíž úsměv byl patrný ze všech stran, neboť zářil z výše dvou metrů. Městští policisté na byciklech nás bezpečně navedli na cyklostezku a v Rebešovicích nás předali státním kolegům, kteří nám skvěle klestili cestu až do Znojma na náměstí. V pěkném odpoledni jsme zastavili v Miroslavi , kde nás tradičními koláčky přivítal starosta Ing. Augustin Forman spolu s řadou svých spoluobčanů. Vyzdvihl, že naše budoucnost je vložená do našich dětí a je třeba podporovat jak ty zdravé, tak zejména ty nemocné. Proto se jeho obec jako partnerské město Na kole dětem účastní a certifikáty hrdě vystavuje. Z Miroslavi je to již kousek do Znojma, Josef Zimovčák 

a peloton sice nemusel zdolávat těžké kopce, ale bojoval s čerstvým protivětrem. Ten nás však nemohl zastavit a v podvečer jsme dorazili na znojemské náměstí. Přivítala nás přehlídka cyklistických kuriozit, proti kterým je vysoké kolo všední stroj. Řada našich borců většinou neúspěšně zkoušela na některých strojích jezdit, což naopak všechny místní děti zvládly. Prolog je tedy u konce, zítra ráno vyrážíme na první etapu, reportáž vás opět nemine.

fotogalerie

foto: © Ivo Dvořák

Prolog 2014

Video z prologu 2014


Itinerář etapy

Start v Brně: 13.30 hod, náměstí Svobody

Brno - Rebešovice - Rajhradice - Rajhrad - Syrovice - Bratčice - Němčičky - Pravlov - Miroslav, náměstí Svobody

příjezd cca 16:15, odjezd 16:45

Miroslav - Hostěradice - Vítonice - Prosiměřice - Těšetice - Suchohrdly - Znojmo, Horní náměstí

příjezd  cca 18:00

Podrobnou trasu najdete zde.