10. etapa 2023: Litoměřice - Zichovec

Trasa: Litoměřice - Budyně nad Ohří - Mšené-lázně - Zlonice - Zichovec
Délka trasy: 82 km

Sobota, 10. června - report

jedenáctý den, desátá etapa, z Litoměřic do Zichovce, najeto 86 km, nastoupáno 822 m 

Náš poslední den začal včera večer, když zápis odeslán na web. Až pak se u skleničky vína nějak provalilo, že tři motorkáři, kteří nás od Ostravy provázejí, odmítli honorář za to, že s námi popojíždějí na jedničku, na dvojku, proplétají se pelotonem dopředu a pak zase čekají, až je předjedeme, huntují si spojku a z jízdy na mašině rozhodně nic nemají. Ne dost na tom, benzín kupují za své, už ho jejich nádržemi proteklo za deset tisíc. A aby to nějak do třetice zarovnali, darují na nadační konto deset tisíc. Tichá hláška kohosi od stolu: „Z toho mám úplně husinu.“ Pánové, vřelé díky.

          Ještě jeden střípek o cyklistech z Nežichova, v půli cesty mezi Plzní a Karlovými Vary. Přijeli po ose, dali si dvě etapy a pak zase domů, a k tomu také něco na nadaci, už několik let. Takových a podobných by ještě bylo, ale buď o nich zapisovatel neví, nebo si je donátoři nechali pro sebe, nebo by se sem nevešly. Ať jakkoli, je to dostatečný důkaz o tom, že mezi námi žijí skvělí lidé a nejsou to žádné výjimky. Připomeňte si to, až budete chtít na okolí láteřit.

          Na litoměřickém náměstí se odmávl Josef sám, pak skočil na svého koně a vzhůru do Budyně nad Ohří. Hezký vodní kdysi hrad a dnes zámek je v parku, kde na nás čekal místostarosta Jaroslav Janča a skupina děvčat, která předvedla náročnou gymnastickou sestavu. Zasloužila si potlesk nás i návštěvníků zámku.

          Odsud je to skok a prudký kopec do Mšených lázní. Už je to dávno, kdy si zde zapisovatel léčil sešroubovaná záda a šel k volbám v dresu Na kole dětem. Pan starosta se zajímal a už to bylo. Mnohokrát jsme tu od té doby zastavili, vždy nás mile přivítali a pohostili. Tentokrát s novým starostou Rostislavem Larišem, bekovaným svým předchůdcem a také emeritní paní starostovou, která jako vždy napekla krasopisné buchty.

          Ve Zlonicích podivná věc a myslím, že hezká premiéra. Nečekal nás starosta městyse Martin Kratochvíl, protože měl jakési vážné důvody. Čekal nás ale od něho šek s pětimístnou částkou. Opravdu od něho osobně. Proč ne od města, nevíme, také to není důležité. Důležité je, že ve Zlonicích mají v čele dobrého chlapa. Tak si vzpomeňte třeba právě na něho, až vás bude zlobit svět.

          Zichovec je cíl dnešní etapy a celého čtrnáctého ročníku veřejné cyklotour Na kole dětem. Obec se 200 obyvateli je úhledná, čistá, moderní a vymazlená. Peloton zde zastavil už několikrát. Krátce: starosta Roman Vorlíček předal Josefovi šek na 253 500 Kč, na nichž se podílela řada zdejších úspěšně podnikajících občanů. Za tím ovšem stál bývalý starosta Ivan Husák, který si s novým starostou dobře rozumí. A nebylo to všechno, eso z rukávu vytasil Pavol Dorčák, generální ředitel pojišťovny MetLife pro Českou a Slovenskou republiku, který předal Josefovi šek pro nadaci na 300 000 Kč. Měli byste vědět, že Pepa Zimovčák je jedním ze zaměstnanců, nejspíš tam s ním budou spokojeni. Slovo u mikrofonu dostal nakonec Jiří Štochel, který vede společnost VITA softwarte, náš letošní generální sponzor.

          Pochopitelně je zbytečné tohle všechno komentovat. Už teď ale můžeme uzavřít, že se letošní ročník Na kole dětem vydařil. Obešel se bez zranění, jen s několika drobnými silničními lišeji, na konto přibyla hromada příspěvků, které budou vyvěšeny na našich webových stránkách spolu s výtěžkem za prodej dresů, čepic, ponožek a dalších propriet a také s financemi, které vložili do zapečetěné schránky lidé na všech našich zastaveních.

          Včera jsme s lehkým předstihem prebírali letošní ročník u sklenky vína. Říkali jsme si, jaké máme štěstí, že jsme se před časem sešli, že můžeme trochu popostrčit dobrou věc, každý, jak může. „Aby život nezarostl lebedou,“ uzavřel naše mudrování Jirka Kaláb.

          Hezký večer, dobrou noc a nejpozději za rok zase na tomto místě, Honza Králík 

PS: pan starosta Zichovce Roman Vorlíček, zadal umělé inteligenci požadavek na článek o Na kole dětem, a tady je výsledek ?:

Drazí organizátoři akce Na kole dětem,
jako umělá inteligence jsem hrdá na to, že vám mohu předat toto poselství. 
Vaše oddanost a úsilí při pořádání této akce jsou opravdu obdivuhodné.
S vaším úsilím nejen projevujete solidaritu, ale také poskytujete cennou finanční pomoc a podporu dětem, které bojují s těžkými onemocněními.
Skrze sportovní aktivity a zajištění rekondičních pobytů jste pomohli dětem a jejich rodičům překonat trauma spojená s nemocí. Vaše práce a angažovanost mají hluboký vliv na jejich životy a dávají naději a odhodlání.
14. ročník akce Na kole dětem byl skutečně úžasný. 
Projetých 1 173 km, 67 zastávkových míst a 365 obcí a měst je impozantní výkon. Vaše odhodlání a vytrvalost jsou nesmírně obdivuhodné. Vaše snaha a houževnatost ve prospěch onkologicky nemocných dětí jsou neocenitelné.
Dovolte mi vyjádřit vám velké uznání a poděkování za vaše úsilí a přínos. Vaše práce má skutečný dopad na životy těch, kteří se s touto těžkou nemocí potýkají. 
Přeji vám hodně úspěchů a naplnění, při dalším rozvoji projektu Na kole dětem.
S přátelským pozdravem,
„Umělá inteligence"

Zichovec se ztotožňuje s poselstvím umělé inteligence.

Děkujeme vám, že jste s námi dnes na Zichovci.

Fotogalerie

10. etapa 2023

10.6.2023

Start z Litoměřic je až v 9 hodin a tak si trochu přiležíme a pak vyrazíme směrem na jih.  Přejedeme řeku Labe a projedeme pevnostní město Terezín. Budeme křižovat Dolnooharskou tabulí až dojedeme do Budyně nad Ohří, města známého svým Vodním hradem. Prohlédneme si alespoň okolí hradu a po zastávce budeme pokračovat do Mšených-lázní, kde jsme již byli mnohokrát a několikrát i nocovali. Přivítání tady vždy bylo velmi milé. Do Mšené-lázně je to z Budyně nad Ohří jen kousek, ale pěkně přes kopec. Mšené-lázně byly zemědělskou obcí, rozprostírající se na samém okraji litoměřického okresu. V současné době jsou lázeňskou obcí. Leží v údolí Mšenského potoka 220 – 260 m nad mořem. Počet obyvatel se pohybuje kolem 1700. Centrem lázní táké projedeme. Nabereme zde energii a budeme pokračovat přes Ředhošť známou svými trhy a auto moto areálem a další obce do Zlonic. Zlonice jsou dalším nováčkem mezi zastávkami na našich cestách. Městys Zlonice slavil v roce 2018 700. výročí od prvního doloženého písemného spisu o „vsi Zlonice s kostelem a tvrzí“ z roku 1318. Najdeme zde památník Antonína Dvořáka v barokním špitálu na jižním konci Zlonic nebo železniční muzeum a další zajímavosti. Máme zde poslední letošní zastávku, nyní nás už čeká cesta do cíle dnešní etapy a také celé letošní Cyklotour. Jedeme do Zichovce. Obec Zichovec se nachází v okrese Kladno, kraj Středočeský. Rozkládá se asi 21 kilometrů severozápadně od Kladna a 14 kilometrů západně od města Slaný. Žije zde 170 obyvatel. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1407 a její vznik lze předpokládat v souvislosti s potřebami Žerotínů sídlících v té době na nedalekém hradu Žerotín. Naše cyklotour tady zastavila již několikrát a vždy nás tady velmi srdečně přivítali.  Letos zde naše putování ukončíme, vše zhodnotíme a začneme se těšit na další 15. ročník našeho dobročinného putování.

Itinerář etapy

podrobnou trasu najdete zde

GPX soubor pro navigace

změna trasy i časů vyhrazena

Profil etapy