10. etapa: Rychnov nad Kněžnou - Lanškroun

Trasa: Rychnov nad Kněžnou – Žamberk – Letohrad - Jablonné nad Orlicí – Lanškroun
Délka trasy: 84 km

report

Ráno se před hotelem Studánka sešlo 80 natěšených cyklistů. Start byl v přívětivých 9 hodin. Do etapy nás vypustil ředitel hotelu Bc. Petr Čermák a start odmával Doc. Jiří Vokurka se svojí vnučkou. Sotva jsme vyrazili, tak hned začalo pršet. Byla to naštěstí jen krátká přeháňka, a tak jsme upalovali k Žamberku. Zde nás přivítali u Divišova divadla. Přichystali skvělé občerstvení a pan starosta Ing. Bc. Oldřich Jedlička nám předal šek i zdravici. Na oplátku jsme předali certifikát. Zatančila nám skupina Alabama, ale pak už jsme museli pokračovat dál.

Ze Žamberku do Letohradu je to jen skok. Pepa to trochu "napálil" a tak jsme dojeli hodně brzy. Přesto nás s úsměvem přivítal pan starosta Petr Fiala a s ním skvělé občerstvení i krásný šek. Díky brzkému příjezdu jsme odpočali trochu déle a připravili se na kopcovitější část etapy.

Kopečky jsme zvládli a dojeli na malebné náměstí v Jablonném nad Orlicí. Hrála dechovka, byla připravena jízda zručnosti pro malé cyklisty i skvělé občerstvení. Zdejší starosta Miroslav Wágner nás mile přivítal a přidal i pár informací o tomto příjemném městečku. Kromě nich i šek a inspirativní knihu pro další návštěvu tohoto malebného kraje naší krásné země.

Pak už byla před námi poslední část letošní Cyklotour. Poslední dva kopce vyjel Josef s bravurou a s ním celý peloton. Lanškroun už byl na dohled a cesta převážně z kopce. Kousek před cílovým městam jsme naposledy zmokli a už vjížděli do Lanškrouna.

Dojezd byl tentokrát za krásného počasí a tak jsme si ho moc užili. Na náměstí na nás čekali skvělí bubeníci, kteří nás nádherně přivítali v rychlém rytmu. Hned po nich pan starosta Mgr. Radim Vetchý. Předal krásný šek a Josef certifikát. Josef všem poděkoval a už jsme se začali těšit na 13. ročník. Všichni jsme se objímali a byli moc rádi, že celá Cyklotour Na kole dětem 2021 proběhla naprosto hladce a bez problémů.

Ujeli jsme v rámci etap 1.284 km. I s drobnými přejezdy to bylo 1.331 km. Nastoupali jsme 15.088 výškových metrů. Je třeba sečíst získané peníze, rozdělit je potřebným dětem a začít připravovat další ročník.

Nezapomeňte na následující jednodenní akce.

Fotodokumentace

10. etapa 2021

12.6.2021 - sobota

Poslední letošní etapa bude mnohem rovinatější než ta včerejší. Start bude opět u hotelu Studánka v Rychnově nad Kněžnou a mnoha zatáčkami dojedeme do Žamberku. Z Žamberku do Letohradu je to jenom kousek, ale i tady zastavíme. Pojedeme sice kolem biatlonového areálu, ale tentokrát běžky i střelbu vynecháme a budeme pokračovat směrem k vodní nádrži Pastviny.  Těsně před nádrží však opět změníme směr a po vyhlídkové trase dojedeme do Jablonného nad Orlicí. To bude dnes poslední zastávka a už nás bude čekat letošní poslední kousek cesty. V cestě nám bude stát poslední kopec v Čenkovicích a pak už stále z kopce až do cílového města Lanškroun. Zde letošní putování ukončíme, dáme si pac i pusu a nezbude, než se těšit na 13. ročník v roce 2022.

Itinerář etapy

Start    9:00

Rychnov nad Kněžnou - hotel Studánka

10:40 - 11:10

Žamberk - Divišovo divadlo

11:50 - 12:20

13:35 - 14:05

Letohrad - Václavské náměstí - u muzea

Jablonné nad Orlicí - nám. 5.května

Cíl        15:30

Lanškroun - nám. J. M. Marků

Rychnov nad Kněžnou hotel Studánka – Blatiny – Javornice – Slatina nad Zdobnicí – Rybná nad Zdobnicí –  Záchlumí – Bohousová – Česká Rybná – Helvíkovice – Žamberk                  28 km

Žamberk  – Písečná – Letohrad         10 km

Letohrad – Nekoř – Bořitov – Studené – Celné – Těchonín – Jablonné nad Orlicí            21 km

Jablonné nad Orlicí  - Orličky – Čenkovice – Výprachtice – Nepomuky – Lanškroun                    25 km

Podrobnou trasu najdete zde.

GPX soubor pro navigace a KML soubor pro Earth ke stažení

změna trasy a časů vyhrazena

Profil etapy