4. Etapa Brno - Jihlava

Trasa: Brno – Rosice – Náměšť n. Oslavou – Rouchovany – Třebíč – Jihlava
Délka trasy: 126 km

3.června 2018 report

Zatím nejdelší letošní etapa byla brdeček za brdečkem, případně zoubek za zoubkem, zkrátka nahoru dolů. Na computeru jsem měl průměr 18,5 km/h, nejvyšší rychlost 51,5 km/h – takhle jezdí Pepa Zimovčák. Tolik k technickým parametrům.

          Teď pár slov o několika těch, kteří šlapou v pelotonu. Radek se o naší akci dozvěděl v roce 2015 a jel jen dvě etapy. Byl po operaci nádoru tlustého střeva, měl vývod, opustila ho partnerka s dcerkou a firmu mu v době jeho léčby vytuneloval partner. Letos jede počtvrté, podruhé celou tour, už bez vývodu, má novou partnerku, novou prosperující firmu a nakoupil dresy za 23 tisíc, které rozdal svým zaměstnancům a přátelům, které letos na tour přivedl, třeba jen na jednu etapu.

          Lenka nám vloni mávala „s velkým pupkem“, jak řekla. Dnešní etapu už jela celá rodina: Lenka, manžel Roman, oba na horských kolech, za Romanovým kolem přívěsný vozík, v něm sedmiměsíční dvojčata Lilly a Sofi. Račte se podívat, kolik dnešní etapa měřila a jaké měla převýšení.

          K trase: Z Brna jsme se rozdýchali v kopcích do Nového Lískovce a zamířili do Rosic. Na nádvoří zámku nás přivítal pan starosta Jaroslav Světlík s místostarostou panem Františkem Brimem.

Odsud jsme zamířili do Náměště nad Oslavou, kde nás čekal pan starosta Vladimír Měrka se svým moc hezkým 56 let starým prasetem. Tedy pro vás, kdo to náhodou nevíte, se skútru ČZ 175 říká prase. Pan starosta sbírá historické motocykly. Žádný div, je to bývalý československý reprezentant v motocyklových soutěžích. Kousek nás na svém praseti doprovodil – stačil nám J.  

Před vchodem do Jaderné elektrárny Dukovany nás čekal pan Vladimír Černý, člen správní rady Nadace ČEZ. Bylo to krátké mezipřistání na meruňkové, makové a tvarohové koláče.

Honem honem do Rouchovan, které pravidelně navštěvujeme nejen kvůli zdejším krasopisným řízkům. Tady už jsme se s panem Vladimírem Černým nemuseli vítat – je to ten stejný z nadace, teď ale jako starosta obce. Když jsme odjížděli, volal, že máme přijet, i kdyby příště už nestarostoval.

V Třebíči nás překvapil jednak bohatý zástup občanů, jednak skupina mažoretek, početná street dance group, malá tančící děvčata – všichni s chutí a glancem, a to prosím v neděli odpoledne! Pan radní Pavel Pacal nás nejen přivítal, ale také nás doprovodil na kole. I on nám stačil J.

Huráááá Jihlava!!! Přivítali nás náměstci primátora pánové Jaromír Kalina a Radek Popelka, před nastupujícím hladem nás zachránilo přichystané občerstvení a pak už hurá uklidit kola,  rozdělit se do pokojů, vyprat dresy, večeře, tekutiny, vlastně obráceně – tekutiny (Ježek je dobrá tekutina!), pak večeře a spát.

P.S. Jestli jste to dočetli až sem, tak za odměnu krátce o třetím z těch, kdo s námi šlapali, pravda předevčírem. Začnu v kostele v obci Kněždub: když pan farář Jan Turko ukončil mši, oznámil farníkům, že se příští neděli posouvá mše o půldruhé hodiny, protože velebný pán musí příští neděli doprovodit na kole naši tour. Tolik k duchovnímu životu v Kněždubu v souvislosti s akcí Na kole dětem.

          P.P.S. Na každé zastávce jsme dostali symbolický šek na větší či menší částku. Řekli jsme si, že výši příslibů nebudeme nyní uveřejňovat, koneckonců peníze ještě z větší části nepřišly na konto. Ale nebojte – po ukončení tour a uzavření akce bude výroční zpráva na webu. 

Dobrou.

Fotogalerie

4. etapa 2018

3.6.2018

Ve 4. etapě vyrazíme z Moravské metropole přes Bobravskou vrchovinu do Rosic. To už budeme v Boskovické brázdě. Pak nás cesta zavede do města vojenskému létání zaslíbeného, do Náměstě nad Oslavou. Zde odpočineme a další kilometry budeme přes Jevišovskou pahorkatinu směřovat do Dukovan, mineme místní elektrárnu a sjedeme do Rouchovan, tradiční zastávky cyklotour. Minulý ročník zde končil. Stočíme se zpět na severozápad a pojedeme do Třebíče. V tomto historickém městě odpočineme a poslední část dnešní etapy nás zavede přes Křižanovskou vrchovinu do srdce Vysočiny, do Jihlavy. Zde budeme dnes nocovat.

Itinerář etapy

Start Brno: 8:00 hod, Moravské náměstí

Brno – Rosice  Palackého náměstí   20 km  příjezd cca 9:15 - odjezd 9:45

Rosice – Zastávka – Újezd u Rosic - Hluboké – Jinošov –  Náměšť nad Oslavou Masarykovo náměstí 22 km příjezd cca 11:00- odjezd 11:30                  

Náměšť nad Oslavou – Březník – Dukovany – Rouchovany OÚ  25 km  příjezd cca 13:00 - odjezd13:30

Rouchovany – Valeč – Třebenice – Třebíč Karlovo nám. 25 km příjezd cca 14:45 - odjezd 15:15

Třebíč – Petrovice – Okříšky – Zašovice – Nová Brtnice – Brtnice – Jihlava   Masarykovo nám.     35 km  příjezd cca 17:15

Podrobnou trasu najdete zde