4. etapa: Úvaly - Veliny

Trasa: Úvaly – Pečky – Kolín – Chvaletice – Sezemice - Holice - Veliny
Délka trasy: 122 km

2.června 2019

Ráno v osm nás poslal do čtvrté etapy starosta Úval pan Petr Borecký. Čekala nás skoro rovina a krásné počasí, a také vědomí, že po včerejším kotrmelci a jedenácti stezích na čele a obočí se Josef musí mírnit. Z Úval vyjel na svém oři, ale po několika kilometrech ho vystřídal Ivan Burkert, Pepa pokračoval na silničním kole. Mnozí ani netušili, že umí i na silničce J.

Než podáme raport, představíme další osobnost pelotonu, Petra Vlčka. Je to ten, který jede buď na špici nebo na chvostu a hromovým hlasem nás umravňuje, abychom všichni nasadili přilbu, abychom se neroztahovali po celé šířce jízdního pruhu, zkrátka nás drží na uzdě. Mimochodem rovněž bývalý hokejový rozhodčí. Letošní ročník zahájil oslavou svých padesátin, takže se mnozí dostavili do Aše o den dříve. Petr zvaný Vlčák na kole léta vůbec nejezdil, proto dlouho vzdoroval, když ho Saša Fedoročko (viz včera) na cyklojízdu lákal. Prostě se bál, že by to neujel. V roce 2012 se přidal, dnes se bojíme, že nám ujede on, protože ročně navrtí osm tisíc kilometrů. Vlčák má na starosti náš web, letos se spolustaral o nové dresy, spolutvořil trasu, spoluřeší, co je potřeba. Z toho vidíte, že Na kole dětem je týmová práce. Stojí za zmínku, že naše úkoly vyplynuly časem samy sebou, každý se chopil toho, co umí a co mu sedí, nebylo pokynů a mudrování, komu co přidělíme. Oč neformální dělení povinností, o to svědomitější plnění. Na Vlčáka musím prozradit, že ho před dvěma lety srazil k zemi… Teď na to není čas, na řadě je průběh naší čtvrté etapy, pak se dočkáte.

V Pečkách nám připravila paní starostka Alena Švejnohová občerstvení a děti z mateřské školy Mašinka Pečky milý program. Odsud jsme zamířili do Kolína, kde nás čekali dva radní Středočeského kraje, pánové Martin Draxler a Martin Herman spolu s místostarostou Michalem Najbrtem. V neděli před polednem to od nich bylo milé, o to víc, že nás pozvali i napřesrok. Děkujeme. V Chvaleticích u kulturního domu čekala paní starostka Zdeňka Marková. Pochlubila se zdejšími zajímavostmi, například místním komínem, jedním z největších v České republice. Měří… Zkuste si tipnout, výšku udáváme na konci raportu.

          V Sezemicích pro nás pan místostarosta Ladislav Kubizňák a místní příznivci připravili chleby se škvarkovou pomazánku a kyselými okurkami, na flašinet nám zahrál jeden z členů veteran cycle clubu ŽAH, což je zkratka pro žízeň a hlad. Tomu rozumíme. Žahovci nás pak doprovodili až do cíle dnešního dne. 

V Holicích jsme před muzeem Emila Holuba kvitovali péči několika místních radních – paní Veroniky Markové a pánů Lukáše Peška a Pavla Hojky.

Petr Krejcar ve Velinách, cílové stanici dnešní cyklotour, nás překvapil nejen občerstvením, ale i dárkem pro Josefa. Všichni víme, že se Pepa alkoholu nedotkne, což pan starosta ví stejně dobře jako my: Přesto mu dal lahev vína v krabici. Pepa sáhnul dovnitř a vytáhnul… cyklistické gatě, které tu vloni zapomněl. Pepo!

A teď vážně: Páni lékaři v pelotonu rozhodli odvézt Josefa do pardubické nemocnice na kontrolu, hlavně kvůli hematomu na levém stehně. Vypadá strašně, naštěstí ale není v noze nic na odsání. Zato mu doporučili berle a klid na lůžku. To je pochopitelně marná snaha. Pepa pokračuje, chvíli na vysokém kole pojede on, chvíli Ivan Burkert, chvíli Jirka Valenta. Toho bohdá nebude, aby velocipedista z pelotonu utíkal, byť potlučen a sešit.

Jo abychom nezapomněli (jako že jsme včera zapomněli): V Družci Josefa rovněž překvapili dárkem. Tam nezapomněl nic, zato ho vybavili luxusními dřeváky, asi jste si jich všimli na fotkách.

Také nutno doplnit, že jsme včera v tom leknutí z Josefova pádu nezaznamenali zastávku v Praze 5 u vily Portheimka, kde jsme převzali od městské části příspěvek. Záměrně nepíšeme jeho výši, všechny finanční příspěvky budou zveřejněny v závěrečné zprávě. Ono ani tak nejde o výši, jako o to, že… však víte.   

Teď k tomu dramatickému okamžiku, kdy Vlčáka srazil k zemi… to byste neuhodli. Když jel do práce podél Vltavy, proletěla před ním kačena, pronásledovaná kačerem. Co čert chtěl – ten roztoužený pták se trefil přímo do Petra, vzal ho na přilbu, a to s takovou vehemencí a tak nečekaně, že ho složil na asfalt. Bylo to poprvé, kdy kačer přemohl Vlčka.

Jan Králík

P.S. Chvaletický komín měří 300 metrů!

fotogalerie


2.června 2019

Centrum Prahy opustíme raději vlakem a start 4. etapy bude v Úvalech. Vyhneme se tím komplikacím spojenými s výjezdem pelotonu z centra hlavního města a zároveň to bude i bezpečnější pro účastníky pelotonu. Vystartujeme tedy z Úval a budeme pokračovat směrem na východ. Začátek cesty bude po Středolabské tabuli a za chvíli budeme v Pečkách, kde je první dnešní zastávka. Prohlédneme si místní věžový vodojem a budeme pokračovat směrem na Kolín. V Polabské nížině nečekáme mnoho kopců, ale úplná rovina to také nebude. Před Kolínem ještě projedeme Velim, kde budeme jen kousek od místní testovací železniční trati a zavzpomínáme na žvýkačky Pedro. Pak už budeme v Kolíně. Na náměstí odpočineme a budeme si užívat místních rovin, pro cyklisty tak přívětivých. Další část dnešní etapy nás zavede do Chvaletic. Ve stínu komínů místní elektrárny strávíme polední delší přestávku, občerstvíme se a nabereme sil na další část cesty kolem Labe. Zanedlouho projedeme Lázně Bohdaneč, kde nebudeme ale zastavovat. To už budeme na Východolabské tabuli a nabereme směr Sezemice. Projedeme kolem jediného zdejšího většího kopečku široko daleko, Kunětické hory. Na prohlídku hradu nebude čas, protože už na nás budou čekat v Sezemicích. Zde na březích říčky Loučná bude dnešní poslední přestávka. Kdo stihne, tak si prohlédne místní známou dřevěnou zvonici nebo Akvadukt a již vyrazíme na další dnešní kilometry. V Holicích si uděláme poslední dnešní přestávku. Asi si neprohlédneme Africké muzeum Dr, Emila Holuba, ale určitě si o něm s místními budeme alespoň povídat. Pak už je to jenom kousek a už budeme ve Velinech. U místního dřevěného kostela dnešní putování ukončíme a budeme se těšit a pondělní 5. etapu.

Itinerář etapy

Start     8:00

Úvaly nám. Arnošta z Pardubic

9:30 - 10:00

11:00 - 11:30

Pečky  Masarykovo náměstí 

Kolín  Karlovo náměstí 

12:20 - 13:10

15:10 - 15:40

16:15 - 16:45

 Cíl       17:00

Chvaletice  Kulturní dům

Sezemice   Husovo náměstí 

Holice   Kulturní dům

Veliny   

Podrobná trasa

Úvaly –  ul. Jiráskova – ul. Klánovická – Horoušánky – Horoušany – Tlustovousy –  Tuklaty –  Břežany II – Černíky – Kounice – Poříčany –  Hořany – Tatce – Pečky  Masarykovo náměstí (příjezd cca 9:30 –  odjezd 10:00)  31 km                                     

Pečky – Ratenice – Cerhenice -  Velim – Vítězov - Kolín  Karlovo náměstí  (příjezd cca 11:00 – odjezd 11:30)  18 km  

Kolín – cyklostezka - Tři Dvory – Labuť – Lžovice – Týnec nad Labem –  Kojice – Chvaletice  Kulturní dům  (příjezd cca 12:20 – odjezd 13:10)  18 km  

Chvaletice – Trnávka – Řečany nad Labem – Kladruby nad Labem – Semín – Břehy – Výrov – Živanice – Lázně Bohdaneč  –  cyklostezka č. 4039 – Stéblová – Srch – Hradiště na Písku –  Ráby –  Kunětice –  Počaply – Sezemice      Husovo náměstí     (příjezd cca 15:10 – odjezd 15:40)   38 km 

Sezemice – Choteč –  Dolní Ředice – Horní Ředice – Podhráz – Holice   Kulturní dům – Holubova (příjezd cca 16:15 – odjezd 16:45)   12 km 

Holice –  Staré Holice – Veliny   OÚ Veliny        (příjezd cca 17:00)  5 km

Podrobnou trasu najdete zde.

Profil etapy