5. Etapa Jihlava - Pardubice

Trasa: Jihlava – Polná – Havlíčkův Brod - Chotěboř – Hlinsko – Chrudim – Pardubice
Délka trasy: 117 km

4.června 2018 report

118 km, průměr 20 km/h, max. rychlost (alespoň na mém computeru) 53,2 km/h

Než se pustíme do popisu dnešního dne, krátká zdravotní zpráva: Náhodou se provalilo, že si Josef zlomil před čtyřmi týdny 9. levé žebro a k tomu přidal nějaké kosmetické lišeje. Z Radka vypadlo, že si před pěti týdny zlomil žebra dvě a jedním si propíchl  plíci. Asi málo, protože šlape celou tour, také díky péči doc. Jirky Vokurky, který se o něho postaral.

         Než se pustíme do oficialit, znovu vytáhněme z pelotonu pár jezdců. Petr jel poprvé před čtyřmi lety dvě etapy. Jednak proto, že tour vedla přes jeho město, jednak proto že přišel o svého patnáctiletého syna. Hledal, jak by... Potřebujete nějaké zdůvodnění? Letos šlape od Ostravy po Domažlice.

         Jakub se chtěl jen projet napříč republikou, ale jednak nenašel parťáka, jednak jet jen tak se mu nezdálo být dostatečně lákavé. Až mu přítelkyně řekla o naší akci. Jede poprvé, jede celou trasu a doma tomu prý nikdo nechce věřit.

         Tak a na cestu. V Jihlavě nás vyprovodil radní pan Radek Popelka. Až pojedete kolem, zastavte se. Pod jihlavským náměstím je 28 (dvacet osm!) km katakomb a chodeb, nehledě na další pozoruhodnosti.

         Starosta Polné (hilsneriáda – podívejte se na web) pan Jiří Skočdopole nás přivítal s místostarostou panem Lubošem Kousalem (jel pak s námi), a co víc, dál s námi šlapali žáci ZŠ v Polné v jednotných tričkách i s panem ředitele Zdeňkem Dvořákem. A šlo jim to, drželi tempo.

         V Havlíčkově Brodě čekal pan starosta Jan Tecl, který nás vyprovodil do Chotěboře. Tady jsme se nemohli nezeptat pana starosty Tomáše Škaryda, kde je pochován zrádce národa z Chotěboře. Znáte tu povídku Jaroslava Haška, pravda? Ne-li, přečtěte si ji. Hašek se asi Chotěbořanům tou povídkou chtěl pomstít. Žil tam v Panském dvoře na dluh, načež mu místní zakoupili lístek na vlak do (tehdy) Německého Brodu a nacpali ho do vlaku. Hašek ovšem druhými dveřmi vystoupil, vrátil se do Panského domu a (počítám) tam tu povídku napsal.

         Škoda, že s námi z Chotěboře nejel na kole ředitel správy silnic. Zjistil by, že až do Chrudimi je to pekelný povrch, kde jde (nejen) cyklistům minimálně o plomby. Je to nejhorší úsek, na němž jsme z Ostravy až dosud jeli. Nemilá silniční správo, styď se!

         V Hlinsku nás přivítal pan místostarosta Zdeněk Eis, který nevěděl (a my mu to odpustili), že se tu před dáááávnými lety ženil Ivan, dnešní vedoucí etapy.

         V Chrudimi jsme si užili díky cykloveteranskému ŽAH klubu (Žízeň a Hlad), který přivezl skvělý domácí pecen a škvarkovou pomazánku. Na náměstí vystoupila skupina čtyř děvčat a jednoho hocha, která předvedla skvělou taneční kreaci na jazzovou muziku, všechna čest. Do cíle nás vyprovodil pan starosta Petr Řezníček a pan místostarosta Jan Čechovský.

         Pardubice, cíl a pan Radim Jelínek, vedoucí kanceláře pana primátora, který nás přišel pozdravit. Konečně zasloužené pivo, které po tom parnu a pražícím slunci opravdu jen zasyčelo. Poznámka k počasí: od Ostravy až do této chvíle nám nespadla ani kapka, ač po celé republice tu a onde prší, někde leje a výjimečně padají kroupy. Nám nic.

         Dočetli jste až sem? Tedy nakonec ještě špetka z pelotonu: Nejeden z nás začal jezdit s Pepou Zimovčákem dávno před tím, než založil Na kole dětem. Jedním takovým je ortopéd Jura (protože z Brna). Absolvoval s ním i Tour de France v roce 2005, kdy se přihodila neveselá věc: Jura podával Pepovi za jízdy láhev s pitím, oba přitom zavrávorali, spadli, přičemž Jura prošlápl Pepovo přední kolo a dokonale je zničil. Výsledkem karambolu byla i Jurova roztržená noha. Protože byl současně i lékařem výpravy, posadil se na patník a nohu si na místě zalátal. Nebylo to nic proti tomu, co se zanedlouho přihodilo Pepovi: pád ve sjezdu, zlomená žebra, vyražené zuby, hodiny v bezvědomí. Pepa utekl z nemocnice a Tour de France v tomto stavu dojel. Ano, tak trochu horor, tak trochu sci-fi. Zmiňujeme to jen proto, abychom dali na vědomí, že vztahy mnoha lidí v pelotonu jsou vpravdě neformální. Kdo jede, ví proč.

Dobrou.   

Fotogalerie

5. etapa 2018

4.6.2018

5. etapu zahájíme v centru Českomoravské Vysočiny, z Jihlavy pojedeme na sever, překřížíme dálnici D1 a první zastávka nás čeká v Polné. Další cesta vede dále Vsočinou severozápadně do Havlíčkova Brodu. Vzpomeneme na českého básníka, novináře a politika, Karla Havlíčka Borovského a pak už budeme pokračovat přes Hornosázavskou pahorkatinu na sever do Chotěboře. Poté už nás budou čekat Železné hory a cesta do Hlinska. Pokračujeme dále na sever a další zastávkou je Chrudim. Zde nabereme síly do poslední části dnešní etapy a pojedeme do města perníku do Pardubic. 

Itinerář etapy

Start Jihlava: 8:00 hod, Masarykovo náměstí

Jihlava – Měšín – Ždírec – Polná Husovo náměstí    17 km příjezd cca 9:00- odjezd 9:30

Polná –  Věžnice – Šlapanov – Vysoká – Havlíčkův Brod Havlíčkovo nám. 57  20 km příjezd cca 10:30- odjezd 11:00

Havlíčkův Brod – Český Dvůr – Dolní Krupá – Rozsochatec – Chotěboř nám. T. G. Masaryka 17 km  příjezd cca 12:00 - odjezd 12:30

Chotěboř – Libice nad Doubravou – Lhůta – Barovice – Křemenice – Polom – Hluboká – Trhová Kamenice – Rváčov – Hlinsko Poděbradovo náměstí  25 km  příjezd cca 14:00 - odjezd 14:30      

Hlinsko - Srní – Včelákov – Miřetice – Studená Voda – Zaječice – Chrudim Resselovo nám.   29 km  příjezd cca 16:00 - odjezd 16:30

Chrudim – Dražkovice – Pardubice  Pernštýnské náměstí   12 km  příjezd cca 17:00

Podrobnou trasu najdete zde