5. etapa: Jindřichův Hradec - Březnice

Trasa: Jindřichův Hradec – Veselí nad Lužnicí – Bechyně – Milevsko - Čimelice – Březnice
Délka trasy: 120 km (Vlčákovi to vyšlo na metr! Náhodou?)

report

Dnes to byla etapa za odměnu, krásný asfalt, téměř rovina, teplo, ráno mlha a pak slunce, užili jsme si to. Než jsme vyrazili, ptal se prof. Pirk, proč je Hradec Jindřichův? Aha! Protože ho kolem roku 1220 nechal první pán z Hradce vystavět na základě starého slovanského hradiště. Jmenoval se Jindřich, takže už to nemusíte hledat na netu, jako já. Ubytovali nás v hotelu Zlatá husa, kde mimo jiné přespal Karel Havlíček Borovský, když ho vezli do vyhnanství do Brixenu, kde ho prohnilá rakouská vláda ubytovala i s rodinou v rozlehlém domě. Časy se mění, ubytovat rebelanty v hotelu Zlatá husa komunisty už nenapadlo. Byly zkrátka dávné časy, kdy se to úpělo…

          K věci. Z Jindřichova Hradce nás vyprovodil starosta pan Ing.Jan Milčák, MBA, do sice mlžného, ale vlídného dne.

Na naší cyklotour jsme už zažili ledacos, ty příběhy nás stmelily, aniž bychom si museli cokoli říkat. Jeden z té kategorie (myslím příběhů) z dnešního rána: v pelotonu se objevil nový cyklista. Jmenuje se David Javorský, asi úspěšný člověk, žije v obci Řípec, má firmu a buduje dřevostavby, přijel na krásném kole. Jenomže život není maková buchta. Vloni mu zemřela manželka na rakovinu, zůstal se dvěma kluky sám, jednomu pět, druhému sedm let. Svůj příběh popsal na sítích, Pepa to zachytil, pak se sešli. David postavil cyklistický oddíl s iniciálami své zesnulé ženy Marcely v názvu, opatřil a zaplatil dresy a vyzval členy, aby cenu dresu podle vlastního uvážení dali na stůl. Sešlo se 16 tisíc, které nám na první zastávce ve Veselí nad Lužnicí trochu stydlivě v obálce předal. Pak sedl na kolo a zase jel, to víte, všední den, firma, dvě děti… A teď si stěžujte, že jste nemohli během koronaviru do hospody. Davide, děkujeme.

          Ve Veselí nás přivítaly děti krásnými kresbami a pan starosta Ing. Vít Rada šekem. Spolehněte se, že ho správně investujeme.

          Odsud jsme se vypravili do Bechyně, krásného města s hradem a výhledem, a také přijetím na náměstí starostou panem Ing. Pavlem Houdkem, s nímž jsme vyměnili šek od města za certifikát od Josefa.

          Pak vzhůru do Milevska, kde se k nám cestou přidali dva místní jezdci na vysokých kolech, Jaroslav Kotrba a Václav Dolejší. Ty stroje, velmi hezké, si postavili sami! A pak že nerostou! Nejen to, Pepovi stačili, ač na ně nebral žádný ohled. Na náměstí v Milevsku nás už čekal pana starosta Ing. Ivan Starosta a také občerstvení. Byly časy, kdy zdejší cyklistický klub patřil k domácí špičce. Dnes tam už žádný není, tedy alespoň ne ten závodní. Historický ovšem ano, možná by mu mohlo město podat ruku. Tradice jsou od toho, aby se ctily. My městu děkujeme za přijetí i za příspěvek.

          Vlnky do Čimelic jsme hravě zvládli, tady už jsme byli několikrát, naší destinací je zdejší hasičská zbrojnice. Potěšili jsme se tady natřikrát: poprvé díky zastupiteli panu MVDr. Miloši Vávrovi a šeku, potom mrňavým Štěpánkem, prvním přírůstkem do rodiny MUDr. Zbyňka Vávry, naší pelotonové stálice. Hošík je celý táta, alespoň od pasu dolů. No a do třetice se pan prof. Pirk dozvěděl, že mu odmaturovala dvě ze sedmi vnoučat. Gratulujeme (i když za tu maturu nemůže).

          Dnešní cíl byl v Březnici, to je pro nás premiérová destinace. Dopadla, jak se na premiéru sluší. Na stadionu byla plná tribuna, jistě nejen kvůli nám, ale také kvůli kulturnímu programu. Zdejší děti byly skvělé – trochu muziky, trochu gymnastiky a nečekaně skvělá produkce děvčat na krasojezdeckých kolech. Nejprve na jednokolkách a pak na kolech. Nevídaně šikovné, zasloužily si aplaus. Starostovi panu Petru Procházkovi jsme netleskali, jen jsme mu poděkovali za přivítání i za dar.

          Tolik k dnešní etapě, ne-li nejhezčí z letošní tour, tak určitě nejlehčí. 

          Sprcha, večeře a do hajan, zítra to bude nahoru dolů. Itinerář sice slibuje vlnky, ale známe to. Přikládám graf z etapy ze čtvrtka, nebo z pátku, nebo ze kdy, to je fuk. Zkrátka vlnky.

Dobrou, Honza Králík

5. etapa 2021

7.6.2021 pondělí

Nový týden začneme mezi jihočeskými rybníky, a po severní straně chráněné krajinné oblasti Třeboňsko pojedeme do Veselí nad Lužnicí. Zde bude první zastávka. Řeku Lužnici překonáme po mostě a nikoliv na kánoi a už budeme směřovat Táborskou pahorkatinou do Bechyně. Zdejší zámek si prohlédneme pouze z venku, projedeme si zdejší krásné náměstí, lehce odpočineme a přes přírodní park Plziny i Táborskou pahorkatinu budeme pokračovat do Milevska. Místní známou továrnu na vzduchotechniku sice neuvidíme, ale ve městě zastavíme. Pak už bude následovat cesta směrem k západu. U Zvíkovského Podhradí přejedeme řeku Vltavu i Otavu v místech, kde je ještě vodní plocha Orlické nádrže. To už se budeme blížit do Čimelic. U místní hasičárny bude poslední dnešní zastávka. Nabereme síly a vydáme se do poslední části dnešní etapy. Po pár šlápnutích budeme už ve středočeském kraji v Březnici, kde zakončíme etapu u městského stadionu a budeme se těšit na zítřejší 6. etapu. 

Itinerář etapy

Start    8:00

Jindřichův Hradec - náměstí Míru

9:30 -  10:00

Veselí nad Lužnicí -kulturní dům T.G. Masaryka

11:25 - 11:55

Bechyně - nám. T.G. Masaryka

13:05 - 13:35

Milevsko - nám. E.Beneše

15:00 - 15:30

Čimelice - u hasičárny

 Cíl       16:2015

Březnice – městský stadion 

Jindřichův Hradec – Buk – Matná – Ratiboř – cyklostezka Po stopách Emy Destinnové – Mnich – Kardašova Řečice – Nítovice – Drahov – Veselí nad Lužnicí               27 km

Veselí nad Lužnicí - Žišov – Borkovice – Mažice – Zálší – Klečaty – Hodětín – Březnice – Hodonice – Bechyně        27 km

Bechyně – Radětice – Bernartice – Bílina – Veselíčko – Milevsko          22 km

Milevsko  - Osek - Květov - Kučeř – Zvíkovské Podhradí – Smetanova Lhota – Čimelice          25 km

Čimelice – Rakovice – Slavkovice – Mišovice – Svučice – Draheničky – Drahenice – Březnice       17 km

podrobnou trasu najdete zde

GPX soubor pro navigace a KML soubor pro Earth ke stažení zde

změna trasy a časů vyhrazena

Výškový profil