6. Etapa Pardubice - Brandýs nad Labem-Stará Boleslav

Trasa: Pardubice – Heřmanův Městec – Čáslav – Kolín – Poděbrady – Český Brod – Brandýs nad Labem-Stará Boleslav
Délka trasy: 135 km

5.června 2018 report

Pardubice – Stará Boleslav, 143 km, průměr 21 km/h, na mém computeru max. rychlost 43 km/h

Ze slíbených 135 km to vyšlo o kousek víc, někde byla objížďka, jinde jsme si kousek zajeli. Než se pustíme od města k městu, znovu nahlédneme do pelotonu. Zoe jede pošesté, když se zúčastnila své první cyklotour, jela s rodiči jednu etapu. Letos jede celou trasu z Ostravy do Domažlic, tentokrát sama, bez rodičů. Je jí patnáct roků.

          Také něco k technice: nejstarší kolo má Jakub, je to Favorit jeho táty z roku 1972. Nejhezčí kolo (ale to je subjektivní dojem) má Jura. Je to ocelový italský Battaglin z 90. let na Campagnolu Super Record s bílým sedlem Rolls, rám (asi) 56, vrchol elegance. Drtivá většina nás ostatních jede na „plasťácích“, tedy kevlarových rámech, ale ocel je ocel. Na nejexotičtějším stroji jel část etapy včera a část etapy dnes František. Má na zakázku stavěný tricykl se skvělým vybavením a hydraulickými kotoučovými brzdami, a to nikoli z frajeřiny, ale s ohledem na své možnosti. Na běžném kole jezdit nemůže. Na běžném kole nejede ani Pepa, nýbrž na kopii vysokého kola, které má za sebou desítky tisíc km a také podle toho vypadá. Mimochodem – Josef Zimovčák najezdil na tomto typu kola za svoji kariéru 350 000 km.

          První dnešní zastávkou byl Heřmanův Městec, kde nás přivítal pan místostarosta  Otakar Volejník a několik set dětí z mateřských a základních škol. Tady se Pepovi nevyplatilo žertovat: S mikrofonem v ruce jezdil kolem diváků a volal, že nemůže zastavit, načež ho místní zachránkyně zastavila tak, že oba padli mezi rozesmáté děti.     

          V Čáslavi nás pozdravil pan místostarosta Daniel Mikš a my měli čas prohlédnout si krásné náměstí se stejně hezkým trhem květin.

          V Kolíně si na nás počkali pan první místostarosta Mgr. Michael Kašpar a pan Martin Barták, generální ředitel zdejších Lučebních závodů.

          Jestli si myslíte tak jako my, že cestovat na kole Polabím je projížďka po lautr rovině, tak se lautr mýlíte. Užili jsme si jízdy nahoru-dolů, až jsme se divili. Každopádně počasí nám opět přálo.

          V Českém Brodu nás přivítaly sirény nikoli policejního doprovodu, ale hasičských vozů, které vyjížděly od náměstí, kam jsme právě mířili. Pan starosta Jakub Nekolný nás pozdravil, my jsme vypili všechny nachystané vody a vzhůru do cíle, do Brandýsa nad Labem. Na náměstí nás čekal pan starosta Ing. Vlastimil Picek, kulturní program, pivo a klobásy a pak rychle ubytovat se, dát si sprchu, večeři a pivo. Potom do města poslechnout si přednášku o tom, jak si několik účastníků tour užilo letos na jaře Tasmánii  a Austrálii. Pisatel těchto řádků spěchá, aby si to také poslechl. Zatím jen zaslechl, že tam najezdili 1000 km.

          Nakonec ještě perlička ze včerejška. Kousek před Chotěboří byla u silnice v provozu hospodářská váha, takové plato, na němž se váží třeba naložený náklaďák. Nemohli jsme si odpustit naskládat se tam i s koly. Pan vážný ohlásil, napsal, potvrdil razítkem a podepsal, že v tu chvíli vážil náš peloton 6,12 tuny. Protože jsme spěchali, nestačili jsme se spočítat, cestou se někteří cyklisté přidali a jiní odpadli, takže je vám i nám ten údaj k ničemu :-). Ale abyste neřekli, bylo nás v tu chvíli asi sedmdesát. Nebo osmdesát?

          Dobrou.       

Fotogalerie

6. etapa 2018

5.6.2018

Větší část 6. etapy strávíme v Polabské nížině. Vyrazíme ráno z Pardubic směrem na Heřmanův Městec. Zde bude první přestávka a pak bude následovat jediný dnešní větší kopec, protože projedeme okrajem Železných hor a sjedeme z kopce dolů do Čáslavy. Odsud budeme pohračovat na Kutnou Horu, kterou tentokrát jenom projedeme a její prohlídku necháme na jindy. Šlápneme do pedálů a zastavíme až v Kolíně. Zde překonáme Labe a místní rovinou směřujeme do Poděbrad. Jak se říká " na srdce jsou Poděbrady", tak ochutnáme místní prameny a hned pokračujeme Středolabskou tabulí do Českého Brodu. Odsud již nás čeká Středolabská tabule a poslední díl dnešní etapy, kterou zakončíme v dvojměstí Brandýs nad Labem-Stará Boleslav.

Itinerář etapy

Start: Pardubice – Pernštýnské náměstí  8:00

Pardubice – Staré Jesenčany – Třebosice – Čepí – Jezbořice – Klešice – Heřmanův Městec náměstí Míru 17 km  příjezd cca 9:00 - odjezd 9:30

Heřmanův Městec – Načešice – Licoměšice – Hošťálovice – Březinka – Bílý Kámen – Podhořany u Ronova – Lovčice – Vinaře – Žleby – Filipov – Čáslav  náměstí Jana Žižky z Trocnova     27 km     příjezd cca 11:00 - odjezd 11:30

Čáslav – Třebešice - Neškaredice – Kutná Hora – Hořany – Červené Pečky – Polepy – Kolín  Karlovo náměstí  23 km příjezd cca 12:45 - odjezd 13:15

Kolín – Veltruby – Velký Osek – Libice nad Cidlinou – cyklostezka kolem řeky – Poděbrady  Jiřího náměstí  18 km příjezd cca 14:00 - odjezd 14:30

Poděbrady – Přední Lhota – Písková Lhota – Kostelní Lhota – Sadská – Milčice -Tatce – Skramníky - Žhery – Klučov – Český Brod   nám. Husovo 70  25 km  příjezd cca  15:30 - odjezd 16:00

Český Brod – Štolmíř – Černíky – Vykáň – Mochov – Čelákovice – Lázně Toušeň – Brandýs nad Labem-Stará Boleskav Masarykovo nám. 23 km příjezd cca  17:00

Podrobnou trasu najdete zde