7. etapa 2022: Vyškov - Bruntál

Trasa: Vyškov - Prostějov - Štěpánov - Litovel - Uničov - Bruntál
Délka trasy: 120 km

report:

den osmý, středa, 8. června, Vyškov–Bruntál, 120 km, do cíle dojelo 70 účastníků, v hotelu nás spí 50, to je po tom krpálu (jak uvidíte) úctyhodný počet.

Nejprve k trochu hektickému promočenému včerejšímu závěru: Z Drnovic jsme se probili do hotelu Allvet, kde nám udělali pomyšlení tím, že zatopili. Jak málo stačí ke štěstí. V pokojích jsme rozvěsili dresy, kalhoty, ponožky, boty, bundy, návleky, pláštěnky po ramínkách, židlích, háčkách, dveřích, garnýžích a lampách, čímž se zakrátko vytvořila atmosféra prádelny. Ráno někdo hlásil, že v botách je příjemné teplé vlhko. Tolik ke včerejšku.

            Startovali jsme nikoli z Drnovic, kde jsme včera skončili, ale z Vyškova. Tak to chodí na Tour de France, proč ne Na kole dětem? Pan starosta Karel Jurka o náš start stál a potvrdil to i šekem, za něž jsme poděkovali. Je-li řeč o oběživu, tedy jedno číslo za loňský rok: Podařilo se nám shromáždit 2,8 mil Kč, kolik letos, necháme se překvapit, věřte, že děláme, co umíme.

            Vydatně k tomu přispívají další málo nápadní, o to pracovitější kolegové. Jedním z nich je fotograf Milan Kabelka. Jede s námi letos podruhé a jeho práci můžete posoudit sami na těchto stránkách. Když spolupracoval na projektu Do práce na kole, v němž Pepa Zimovčák také vystoupil, seznámili se a už to bylo. Díky Milanovi je naše cyklotour skvěla zmapovaná, vyjde o tom publikace, můžete se těšit, loňská cyklotour už je vytištěná a k dostání na našem pojízdném stánku.

            Další nenápadná síla se jmenuje Petr Veselý. Na akci pracuje prakticky brzy po ukončení cyklotour, tedy celoročně. Má na starosti komunikaci s hejtmany, starosty, zařizuje záštity, dotace, užití znaku měst a obcí na našich autech a v našich materiálech (letos je to 65 míst, každé má pro to jiná pravidla), jedná v krajích (pro letošní akci v devíti), domlouvá místa, na něž přijdeme, kde nám pomohou městští policisté, zda se zapojí škola, zkrátka samé věci, které nejsou vidět, zdají se být samozřejmé a málo zdatného manažera by zmohly. Petra ne, díky.

            Prakticky nevidět jsou řidiči, kteří se trmácejí v doprovodných vozech, převážejí bagáž, kola, nářadí, občerstvení, věci na prodej, a tak zajištují na křižovatkách naši bezpečnost. Za všechny aspoň Artur Šraml. Ten chlapík má na kontě 2,5 milionu kilometrů bez jediné nehody, bez jediné pokuty, bez jediné ztráty bodu. Vždycky ochotný, vždycky veselý, vždycky usměvavý, s výjimkou dneška. Stál a o jeho zpětné zrcátko se otřela dáma s audinou. Nevysypalo se, ba skoro nepoznáte, že se něco přihodilo, ale Artura to otrávilo. Jsou zkrátka puntičkáři a solidové, na něž je spolehnutí. Artur absolvoval všechny cykloutour od startu do cíle, většinou na dvojku a v plném soustředění. Skvělé, díky.

            Tak a honem dál, čekal Prostějov. Stát se tam primátorem musí být výzva a touha nejen pro politiky. Tamní radnice je architektonický secesní skvost, postavený podle návrhu Karla Huga Kepka v letech 1911–1914. Je dokonale zrestaurovaná zvenku i zevnitř, vybavení v původním stavu, vskutku šperk, k jehož prohlídce nás pozval primátor města pan Mgr. František Šindler poté, co nám předal tučný šek. Děkujeme. Příští rok bychom prý měli zvolit jeho město jako cíl některé etapy, což by byla příležitost připomenout zdejší významné osobnosti – Jiřího Wolkera (zná jistě každý), pány Wichterleho a Kováříka (podnikatele a výrobce mimo jiné vozů Wikov), Rolného (skvělá konfekce), ale jak říkám, počkejte napřesrok.

            Štěpánov je nevelké město se starostou panem Mgr. Jiřím Šindlerem, který nás přivítal s dětmi nastoupenými z celé školy. Srdečně nás vítaly, dozajista i proto, že jim tím pádem na chvíli odpadlo vyučování. Namazaných obložených housek, škvarkových preclíků a koláčků byly hromady a způsobily drobný pedagogický nesoulad. Paní učitelky od nich děti zrazovaly, že jsou určeny pro nás, zato Petr Vlček usoudil, že nám s tím musejí pomoct. Hádejte, na koho děti daly…

            Litovel je odsud kousek, kde na nás čekal pan místostarosta Lubomír Broza rovněž s šekem. Město má moc hezkou radnici, kterou jsme obhlédli rychlou chůzí na kávu. Litovelští jsou zřejmě pyšní na svoje pivo, které se čepuje z pípy dokonce i ve zdejší cukrárně. Škoda, že jsme na kolech.

            Uničov má rovněž výstavnou radnici, jako kdyby se ta města ve zdejším kraji přetahovala o to, které tu soutěž vyhraje. Pan starosta Mgr. Radek Vincour nás zde přivítal už podruhé a rovněž nás obdaroval šekem, děkujeme. Z města nás vyprovodil na kole s žerdí a mohutným praporem s městským znakem. Hezké.

            Stran starostů: Dnes absolvovali celou trasu tři. Dva jedou od startu, totiž starosta Rudné Lubomír Kocman, starosta Třebíče Mgr. Pavel Pacal a dnes od startu starosta Bruntálu Ing. Petr Rys, MBA. Proč si zvolil etapu do svého města už z Vyškova, nedává žádný smysl, když víte, že tam čeká hrozný a dlouhý krpál přes Sovinec, hrad sice nádherný, ale ve stoupání, které bere dech, a to doslovně. Krátce – šlapali jsme asi dvacet kilometrů, většinou na kašpara, tedy malý převodník a velké kolečko. V Bruntálu tedy slezl starosta Rys z kola, předání šeku proběhlo vskutku neformálně, dali jsme si v blízké restauraci zatraceně zasloužené pivo a šli do hotelu. Na zapisovatele tu čekal kamarád a člen jeho domovského ČKV 1880. Na otázku, jak si starosta vede, pravil, že je dobrej a o město se stará. Což je na závěr dnešní kalvárie prima zpráva.           

            Hezký večer, Honza Králík

  Fotogalerie 

7. etapa 2022 Vyškov - Bruntál

8.6.2022 středa

Dneska začneme po rovině a na konec si dáme trochu kopce. Z Vyškova vyrazíme na sever podle D46. Nepojedeme po dálnici, ale téměř souběžné silnici. Za chvíli budeme v Prostějově. Zde bude první zastávka po cca 25 km. Budeme pokračovat stále na sever Hornomoravským úvalem, těsně mineme Olomouc, projedeme částí CHKO Litovelské Pomoraví a zastavíme ve Štěpánově. Zde již v loňském roce proběhl první ročník charitativní jízdy Na kole dětem ze Štěpánova po Hané a letos v červenci bude 2. ročník. Ze Štěpánova je to do Litovle jen kousíček. Po hranici CHKO a po rovině dojedeme do Litovle, kde je další zastávka. Odsud vyrazíme opět na sever, Uničov je téměř na dohled, a tak to bude krátký přejezd. V Uničově ale budeme muset nabrat hodně sil, abycho zvládli poslední, více jak 40 km dlouhou část dnešní etapy přes Nízký Jeseník. Nejdříve to bude dlouho do kopce, pak trošku z kopce a nakonec vlnky až do Bruntálu. Bruntál je naše oblíbená destinace, nejen díky krásnému okolí, ale také zde sídlí hodně našich lidí se širokým srdcem, kteří naší nadaci každoročně podporují. Jeseníky budou na dohled, ale zítra do nich nepojedeme, zamíříme zpět na jih.

Itinerář etapy

Start    8:00

Vyškov - Masarykovo náměstí

9:30 - 10:00

Prostějov - náměstí T.G. Masaryka

11:30 - 12:00

Štěpánov - parkoviště u kostela

12:40 - 13:10

Litovel - Náměstí Přemysla Otakara

13:40 - 14:10

Uničov - Masarykovo náměstí

 Cíl       16:30

Bruntál - náměstí Míru

Vyškov – Drysice – Brodek u Prostějova – Žešov – Prostějov             25 km

Prostějov -  Olšany u Prostějova – Hněvotín – Topolany – Křelov-Břuchotín - Křelov – Horka nad Moravou – Chomoutov – Štěpánov       30 km

Štěpánov – Pňovice – Tři Dvory - Litovel     13 km

Litovel  – Červenka – Střelice – Uničov                      9 km

Uničov – Brníčko – Paseka – Sovinec – Křížov – Stránské – Albrechtice u Rýmařova – Vajglov - Břidličná – Valšov – Moravský Kočov - Moravskoslezský Kočov – Slezský Kočov – Bruntál                    43 km

Podrobnou trasu najdete zde.

změna trasy i časů vyhrazena

Profil etapy