7. Etapa Brandýs nad Labem- Stará Boleslav – Družec

Trasa: Brandýs nad Labem- Stará Boleslav – Neratovice – Roudnice nad Labem – Mšené Lázně – Velvary – Slaný – Družec
Délka trasy: 119 km

6.června 2018 report

128 km, průměr 22 km/h, na mém computeru max. rychlost 48,6 km/h

Než odstartujeme z dvouměstí, odkud nás vyprovodil pan starosta Ing. Vlastimil Picek, přiblížíme pár osobností z pelotonu. Dnes i mimo peloton. Jsou to pánové MOTO a MOTO – tak to mají na reflexních vestách. V jedné je navlečen Vláďa, v druhé Roman, sedlají silné mašiny a doprovázejí nás od Ostravy až do Domažlic. Nejsou to policisté, ale nadšenci, kteří z dobré vůle a kamarádství pomáhají naší tour. Vláďa je řidič brněnské MHD a vzít si dovolenou na takovou akci nebylo jen tak, lidí je málo. Také doma udělal přítelkyni náramnou radost... Podobně Roman. Pracuje sice jako technik u policie, ale s dopraváky nemá nic společného. Kluci, děkujeme. 

          A ještě jeden, teď už z pelotonu. Ne každý Josef je Zimovčák. Tenhle je z hor, šlachovitý chlapík, spolehlivý solida. Kdysi dávno před tour požádal Pepu Zimovčáka, aby přijel na besedu. Stalo se.

– Až budeš potřebovat, abych přijel já, zavolej. Když se

konala první tour, Pepa zavolal a já samozřejmě nastoupil a pak jsem nevynechal ani jedinou.

Až se psal rok 2013. Tour jela přes Zbuzany, na náměstí veselí a na vysokém kole známá herečka, místní občanka, Z kola ji sundával náš Josef z hor, ale ouha, neudržel ji v pravačce. Copak copak? Že by stáří? Takže se doma začal o ruku starat. Stručný průběh: ortopedie, neurologie, rentgenologie, onkologie, chirurgie a histologie. Milý pane Josefe, ten nádor na obratli c5 byl zhoubný. Jak to bylo dál? Počkejte chvilku, teď je čas na dnešní etapu.

          První zastávka v Neratovicích, v parku plno dětí (jako od Ostravy skoro všude) a paní starostka Mgr. Lenka Mrzílková a milé dámy ze školy i z úřadu. Odsud jsme se vydali s mnoha dětmi na další štaci do Roudnice nad Labem. Je to město s bohatou cyklistickou historií a panem Vladimírem Urbanem, jehož všichni cyklisté znají jako Lálu. Vzal kolo a šlapal s námi do Lázní Mšené, které jsme už také mnohokrát v minulosti navštívili, Pepa Zimovčák měl ve zdejší škole kolikrát i přednášku. Ve škole je ale nové vedení a buď nově mete, nebo celá škola zlobila, takže nás pan starosta Josef Bíža přivítal v kulturním středisku, kde jsme také zůstali na oběd. Zdejší salát ze zelí a makové buchty nabízené paní starostovou nedostaly sice michelinskou, ale od nás galuskovou hvězdu. Než jsme se vydali na další štreku, objeli jsme kulturní dům šlapajíce jen levou nohou. Tak jsme si připomněli Honzu, který s námi jezdil, také šlapal jen levou nohou a objel tak (nejen) celou tour. Už nejezdí, protože nás pozoruje shora. Divná věc – jako by byl pořád s námi.

          Velvary mají krásné náměstí s historickým dlážděním, které z nás téměř vytřáslo duši. Pan starosta Wolák ocenil nejen náš projekt, ale také žáky z Neratovic, kteří s námi šlapali až sem.  Kabrňáci.

          Ve Slaném nás místostarosta Pavel Zálom vítat nemusel, protože s námi šlape už z Ostravy. Příběh, jak se k nám před čtyřmi lety přidal, přijde na řadu někdy jindy.

          Dru-žec! Dru-žec! Tato obec nedaleko Kladna bere naši akci jako vesnickou zábavu pro malé i velké, místní i přespolní. Peloton měl sice něco přes sto účastníků, ale čekala na něj přesila. A mažoretky, zdejší kapela, bohaté občerstvení, večer Rangers. Pan starosta Zdeněk Kofent aby se uvítal: Nejen Pepu a jeho akci, ale slavné hokejisty nedalekého kladenského týmu a současně i reprezentanty Františka Kaberle, Františka Pospíšila, Josefa Horešovského, Jana Vinše a Jaroslava Kofenta. To bylo haló!

          Zazvonil zvonec a... Málem bychom nezapomněli na příběh našeho Josefa z hor. Po operaci pravou ruku jako kdyby neměl. Co měl, byla vůle. A postupné cíle: do roka dokážu navléknout triko. Pak oblek. Odmítl přijmout invalidní důchod. Pak chtěl přenést dospělého v náručí. Šlo to ztuha, ale šlo to, protože nejen strašně chtěl, ale dělal pro to maximum. Jednoho dne se zeptal doktora, jestli může na kolo. Prý ano. Koupil si novou silničku, o níž dávno předem věděl, jaká bude. Bílý rám (jako nevinnost), s červeným pruhem (jako boj) a zeleným (jako život).

Tak co ruka?
Je tak na 90 procentech původního stavu.
Letos jede Pepa od Ostravy po Domažlice.

Ke včerejšímu raportu drobný doplněk: V pelotonu se během našeho putování objevil nejen už zmíněný tricykl, ale také handbike s Pavlem, který nás doprovodil kolem Uherském Brodu (na vozík ho přivedlo rizikové kácení), dnes ještě dvě lehokola a zahlédl jsem další tricykl se dvěma koly vpředu, ale než jsem s k němu propracoval, odbočil a opustil nás.

          Dobrou

Fotogalerie

7. etapa 2018

6.6.2018

7. etapa je vedena Polabskou nížinou a z Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavy jedeme směrem na Kostelec nad Labem až do Neratovic. V městě zaslíbeném chemii bude první zastávka. Labe neopustíme a vrháme se k soutoku Labe s Vltavou. V Mělníce však tentokrát stavět nebudeme a pokrčujeme směr Roudnice nad Labem. Zde pod Řípem bude druhá zastávka. Stáčíme se na západ, opouštíme Labe a naše cesta směřuje kolem vodního hradu v Budyni nad Ohří do lázeňského městyse Mšené-lázně. To je již tradiční zastávka cyklotour. Tentokrát zde nebudeme nocovat a pokračujeme Dolnoharskou tabulí do Velvar. Zde je klub jezdců na historických kolech. Snad se přidají. Nezapomeňte ale letos na helmy. Zde se naše trasa stáčí na jihozápad a další zastávkou je královské město Slaný. Načerpáme síly do posledních kopců a kolem bývalých těžních černouhelných věží dojedeme až do cíle etapy do obce Družec. Družec je tradiční zastávka a letos poprvé i etapové místo.

Itinerář etapy

start: Brandýs nad Labem-Stará Boleslav  Masarykovo nám.  8:00

Brandýs nad Labem-Stará Boleslav – Kostelec nad Labem – Neratovice  DDM- Mládežnická 984  14 km příjezd cca 9:00 - odjezd 9:30

Neratovice – Mělník – Cítov - Krabčice – Roudnice nad Labem  Karlovo náměstí  31 km příjezd cca 11:00 - odjezd 11:30

Roudnice nad Labem – Nížebohy – Budyně nad Ohří – Mšené–lázně  kulturní dům  17 km příjezd cca 12:30 - odjezd 13:15

Mšené–lázně  – Malá Strana – Šlapanice – Poštovice – Kmetiněves – Černuc - Nabdín - Velvary nám. Krále Vladislava  17 km příjezd cca 14:00 - odjezd 14:30

Velvary – Olomice – Neuměřice – Kamenný Most – Zvoleněves – Podlešín - Slaný Masarykovo nám.  20 km  příjezd cca 15.45 - odjezd 16.15

Slaný – Hrdliv – Třebichovice – Libušín – Doksy – Družec  hřiště 20 km příjezd cca  17:15

Podrobnou trasu najdete zde