7. etapa: Zichovec - Sobotka

Trasa: Zichovec – Slaný – Praha – Brandýs n.Labem-Stará Boleslav – Benátky nad Jizerou – Sobotka
Délka trasy: 148 km

report

Ráno bylo na Zichovci krásné počasí, spousta natěšených cyklistů i starosta Roman Vorlíček. Ten všech cca 80 borců a borkyň vyslal startovním praporem do královské etapy. Ta byla nejdelší v letošním ročníku a zároveň zajímavá tím, že vedla přes hlavní město Prahu. Start byl neobvykle již v 7:45 h, abychom všech těch cca 150 km do večeře zvládli. 

První zastávkou na trase bylo královské město Slaný. 17 km na rozjetí bylo tak akorát. Sluníčko z boku a vítr do zad, co více si přát. Na náměstí nás navíc očekával pan starosta Martin Hrabánek s místostarostou Radkem Vondráčkem. Byla pohoda, pozdravit nás přišel i Karel Svoboda z firmy TOI TOI, našeho významného partnera.

Následovala nejdelší dnešní část etapy, 45 km do Prahy s cílem u magistrátu na Mariánském náměstí. Sem s námi až ze Zichovce dojel i radní, pan PhDr. Mgr. Vít Šimral, Ph.D. et Ph.D., který společně s radním, panem Mgr. Janem Chabrem přivítal všechny účastníky a předali Josefovi šek. Za něj obdrželi poděkování i certifikát nadace za letošní rok.

Následovala nejkratší dnešní část. Cesta do úřadu městské části Praha 7. Zde nás přivítali výborným občerstvením a na vše dohlížel pan starosta Jan Čižinský. Bylo to milé. 
Zde trochu odbočím. Průjezd Prahou je pro organizátory vždy tak trochu noční můrou. Není jednoduché projet celé město, překonat spoustu kostek, tramvajových kolejí a jiných lákadel, která dokáží cyklistu položit na zem, i když o to vůbec nestojí. Naštěstí se dnes nic takového nestalo a všichni projeli v pohodě, hlavně díky skvělé práci policie České republiky. Pánové a dáma v autech a na motorce předvedli skvělou práci. Velké DÍKY !!! Navíc nás ráno překvapili tím, že na nohách měli ponožky, které pomáhají, tedy ponožky Na kole dětem. Skvělá práce. Vy, co ponožky Na kole dětem ještě nemáte, tak si je určitě pořiďte. Jsou nejen slušivé, ale hlavně pomáhají.

Po načerpání sil na nádvoří zdejšího nového úřadu městské části pražské 7. části jsme se vyhoupli kopcem na Prosek a upalovali hopsa hejsa do Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi. Zde je již tradiční zastávka. Tady byl nejen starosta Vlastimil Picek s místostarostou Petrem Soukupem, ale i hejtmanka Středočeského kraje Mgr. Petra Pecková. Kromě nich cyklisty hodně zaujaly místní řízky, koláčky i skvělá gulášová polévka.

Řádně posilněni jsme nabrali směr Benátky nad Jizerou. Cestu nám zpestřil rekonstruovaný most v Tuřicích, kde dovolili cyklistům přejít pěšky. Doprovodná vozidla to objela s policií po dálnici a za chvilku jsme už zase jeli pohromadě. Před Benátkami se přidala kupa místních školáků a dovedli nás až do místní školy na Pražské ulici. Zde nás kromě ředitele školy čekal i starosta, pan PhDr. Karel Bendl.

Následoval poslední kousek dnešní etapy. Co kousek, pěkný kus, 42 km na závěr není úplně obvyklé. Josef jel jako střela, navíc nám po většinu cesty foukal vítr do zad. Do Sobotky jsme dojeli přesně na čas v 17:45 h. Ujeto bylo předně slibovaných 148 km a usmíval se zde starosta Ing. Lubor Jenček, i místostarosta Bc. Jan Janatka. Předali jsme certifikát, dostali šek a hajdy regenerovat. Zítra nás čeká dalších 139 km a navíc přejezd přes kopec Kozákov. Kdo jste ho někdy jel na kole, tak víte o čem mluvím.

Jen pro informaci. Projekt Na kole dětem má už takový hlas, že si i Lucie Výborná pozvala Josefa do svého pořadu na Radiožurnálu. Rozhovor si můžete pustit zde. ( čas 13:45 )

prostor jsme dneska dostali i Brankách bodech vteřinách, děkujeme, koukněte se.

Tak zase zítra ....

Fotogalerie

7. etapa 2021

9.6.2021 středa

Čeká nás královská, tedy nejdelší letošní etapa. Bude mít téměř 150 km. Ráno vstaneme tedy dříve a vyrazíme raději o 15 minut dříve. Opustíme nejmenší cílové místo letošního ročníku a neohroženě po okraji Dolnooharské tabule pojedeme do Slaného. To je ze Zichovce jen kousek a tak zde budeme za chvilku. Ze Slaného nás bude naopak čekat mnohem delší část etapy a další zastávka bude až před magistrátem hl.m. Prahy. To už projedeme kolem Národního divadla i Karlova mostu. Od magistrátu povede naše cesta na radnici Prahy 7, což je nová budova, která při loňské návstěvě byla nově otevřena. Poté již vystoupáme od Vltavy na Středolabskou tabuli a zastavíme ve městě s nejdelším názvem v letošním ročníku. Je to Brandýs nad Labem-Stará Boleslav. Zde můžem načerpat něco z historie naší země pokračovat budeme do Benátek nad Jizerou. Zde si cestu spestříme přechodem rekonstruovaného mostu v Tuřicích. Auta pojedou samozřejmě po objízdné trase, ale cyklisté budou, díky ochotě zdejšího stavbyvedoucího, moci přes most projít a pokračovat v trase. V Benátkách bude poslední dnešní zastávka. Pak už bude následovat cesta přes Jizerskou tabuli do Sobotky, kde pod kontrolou zámku Humprecht budeme vstřebávat únavu z nejdelší letošníetapy.

Itinerář etapy

Start    7:45

Zichovec - Nová náves

8:40 -   9:10

Slaný - Masarykovo náměstí

11:25 - 11:40

magistrát hl. m. Prahy - Mariánské náměstí

12:00 - 12:30

Praha 7 - úřad městské části – U Průhonu

13:35 - 14:05

Brandýs na Labem-Stará Boleslav -Masarykovo nám.

15:10 - 15:40

Benátky nad Jizerou - základní škola Pražská

 Cíl       17:45

Sobotka - park za městským úřadem

Zichovec – Hořešovičky – Hořešovice – Třebíz – Kvílice – Kutrovice – Neprobylice – Královice – Trpoměchy – Slaný            17 km

Slaný  – Knovíz – Brandýsek – Buštěhrad – Lidice - Hřebeč – Hostouň – Jeneč – Břve – Praha    45 km

Magistrát hl.m. Prahy - ÚMČ Praha 7         4 km

ÚMČ Praha 7 - Podolanka – Dřevčice – Brandýs n.Labem-Stará Boleslav                 20 km

Brandýs n.Labem-Stará Boleslav - Podbrahy – Skorkov – Tuřice (* v obci je rekonstruován most, cyklisté projdou pěšky po lávce auta pojedou po objízdné trase a setkají se opět v Předměřicích nad Jizerou)– Předměřice nad Jizerou – Benátky nad Jizerou                   21 km

Benátky nad Jizerou – Dražice – Brodce - Libichov – Dobrovice – Úherce – Semčice – Žerčice – Ledce – Ujkovice – Rabakov – Domousnice – Řitonice – Skyšice – Dolní Bousov – Sobotka    42 km

Podrobnou trasu najdete zde

GPX soubor pro navigace a KML soubor pro Earth ke stažení zde

změna trasy a časů vyhrazena

Profil etapy