8. etapa: Dobřichovice - Mšené lázně

Trasa: Dobřichovice - Praha - Klecany - Velvary - Mšené lázně
Délka trasy: 89 km

report

9. červen 2016

Dnešní etapa byla lehce obávaná. Přeci jen, vydat se v pelotonu čítajícím desítky lidí hlavním městem, to chce trochu kuráž. Cyklisté, včetně nových členů– profesora Jana Pirka a 15ti dětí ze ZŠ ve Velvarech, které přijely do Dobřichovic autobusem, dnes prokázali, že technika jízdy na kole je u nich na vysoké úrovni. Dlažební kostky, tramvajové koleje, všudepřítomní chodci, protijedoucí cyklisté jedoucí do práce, kteří neměli s pelotonem ani kapku slitování i japonští turisté nemající pražádný pud sebezáchovy vrhající se přes zákaz policisty přes silnici. Naštěstí díky polici České republiky, které patří velký dík, všichni projeli v klidu a pohodě. Na Praze 5 v parku Portheimka nás čekal zástupce starosty Lukáš Herold a s ním i velmi milá vlídná Markéta Dohnalová, která se o cyklisty postarala. Bezpečně, i když občas lehce dramaticky, díky věčně píchlé duši Petra Vlčka, dnešního lídra dne (který mimochodem měnil dnes duši celkem čtyřikrát a nyní, večer, stojí jeho kolo opět na ráfku), jsme se dostali přes Prahu a její ulice, mosty i náplavku. Připojila se k nám výborná sportovkyně, reprezentantka ČR v adventure race, Barbora Válková, která se vydala z práce v sukni a balerínách a protože peloton dorazil příliš brzy, nestihla se převléknout a cestu z Prahy do Klecan (včetně prudkého stoupání) střihla v tomto outfitu. Tímto bych ji ráda vystřihla poklonu, neboť kdo někdy jel v jiných botech než v cyklistických tretrách na nášlapných pedálech, ví, o čem je řeč. V Klecanech nás vítal starosta Ivo Kruhajec a zástupci sponzora cyklotour – pojišťovny MetLife. Cesta se začala lehce vlnit, slunce začalo opět žhavit a tak jsme dorazili do Velvar, kde končila svou dnešní jízdu skupinka 15ti žáků a už z dálky na nás mával starosta Radim Wolák. Vlčák klasicky měnil duši, div tu vlastní nevypustil, a jen co bylo dokonáno, vydali jsme se do cíle. Mšené-Lázně, kde jsme již takřka doma, nás vítaly v lázeňském parku, kde vládne ředitel František Och v bělostných kalhotech i polotriku. Dostalo se nám pozvání na procedury, užívali jsme si slunného odpoledne pod slunečníky místní kavárny a večer byli přikrmeni výbornou večeří. Starosta Josef Bíža nám nechal napéct tvarohové buchty. Zítra nás čeká kritérium v okolí a poté se vydáme na cestu do Zichovce. Cyklotour se pomalu chýlí ke konci, a tak neváhejte a přidejte se k nám.

text: Nela Bicková

fotogalerie

foto: © Ivo Dvořák

8. etapa 2016

9.6.2016

Z Dobřichovic údolím Berounky a budeme pokračovat směrem do Prahy. To pokoříme v Radotíně, projedeme až k soutoku Berounky s Vltavou, po zavěšené lávce pod dálničním mostem překonáme Vltavu a po cyklostezce po právém břehu Vltavy dojedeme až do centra Prahy. Zastvíme na náplavce nedaleko Palackého mostu a pak kolem Karlova mostu, přes Čechův most a nový Trojský most se vrátíme na cyklostezku vedoucí až do Klecan. Posléze mineme muzeum másla v Máslovicích, rovněž Kralupy nad Vltavou a zastavíme ve Velvarech. Pak již zamíříme do Mšených lázní a budeme se oddávat příjemnému lázeňskému odpoledni.

Itinerář etapy

Start v Dobřichovicích: 8:00 hod, areál Sokola

Dobřichovice – Černošice – Radotín – (po cyklostezce podél řeky ) – Praha  - Smíchov - park Portheimka příjezd cca 9:00 - 9:15

Praha náplavka mezi Železničním a Palackého mostem    (25 km),  

příjezd na náplavku cca 9:30 hod, odjezd 10:00 hod

Praha – (cyklostezka)  - Klecany - nám. Třebízského (20 km),

příjezd do Klecan cca 11:00 hod, odjezd 11:30 hod

Klecany – Drasty – Vodochody – Máslovice – Chvatěruby – Lobeček –  Velvary - nám. Krále Vladislava (24 km)  

příjezd do Velvar cca 12:45 hod, odjezd 13:15 hod

Velvary – Nabdín – Bratkovice - Hospozín - Kmetiněves – Poštovice - Šlapanice - Mšené Lázně - lázeňský park      (19 km)      

příjezd do Mšených lázní cca 14:15 hod

Podrobnou trasu najdete zde.