8. Etapa Družec - Rokycany

Trasa: Družec- Unhošť – Praha 7, Praha magistrát, Praha 5 – MČ Praha Zbraslav –Hořovice – Rokycany
Délka trasy: 130 km

7.června 2018 report

Dalo by se říci, že co člen základního pelotonu Na kole dětem, to příběh. Každý máme ten svůj, který je neotřelý a originální. Ráda bych Vám dnes ve zkratce vyprávěla o tom, jak se Ivan Burkert, náš skvělý kamarád, neodmyslitelný člen pelotonu, motor dobré zábavy, tahoun všech večerních seancí a také cestovatel a spisovatel, poprvé potkal s Josefem Zimovčákem.

Jak vidno, toto setkání mělo za následek připojení Ivana k pelotonu cyklotour. Než k tomu ale došlo… Ivan má krásnou a milou ženu Irču, se kterou se před lety vydal na dovolenou do Alp. Chodili si tak po horách a rozhodli se, neboť byla doba konání Staré dámy – Tour de France, že se pojedou podívat na Armstronga. Jenže ještě dřív, než potkali Lence, potkali při výjezdu na Galibier Josefa na vysokém kole.

Ivan byl uchvácen. „Tak zítra do tohohle šílenýho kopce pojedou všichni ti borci za peníze, a tady si jede den před závodem Josef Zimovčák a rube to na vysokém kole.“ Tohle Ivana dostalo. Ta síla, odvaha, zarputilost a vytrvalost. Odhodlání. A také nepopiratelný důkaz toho, kam až se na tomhle kostitřasu dá vyjet…

Tak abyste věděli, Ivan nejen že se k Josefovi přidal další roky na cesty po dalších Grand Tours jako je Giro či Vuelta. Ještě navíc si sám ozkoušel, jaké to je dívat se na svět ze sedla vysokého kola. Pořídil si vlastní, jezdil a trénoval. Brzy na to dostal nápad jet na něm z domovského Hradce Králového do Santiaga di Compostela, podruhé do Říma s oklikou přes Istanbul, potřetí až na nejsevernější místo Evropy a počtvrté přes Pobaltí až do Petrohradu. Zážitků má v rukávu tolik, že se je rozhodl sdílet třeba i s Vámi ve svých knížkách plných krásných fotografií. Podle jeho slov: „Kdybych před lety Pepu nepotkal, stal by se ze mě starej páprda a vůbec bych takhle na kole nejezdil.“

Ivanovy knížky si můžete zakoupit na každé naší zastávce. Mohu je jedině doporučit. Ideálně vyhledejte i Ivana a poklápejte (jak on rád říká) s ním o jeho cestách. Je to srdcař a dobrák od kosti. Poznáte ho podle vysoké štíhlé postavy, přátelského úsměvu a veselých očí.

A teď už hupky dupky k dnešní etapě, která vedla cyklisty z Družce přes Prahu až do Rokycan. Přesto, že se v předešlý večer v Družci družili naši s místními za doprovodu živé hudby do pozdních hodin, na startu byli všichni vzorně seřazeni a jen co zašustil vzduchem startovní prapor, vydali se kvapíkem na dnešní 130ti kilometrovou pouť.

Museli však brzy zamáčknout své brzdy v nedaleké Unhošti, kde je netrpělivě vyhlížela starostka Iveta Koulová. Společně s ní takřka devadesát dětí ze základní a mateřské školy. Děti zpívaly písničku, a jako náhodou, ale skutečně náhodou, zrovna tu od Kamarádů, což jsou naši kamarádi, kteří doprovází peloton – moderátor Vojta, dále Dáša a Jirka (který se letos omlouvá a posílá za sebe náhradu).  Již od startu, k borcům do pelotonu naskočili dva super borci – Michal Stark, který jezdí na kole jen jednou nohou a Jirka Ježek, který jezdí s podkolenní protézou.

Všichni zanedlouho minuli letiště a spustili se dolů k Vltavě. K zastavení byli až u Zemědělského muzea v Praze na Letné, kde už čekal vzorně nachystaný starosta Městské části Prahy 7 Jan Čižinský. Kromě něj si potřásl s Josefem pravicí také statutární náměstek Mgr. Antonín Juriga (GŘ a ředitel pobočky Praha) a náměstek Zdeněk Vích, který nás doprovází na kole už z Ostravy.

Další dvě krátké zastávky se odehrály přímo v centru u Magistrátu hlavního města na Praze 1 a na Praze 5 v parku Portheimka.

Do Zbraslavi to odtud bylo co by párkrát kamenem hodil. To už byli naši cyklisté naklepaní jako nedělní řízky, neboť pražské kočičí hlavy nekompromisně natřásaly jejich většinou silniční kola. Nejlépe byl natřesen samozřejmě Josef, ale vzhledem k tomu, kolik set tisíct kilometrů na svém velocipedu urazil, se pro něj nemusíme dělat vrásky. Má to pevně v paži. A tak si se svou paží mohl potřást i se sympatickou starostkou Zuzanou Vejvodovou, která peloton vítala. Poté mohli přítomní shlédnout exhibici na historických kolech, to vše za dozoru a účasti Jana Fulíka, předsedy místního klubu „Veteran bycicle club Zbraslav“.

Jak to tak bývá, naklepané řízky potřeba dobře osmažit. To se dnes také podařilo, neboť následujících 45 kilometrů do Hořovic bylo dle slov mnoha dotázaných doslova … opravdu teplých. Voda docházela, nejeden cyklista dohlédl na dno svého bidonu. Naštěstí, u hrobu Šemíka v Neumětelích se celý konvoj milosrdně zastavil a všichni byli napojeni.

Nakonec tedy svěží cyklisté dorazili do Hořovic. Starosta Dr. Ing. Jiří Peřina přivítal velkoryse celou Josefovu družinu a místní Mažoretky Domečku Hořovice (které jsou úspěšné široko i daleko) předvedly, co umí. Vzápětí zazpívaly děti z 2. ZŠ písně, včetně zpívané zdravice a cyklisté se vydali na poslední dnešní úsek.

V Rokycanech na Masarykově náměstí bylo veselo. O zábavu se postarala skvělá kapela Prázdné lahve Rokycany. Místostarosta Tomáš Rada pronesl svou řeč a Josef si potřásl pravicí nejen s ním, ale jako každý den v cíli také se všemi kolegy z pelotonu.

Zítra zamíříme na jih do Kašperských Hor. Připravte si stroje a vyrazte s námi!

Fotogalerie

8. etapa 2018

7.6.2018

8. etapu začneme v Družci na okraji Křivoklátské vrchoviny a po zastávce v Unhošti mineme letiště Ruzyně a spustíme se do údolí Vltavy do Prahy. První pražská zastávka bude u Zemědělského muzea na Letné. Posléze sjedeme přímo na nábřeží a zastavíme u Magistrátu hlavního města. Podle Vltavy, kolem Karlova mostu a Národního divadla přejedeme na Prahu 5 na náměstí 14.října. Pak už po cyklostezce opustíme centrum a další zastávka bude v městské části Zbraslav. Zde už opustíme hlavní město a podle Berounky, kterou překonáme v Černošicích, dojedeme až do Řevnic. Zde začneme trochu stoupat Hořovickou pahorkatinou, projedeme kolem hrobu Šemíka a dojedeme do Hořovic. Poslední část dnešní etapy povede do Rokycan, kde dnes budeme nocovat.

Itinerář etapy

Start: Družec hřiště  8:00

Družec – Valdek- Kyšice – Unhošť Václavské nám.  8 km  příjezd cca 8:30 - odjezd 9:00

Unhošť - Pavlov - Hostouň –  Dobrovíz - Kněževes – Tuchoměřice – Statenice - Černý Vůl - Praha Suchdol - Praha 7 zemědělské muzeum  32 km  příjezd cca10:30 - odjezd 11:00

Praha 7- Praha 1 magistrát Mariánské nám. 3,5 km  příjezd cca 11:15 - odjezd 11:30

Praha 1- Praha 5 park Portheimka  2,5 km  příjezd cca 11:45 - odjezd 12:00

Praha 5- MČ Praha Zbraslav Zbraslavské náměstí 13 km rovina příjezd cca 12:30 - odjezd 13:00

MČ Praha Zbraslav -Černošice - Mokropsy -cyklostezka– Dobřichovice - Lety – Řevnice – Svinaře – Hodyně – Hatě – Skuhrov – Drahlovice – Vižina – Nové Dvory – Lazovice – Neumětely – Lochovice – Hořovice Palackého náměstí 45 km  příjezd cca 15:15 - odjezd 15:45

Hořovice – Záluží – Cerhovice – Kařez – Mýto – Holoubkov – Svojkovice – Rokycany  Masarykovo náměstí 29 km příjezd cca 17:15

Podrobnou trasu najdete zde