9. etapa 2022: Bystřice pod Hostýnem - Uherský Brod

Trasa: Bystřice pod Hostýnem - Fryšták - Zlín - Valašské Kolobouky - Brumov-Bylnice - Bojkovice - Uherský Brod
Délka trasy: 113 km

report:

Den desátý, pátek 10. června, Bystřice pod Hostýnem–Uherský Brod 115 km (130 cyklistů v cíli)

Ráno se u kostela v Bystřici pod Hostýnem se sešlo mnohem více cyklistů, než sem včera v dešti dojelo. Peloton čítal cca 80 jezdců a na trasu ho poslal pan starosta Mgr. Zdeněk Pánek. Cesta k Holešovu byla po celkem frekventované silnici, a tak jsme několik řidičů ráno trochu zdrželi, za což se omlouváme, ale když se za námi nahromadí hodně aut, tak je vždy na vhodném místě pustíme, abychom je zbytečně nezdržovali. Naším cílem přece je pomáhat, nikoli přidělávat někomu vrásky.

Do Fryštáku to bylo 20 km. Před městem se připojily děti z místní školy a na svých kolech nás doprovodily do města. Zde nás přivítala paní Mgr. Sylva Knedlová se spoustou dětí, občerstvením i šekem. Nejprve chtěla celý dav dětí a cyklistů přivítat pouze vlastními silami, nakonec bylo lepší použít mikrofon a mikrofon. Děkujeme za milé přijetí.

Tady nás začal zkrápět trochu déšť, tak jsme na čas vyrazili do Zlína. To byl nejkratší dnešní úsek mezi zastávkami, hlavně z kopce. Využili jsme místní cyklostezku a za nedlouho byli na náměstí.

Zde nás přivítal pan hejtman zlínského kraje Ing. Radim Holiš a náměstkyně primátora Zlína paní Bc. Kateřina Francová. Předali jsme certifikáty i modely vysokého kola a na oplátku obdrželi šeky. Děkujeme.

Následoval naopak nejdelší dnešní přejezd, 42 km do Valašských Klobouků.  V cestě stál nejen největší dnešní kopec, ale i obec Slopné.  Ve Slopném mají skvělé občany, starostu Mgr. Pavla Heinze a hlavně manžele Misařovi. Podporují projekt Na kole dětem co jim síly stačí. Nejenže Pavel jede celou trasu na kole a Ivona prodává v našem stánku, ale zajistili i krátkou neplánovanou zastávku v jejich obci. Obdrželi jsme nádherný šek a skvělé občerstvení. Děkujeme, sice neplánované, o to milejší.

Už nás čekaly Valašské Klobouky. Bylo to ještě 20 km a dost kopců. Zde odbočím, protože celou trasu na konci pelotonu jede dodávka, která nejen kryje všem cyklistům záda, ale veze i náhradní vysoká kola, nakládá cyklisty s defektem, nebo ty, jimž došly síly. Celou dobu ji řídí David Brychta z Rohatce. David je právník v břeclavských Vodovodech a kanalizacích, a podle mě i ohromný kliďas. Zkuste ujet 1250 km v dodávce, řídit ji rychlostí +- 20 km/h, neusnout, a ještě být milý a pomáhat „padlým“, kteří k němu přisedají. David o sobě naopak tvrdí, že je nervák a cykloutour bere jako relaxační pobyt po všech celoročních stresech. No, má doma manželku, dvě dospělé dcery a vnouče, tak mu asi budeme rozumět… Díky Davide za vše, co pro nás děláš.

Už jsme ale ve Valašských Kloboukách. V místním novém Ecoparku Trhovisko nás přivítala paní starostka Mgr. Eliška Olšáková. Uvařili skvělou hrachovou polévku a děti připravily krásné vystoupení. Převzali jsme šek, předali certifikát a po zdejší skvělé cyklostezce vyrazili směr Brumov-Bylnice.

Po chvilce jsme tam byli. Krásné přivítání na náměstí panem starostou  Kamilem Mackem, který s námi šlapal už v pelotonu, a nádherné vystoupení dětí ze zdejší mateřské školky. Jsme na Valašsku, tak jsme se potěšili i valašskými kroji. Díky za krásný zážitek.

Poslední zastávkou před cílem byly Bojkovice. Jenže dostat se sem, není úplně jednoduché. To teda byly kopce!!! Ale zvládli jsme to a s malým zpožděním dorazili na Tillichovo náměstí. Zde nás přivítal starosta pan Mgr. Petr Viceník a dvě krásná vystoupení místních větších i menších děvčat. Zatleskali jsme, poděkovali, předali certifikát a převzali šek. Rádi se zase vrátíme.

Pak už následoval úprk do cíle. Konečně to bylo převážně z kopce, ale nějaký ten brdek se také našel. Na náměstí v Uherském Brodě jsou zrovna Bílokarpatské slavnosti, a tak jsme s dovolením využili jejich pódium, kde nám pan Mgr. David Surý – člen rady města a Ing. Marie Vaškovicová – zastupitelka předali milý šek a my certifikát. Jsme v cíli 9. etapy, zítra jdeme do finále, tak se ráno přidejte a jeďte s námi do Vrbice.

Hezký večer a ráno na startu v Drslavicích, ahoj.

Fotogalerie

9. etapa 2022 Bystřice pod Hostýnem - Uherský Brod

Pátek 10.6.2022

Start bude v Bystřici pod Hostýnem. Pojedeme na jih, směr Holešov. Budeme se snažit vyhnout Hostýnsko-vsetínské hornatině, ono kopců bude dneska ještě dostatek. Před Holešovem zatočíme doleva a za chvilku jsme ve Fryštáku. Tady jsme několikrát projeli, ale ještě nikdy nezastavili. Tentokrát to napravíme. Fryšták proslavili hudební velikáni a rodáci - zasloužilí umělci prof. Jaroslav Kvapil (1892 - 1958) a Břetislav Bakala (1897 - 1958), spisovatel a etnograf PhDr. Karel Pekárek (1911 - 1966) a další. Odsud je to jen kousek z kopce do Zlína. Zlín je naše tradiční zastávka a stavěli jsme tady skoro při všech ročnících. Do města obuvi to bylo celkem z kopce, teď začne práce s názvem Vizovická vrchovina. Budeme pomalu stoupat do těchto krásných kopců. Projedeme i Slopné, kde jsme měli v posledních letech moc krásné zastávky i přivítání. Budeme směřovat do Valašských Klobouků. Tady to vždy bylo moc milé. 11.června 2015 jsme tady dokonce pomáhali otevírat první část této cyklostezky směrem na Brumov-Bylnici. Tentokrát ji vyzkoušíme úplně celou. Valašské Klobouky leží v údolí říčky Klobučky na pomezí Bílých Karpat a Vizovických vrchů v severním cípu Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, a tak tady není o kopce nouze. Cyklostezka je však celá, v našem směru, z kopce, takže za chviličku už budeme v Brumově-Bylnici. prohlídku zdejšího hradu Brumov asi nestihneme, ale určitě nabereme síly na poslední dnešní kopec k Rokytnici. Do Bojkovic, kde je dnešní poslední zastávka, to už pak bude z kopečka. Bojkovice leží v údolí řeky Olšavy u jejího soutoku s řekou Koménkou v nadmořské výšce 301 m n. m. Okolní terén je kopcovitý a poměrně hustě zalesněný. Nad městem stojí na kamenném ostrohu jeho hlavní dominanta - zámek Nový Světlov. Ten tentokrát také nestihneme, ale zase o důvod více se sem vrátit i jinak než s Cyklotour. To už před námi je posledních 15 km dnešní etapy a jsou převážně z kopce. Opustíme CHKO Bílé Karpaty a sjedeme zase do údolí k řece Olšavě. V Uherském Brodě, městě, kde se podle některých pramenů narodil Jan Amos Komenský, naše dnešní putování ukončíme a budeme se těšit na zítřejší poslední letošní etapu celé Cyklotour.

Itinerář etapy

Bystřice pod Hostýnem - Masarykovo nám.

Start    8:00

Fryšták - Náměstí

9:15 -   9:45

Zlín - náměstí Míru

10:15 - 10:45

Valašské Klobouky - Ecopark Trhovisko

13:20 - 13:50

Brumov-Bylnice - náměstí před radnicí

14:20 - 14:50

Bojkovice - Tillichovo náměstí

15:50 - 16:20

Uherský Brod - Masarykovo nám

 Cíl       17:00

Bystřice pod Hostýnem  - Hlinsko pod Hostýnem – Dobrotice – Přílepy – Hadovna - Lukoveček – Fryšták                  20 km

Fryšták Zlín                      8 km

Zlín  – Příluky – Lužkovice – Želechovice nad Dřevnicí – Lípa – Zádveřice – Horní Trávníky – Dolní Trávníky – Horní Lhota – Dolní Lhota – Sehradice – Slopné – Loučka – Újezd  - Vysoké Pole – Vlachova Lhota – Mirošov – Valašské Klobouky                  42 km

Valašské Klobouky  - Brumov-Bylnice             8 km

Brumov-Bylnice - Štítná nad Vláří-Popov – Jestřabí – Hostětín – Pitín – Bojkovice           20 km

Bojkovice – Záhorovice – Nezdenice – Šumice – Uherský Brod                 15 km

Podrobnou trasu najdete zde.

změna trasy i časů vyhrazena

Profil etapy