9. Etapa Rokycany - Kašperské Hory

Trasa: Rokycany – Přeštice – Nepomuk – Horažďovice – Sušice – Hartmanice – Kašperské Hory
Délka trasy: 127 km

8.června 2018 report

Přátelství. Je to nakažlivé tady v pelotonu Na kole dětem. Ne jeden z cyklistů to poznal. Jak se jednou na nějaké ty kilometry přidáte, je velmi pravděpodobné, že se jindy začleníte znovu. Přemýšlím, čím to asi je. Honza Bicek, náš velký kamarád, osobnost, borec, na kterého všichni vzpomínáme (můj manžel, pozn. pisatelky), který s námi ještě před třemi lety švihal napříč vlastí, jednou ve své reportáži napsal, že je-li kolektiv tužen společným cílem a navíc námahou, vznikají přátelství, která trvají, a to nehledě na věk či profese. Borci ze základního pelotonu, kteří jedou celou tour, jsou srdcaři, přátelé, lidé, kteří vám pomohou, i když nemusejí nebo to nečekáte. Vím, o čem mluvím.

Tím bych Vás ráda nalákala, neboť máme před sebou zítřejší, letošní poslední etapu, která nás provede ze Šumavy až do Domažlic. Přijeďte to zažít s námi!

Ale teď k událostem, které přinesl uplynulý den. Část našich cyklistů na dnešek nocovala na velmi příjemném místě penzionu No. 1 v Rokycanech. Druhá část, na kterou místo nevyzbylo, spala v penzionu B+L a ráda by Vás varovala před nemilou zkušeností. Bohužel i to se stává, B+L skutečně nedoporučujeme. Za stejnou cenu jako první zmíněný penzion získáte ne příliš čisté ubytování a nepříliš ceně adekvátní služby.

Navzdory tomu, všichni borci a početné borkyně se s úsměvem na rtech sešli ráno v půl osmé na startu. Nebe bylo poseto mráčky a tak si všichni dnes mohli, alespoň tedy dopoledne, oddychnout od horkého počasí. Dle slov Zbyňka Vávry dokonce cestou spadla jedna osvěžující kapka, snad byla skutečně deštová.

A tak se příjemně jelo do Přeštic, kde Josefa a jeho doprovod očekával starosta Karel Naxera společně s tajemníkem Ondřejem Kokoškou. Nepomuk, který zastupoval starosta Jiří Švec, nás přivtal v krásném sále restaurace Švejk restaurant U Zeleného stromu.

Josef do pedálů pak dupal jako by mu za kolem hořela koudel. A tak se mu podařilo přervat dva dráty v kole. Nějakou dobu strávil opravami, a tak se peloton zkušeně prosmýkl bez jeho vedení přes Olšany. Po pár kilometrech byl již lídr na svém místě, tedy v čele pelotonu a uháněl do Horažďovic. Hluboké pozitivní dojmy z tamního krásného náměstí, osvěžující kašny a nesmírně sympatických zástupců města, starosty Ing. Michala Formana a místostarostky Ing. Hany Kalné byly zaslechnuty ještě u večeře. Po úvodní zdravici se strhla celá sada vystoupení. Tedy postupně. Oslnivé mažoretky ze ZŠ Blatenská předvedly působivé číslo pod vedením paní učitelky Milany Mudrové. Hned na to se předvedla i ZŠ Komenského. Přihlížející napjatě sledovali sportovní gymnastiku a americký step žáků pod vedením paní učitelky Jiřiny Stichenwirthové. A na oplátku z našich řad vystoupila Martina Štěpánková-Trnková, trojnásobná mistryně světa v krasojízdě. Na kole, samozřejmě. Martinku obdivovali děti i dospělí a ještě než jsme se všichni rozloučili, měli jsme to potěšení potkat bývalého kolegu Honzy Bicka – veterináře. Jméno neuvedl, ale víme, že patří do Žebráckého spolku mopedistů a tímto ho zdravíme.

Po tomto milém přivítání zamířil Josef v rozverné náladě do Sušice. Za celé město peloton uvítala místostarostka Věra Marešová. Svou odvahu předvedla paní učitelka Štěpánka Balvínová Žáková, která se nechala vyšvihnout na vysoké kolo. Jeden z žáčků na to konto volal do mikrofonu: „Paní učitelko, vy jste moc statečná! A laskavá!“

Terén se začal neúprosně zvedat do příkrých a táhlých šumavských kopců. Tou dobou už na obloze opět zářilo slunce v plné parádě, a tak se naši cyklisté dostavili do Hartmanic celí orosení. Svým vlídným slovem je přivítal starosta Pavel Valdman. Všem účastníkům cyklotour, kteří jedou z Ostravy až do Hartmanic, připravil originální dárek – keramickou mapu letošní trasy. Mezi cyklisty se zařadil kamarád Honzy Bicka – Vašek (příjmení známe, ale on si nepřál ho uvést). Byl vřele přijat a hned po pár kilometrech jízdy je jisté, že se sním ještě setkáme. Stihl se spřátelit s mnohými účastníky, budeme se těšit znovu na viděnou v příštím ročníku.

Dnešní etapa se začala krátit. Peloton svištěl dolů z kopce, zahnul ostře vpravo a opět začal stoupat do dnešního cíle – Kašperských Hor. Josef drtil poslední stoupání, aby se působivě vyšvihnul na náměstí a stočil svůj kostitřas pod kostel Sv. Markéty, kde už netrpělivě přešlapoval starosta Petr Málek. Našemu spíkrovi Vojtovi ulehčil práci místní moderátor Radek Nakládal a po audienci už se naši borci odebrali na výtečnou polévku a guláš se šesti do jídelny v místním dětském domově.

Neváhejte. Stojí to za to! Uvidíme se zítra na trase? A teď už dobrou!

Fotogalerie

9. etapa 2018

8.6.2018

V 9. etapě vyrazíme z Rokycan Švihovskou vrchovinou do Přeštic. Zde se stočíme na jihovýchod a jedeme směr Nepomuk. Je do dneska pořád z kopce nebo do kopce, spíše tedy do kopce. V Nepomuku na náměstí se pozdravíme a vyšlápneme si na Zelenou horu nad Nepomuk. Užijeme si výhled a hajdy zpátky na náměstí. To už nás čeká Blatenská pahorkatina a cesta na jih do Horažďovic. Z města, které se proslavilo výrobou hokejek jedeme jihozápadně podle zříceniny hradu Rabí do města , které proslavily zápalky, do Sušice. Odsud už budeme vyhlížet šumavské kopečky. Další a dnes poslední zastávka je v Hartmanicích. To už polykáme svěží šumavský vzduch a jedeme poslední část dnešní etapy do Kašperských Hor. Hrad zde nejspíše nenavštívíme, to by bylo na hroská kola, ale určitě tady přenocujeme a nabereme sil do poslední sobortní etapy.

Itinerář etapy

Start: Rokycany Masarykovo náměstí 7:30 hod

Rokycany - Šťáhlavy – Nebílovy – Netunice – Háje – Vodokrty – Přeštice  Masarykovo náměstí  31 km  příjezd cca  9:15 - odjezd 9:45

Přeštice – Dolce – Újezd – Týniště – Skašov – Nepomuk náměstí Augustina Němejce + výjezd na Zelenou horu   24 km příjezd cca 11:00 - odjezd 12:00

Nepomuk –  Mileč – Kovčín – Milčice – Olšany – Pačejov – Třebomyslice – Horažďovice  Mírové náměstí   25 km  příjezd cca 13:15 - odjezd 13:45

Horažďovice – Rabí – Sušice  náměstí Svobody    20 km  příjezd cca 14:45 - odjezd 15:15

Sušice – Nové Městečko – Hartmanice Náměstí  10 km  příjezd cca 16:00 - odjezd 16:30

Hartmanice – Nové Městečko – Annín – Kašperské Hory  Náměstí 1 – pod kostelem Sv. Markéty  13 km  příjezd cca 17:15

Podrobnou trasu najdete zde