9. etapa: Rychnov nad Kněžnou - okruh Orlickými horami

Trasa: Rychnov nad Kněžnou – Kunvald – Neratov – Olešnice v Orlických horách - Deštné v Orlických horách – Rychnov nad Kněžnou
Délka trasy: 104 km (nakonec 113 km)

report

Na Studánce bylo ráno tolik cyklistů, že jsme se na parkoviště skoro nevešli. Bylo slunečno a vypadalo to na pěkný den. Na operativní poradě jsme rozhodli o změně trasy, z důvodu různých restriktivních opatření opustili myšlenku jet přes Polsko, a zvolili cestu českou stranou hranice přes Šerlich.

Na okruh Orlickými horami od hotelu vyrazilo cca 80 cyklistů a cyklistek. Jelo se v pohodě a za chvilku jsme byli v Kunvaldu. Bylo zde mnoho dětí z místní školy, které si pro cyklisty připravily krásné „placky“ s cyklistickou tématikou. Já mám třeba s pumpičkou, a spoléhám na to, že mi vždy pomůže od defektu. Pan starosta Josef Paďour předal šek a převzal certifikát, zajistil se spoluobčany skvělé občerstvení a poslal nás směrem na Neratov.

To je celkem magické místo. Kdo jste tam ještě nebyl, tak vřele doporučuji. Jenže magická místa přitahují magické divy. Zde to byl déšť, a tak jsme před Neratovem tak trochu dnes poprvé zmokli. Nebylo to ale nic dramatického, a tak jsme do Neratova dorazili dříve, než byl plánovaný čas.

I přesto zde čekali místní včetně hendikepovaných dětí, kterým zde pomáhají obdivuhodným způsobem. V nádherném kostele nás přivítal Antonín Nekvinda, manažer místního Sdružení Neratov a také místní farář Josef Suchár. Zastávka to byla velmi poučná a inspirativní. I my jsme chtěli místním pomoci, a tak je drobně podpoříme v jejich činnosti, která je obdivuhodná.

Až tudy pojedete a zastavíte, tak nikdy nezapomenete na kostel s prosklenou střechou, ani skvělé jídlo v místní restauraci, které Vám připraví i donesou naši kamarádi, kteří neměli tolik štěstí jako my, a musí v životě bojovat s různými hendikepy. Díky za životní inspiraci.

Následoval nejdelší úsek dnešního dne, 38 km do Olešnice v Orlických horách. V cestě stálo i sedlo Šerlich, a tak to nebyla úplně lehká cesta. Navíc zpestřená dvěma lokálními bouřkami, které nás krásně „opláchly".

Do Olešnice jsme dorazili s menším zpožděním, ale o to vydatnější bylo místní občerstvení. Za zpoždění se omlouváme a za občerstvení moc děkujeme. Paní starostka Eva Stojková, se se svými spoluobčany se o nás krásně postarala, a říkala, že nám to zpoždění odpustí.

Další zastávkou bylo Deštné v Orlických horách. Zde sídlí náš dvorní zvonař Honza Šeda, který pro nás vytvořil již mnoho krásných zvonů (  apropo, už jste v elektronické dražbě přihodili  ?   ) u jeho ateliéru vždy na chvilku zastavíme a pak už mažeme do Kozího chlívku, což je místní vyhlášená restaurace a čekala zde na nás paní starostka Alena Rejzková Křížová. Darovala nám šek, za který samozřejmě moc děkujeme. Také jsme odhalili, že člen pelotonu, který jede celou trasu, a je z Čejkovic, tak je sousedem synovce paní starostky. No prostě svět je malý.

Čekal nás poslední kus cesty přes Luisino údolí. Kdo to neznáte, tak toto údolí je 875 m.n.m. (Deštné 650 m.n.m.) Pak už dlouhý sjezd do cílového města, proložený krátkým stoupáním kolem Kovárny. Josef nám zde ale připravil překvapení. Krátkou odbočku na Venclův statek, místo, kde se rozhodli nadaci podpořit úplně sami, a tak jsme se alespoň na chvilku zastavili. Pan Drahoslav Chudoba předal Josefovi peníze, ochutnali jsme zdejší skvělé občerstvení a pak už upalovali do cíle. Ten byl v Rychnově nad Kněžnou. U městského úřadu nás přivítala vedoucí odboru školství, paní Ludmila Cabálková, která zde na nás více jak hodinu čekala a navíc nás občerstvila skvělými koláčky. Moc díky.

Pak už jen rychle na ubytování a regenerace před poslední etapou.

Hlavně ať neprší.

9. etapa 2021

11.6.2021 pátek

Zopakujeme si loňskou trasu Orlickými horami a dojedeme do stejného města odkud startujeme. Start bude u hotelu Studánka a pojedeme do Orlických hor. První zastávka bude v Kunvaldu. Budeme stále mírně stoupat a další zastávka bude v Neratově. Prohlédneme si místní kostel se skleněnou střechou a ochutnáme občerstvení připravené místním Sdružením Neratov, které pomáhá lidem s postižením, či jinak znevýhodněným. Pokračovat budeme do Orlického Záhoří, kde překročíme hranice do Polska a pojedeme souběžně s hranicí přes horské středisko Zieleniec až na další hraniční přechod Čihalka u Olešnice v Orlických horách. Zde bude malá terénní vložka, protože cca 500 m zde musíme překonat po lesní cestě, než se opět dostaneme na asfalt. Po této zpestřující vložce v programu cyklotour, zastavíme v Olešnici v Orlických horách. Následovat bude Deštné v Orlických horách. Před zastávkou ještě projedeme kolem Ateliéru zvonaře a hrnčířky, kde nám již odlili mnoho krásných zvonů, a pak zastavíme u Kozího chlívku. Poté přes kopec s názvem Luisino údolí se vydáme na poslední část dnešní cesty. Zpět do Rychnova to už bude více méně z kopce, a tak si jízdu pěkně užijeme. Jen doufáme, že k nám letos bude počasí milosrdnější a nebude celý den pršet s teplotou  kolem 6 st. celsia, tak jako v roce 2020.

Pro vstup do Polska je nyní potřeba antigenní/PCR test né starší než 48 hodin.

Itinerář etapy

Start    8:00

Rychnov nad Kněžnou - hotel Studánka

9:15-   09:45

Kunvald - pomník padlých

10:40 - 11:10

Neratov - u kostela

13:00 - 13:30

Olešnice v Orlických Horách - Náměstí

14:10 - 14:40

Deštné v Orlických horách - Kozí chlívek

 Cíl       16:00

Rychnov nad Kněžnou - městský úřad

Rychnov nad Kněžnou hotel Studánka – Blatiny – Javornice – Slatina nad Zdobnicí – Kameničná – místní komunikace -  Kunvald    20 km

Kunvald – Bubnov – Bartošovice v Orlických horách - Neratov      13 km

Neratov – Nová Ves – Černá Voda – Orlické Záhoří – přejezd do Polska silnice v Polsku – Mostowice – Lasówka - Zieleinec – přejezd do ČR – cyklostezka 4035 – Olešnice v Orlických horách        33 km ( 18 km po polském území) 

Olešnice v Orlických horách – Polom – Sedloňov – Deštné v Orlických horách                    11 km

Deštné v Orlických horách – Luisino údolí – Zdobnice – Hláska – Jaroslav – Městská Habrová – Rychnov nad Kněžnou      27 km

Podrobnou trasu najdete zde

GPX soubor pro navigace a KML soubor pro Earth ke stažení zde

změna trasy a časů vyhrazena