Prolog 2022: Praha - Beroun

Trasa: Praha - Praha 7 - Rudná - Družec - Beroun
Délka trasy: 80 km

1.6.2022 - report

den první, středa, 1. června, Praha–Beroun, 82 km, 106 cyklistů
Mariánské náměstí v Praze, chvíle před polednem. Na místo srazu přijelo několik Jirků (těch je v naší partě asi nejvíc), Honza, Radek, Petr, Pavel (i když jen pozdravit, stejně i Luboš), další Petr, ahoj Arture!, samozřejmě Pedro, kdy se přidá Jura (další Jirka…)? Z Bardejova přijeli i Jaro a Miro, skvělé, chalani! A tak dál a tak podobně, zdravíme se s těmi, s nimiž jsme se neviděli rok, i s těmi, s nimiž jsme nedávno projeli některou trasu. O tom, co jsme během roku pro akci udělali a co teď prožijeme na cestě, podáme během následujících deseti dnů zprávy. Ta první: Magistrát hl. m. Prahy nás vybavil prvním vpravdě štědrým šekem. Za závdavek děkuje Pepa Zimovčák a také páni profesoři Pavel Pafko (letos výjimečně musí vynechat) a Jan Pirk (alespoň tři dny) a také – hleďme – pan předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil v cyklistickém a na horském kole. Přišel nás podpořit a pak se ztratil v davu, takže jen zapisovatel a snad někdo poblíž si všiml, jak nám dal ze svého do zapečetěné kasy svůj příspěvek. Milé.

Ale už je čas, 3… 2… 1… Jedéééém. Dlouhý peloton cyklistů v čele s Josefem Zimovčákem odstartoval do 13. ročníku Na kole dětem. Oč se jedná, jistě víte. Tak jako v předchozích letech (a nezastavil nás ani covid) sbíráme finance na rekondiční pobyty onkologicky nemocných dětí. Když se vrátí z nemocniční léčby, usnadníme jim a jejich rodinám návrat do normálu.

Co nás letos čeká: Po dnešním prologu deset etap a 12 etapových měst, postupně Beroun, Stříbro, Horažďovice, Veselí nad Lužnicí, Havlíčkův Brod, Třebíč, Drnovice (cíl 6. etapy) Vyškov (start do 7. etapy), Bruntál, Bystřice pod Hostýnem, Uherský Brod (cíl 9. etapy), Drslavice (start do 10. etapy) a konečně cíl ve Vrbici (nebo Vrbicích? Nevím, zeptáme se tam). Na cestě se plánovaně zastavíme na 60 destinacích, celkem máme natočit 1222 kilometrů a nastoupat 11 356 výškových metrů, projedeme 339 obcí a měst. To nejdůležitější – kolik cestou vybereme – už není až tak moc na nás, ale na vás a na těch, u nichž zabrzdíme. Držte nám a dětem, pro něž roztáčíme pedály, palce.

První zastávka letošní cyklotour je na dvoře budovy městské části Praha 7. Ještě jsme se ani nezahřáli a už jsme na nám známém místě, v minulosti nás tu přivítali několikrát. Mají tu útulně zařízený dvůr a vstřícné zastupitelstvo, jehož jménem nám předal šek pan starosta Jan Čižinský. Pak nečekaně přišel i zástupce Alzy, a to nikoli s kusem elektroniky, ale s tučným šekem. Děkujeme panu starostovi i Alze. Pan předseda Senátu tady vytasil dárek pro Pepu, prý kouzelné pero, jímž ten, kdo bude zapsán na seznam dárců, už do budoucna nemůže od své bohulibé činnosti upustit. Vyzkoušíme, pana předsedu rozhodně zapíšeme mezi prvními J. Znovu do sedel, další zastávkou je Rudná. Tady nás pozdravil dnes už poněkolikáté starosta Lubomír Kocman. Poněkolikáté proto, že s námi jede od začátku a vůbec s námi jezdí už dlouho, patří do širší skalní party. Dostali jsme šek, zazpívali nám školáci a pak se musel Lubomír pochlubit – ve zdejší škole pro 900 dětí postavili úžasnou tělocvičnu a kus nové budovy za čtvrt miliardy, opravdu nádhera. Kdo by se nepochlubil?

Odsud míříme do Družce, další známé zastávky. Zdejší obec i v minulosti brala naši akci jako příležitost pro všechny místní, na hřišti vždycky hrála muzika, přišlo i několik hokejových legend (pamatujete na Horešovského? To byl hokej!), což už je v Družci standard. Ani letos to nebylo jinak. S díky jsme přijali od obce šek a neradi se zvedali k cíli v Berouně. Pan starosta Zdeněk Kofent i paní starostová jsou zdatní cyklisté, takže se přes kopečky vydali do Berouna s námi.

Na náměstí nás přivítala paní starostka Soňa Chalupová a drobné mažoretky. Dostali jsme šek a Pepa hezký talíř, k němuž paní starostka vtipně dodala, že na něj bude u Zimovčáků padat prach na jistě důstojném místě.

Řekli jsme, že jsme dostali šeky, ale nikoli částky na nich uvedené. Záměrně. Ani letos nebudeme (možná až na výjimky?) říkat, kolik jsme dostali. Někdy má tisíc korun stejnou hodnotu jako jinde stokrát víc. Ale nebojte, finance jsou průhledné a na webových stránkách ke kontrole. 

Už byl čas ubytovat se, ale zapisovatel se dal do řeči s panem starostou Kofentem. O Družci, o akci, o dětech a najednou… V jeho širší rodině vážně onemocněl chlapec. Nemocnice, dlouhá a marná léčba, všichni zoufalí. Když hošíka pan Kofent v nemocnici navštívil, ptal se ho, co by si přál. Prý vidět Jágra. Uffff. No ale když je zřejmé, že malý pacient už v životě moc přání mít nebude, musel strejda napnout všechny síly. Zkrátka to dokázal. Do motolské nemocnice přijel za malým Ríšou Jaromír Jágr a vzal s sebou Tomáše Plekance, Jiřího Tlustého a Pavla Pateru. Nevím jak vy, ale já začnu Kladnu fandit.

Tak tedy prolog je za námi, prvních 80 km odškrtnuto. Už se těšíme na zítřek.

Hezký večer, Honza Králík

Fotogalerie

2022 prolog

středa 1.6.2022

13. ročník Cyklotour zahájíme na Mariánském náměstí,  centrem města a přes řeku Vltavu dojedeme do Prahy 7, kde v posledních letech stavíme pravidelně. Zastávka bude v místním novém úřadu městské části. Odsud se přesuneme k Vltavě, projedeme park Stromovku, přes vodu uvidíme pražskou čistírnu vod i tribunu stadionu na Julisce a zamíříme do Šáreckého údolí. Přírodním parkem Šárka - Lysolaje opustíme Prahu a kolem letiště Ruzyně i obřích skladů Amazonu se budeme blížit další zastávce v Rudné. To už budeme na hraně Křivoklátské vrchoviny a tak zvlněnou krajinou dojedeme do Družce. To už nás bude čekat jen poslední část prologu a tak přes Žilinu ( tato je u Kladna :-) ) sjedeme z kopce k řece Berounce v Hýskově. To už bude cíl na dohled a tak si užijeme kousek po rovince. Prolog zakončíme v Berouně a budeme se těšit na další dny strávené v sedle. Tak se  připojte a pomáhejte s námi dětem.

Itinerář etapy

Start    12:00

Praha - Mariánské náměstí

12:15 - 12:45

Praha 7 - Úřad městské části

14:45 - 15:15

Rudná -   Základní škola, Masarykova 878

16:15 - 16:45

Družec  - sportovní areál   

 Cíl       17:50

Beroun - Husovo náměstí

Praha 1 Mariánské náměstí - Platnéřská - Maiselova - Jáchymova - Pařížská - Staroměstské náměstí – Dlouhá - Masná - Rybova - Dlouhá - Revoluční - Štefánikův most - nábřeží Kapitána Jaroše - Bubenské nábřeží - Argentinská - Dělnická - U Průhonu – Praha 7       4 km                               

Praha 7  - U Průhonu - Na Maninách - U Uranie - Vrbenského - Partyzánská - U Výstaviště - Za Elektrárnou - Stromovka cyklostezka A310 - A162 - Gotthardská - Krupkovo náměstí - Goetheho - Mlýnská - Papírenská - Podbabská - V Podbabě - V Šáreckém údolí - Horoměřická - Nebušická - Tuchoměřická - K Tuchoměřicům - Ke Kopanině -  Přední Kopanina– Kněžívka – Kněževes – Dobrovíz – Jeneč – Hostivice – Chýně – Rudná     38 km  

Rudná – Úhonice – Ptice – Svárov – Rymáň – Unhošť – Kyšice – Valdek – Družec        18 km 

Družec  – Žilina – Lhota – Bratronice – Chyňava – Hýskov – Beroun  

Podrobnou trasu najdete zde.  

GPX soubor pro navigace

změna trasy i časů vyhrazena

Profil etapy