Prolog Aš - Sokolov

Trasa: Aš – Cheb – Kynšperk nad Ohří – Sokolov
Délka trasy: 65 km

report

10. ročník veřejné cyklojízdy Na kole dětem se po prvních deseti kilometrech zapsal do historie událostí, kterou už nechceme opakovat, zejména ne Josef Zimovčák. Začít ale musíme od začátku, na náměstí v Aši.
Je 29. května 2019, 12.00 h, startujeme. Než poprvé šlápneme do pedálů, podtrhneme dosavadní účet, pravda od boku: Za uplynulých devět let jsme najeli 13 356 km 3120x jsme zastavili na náměstích, loukách, parcích, před radnicemi, školami, hasičskými zbrojnicemi, na stadionech a kde všude. Vždycky nás přátelsky uvítali, někde zazpívaly děti, někde se představily mažoretky, někdy čekaly stovky lidí, někdy jen paní starostka nebo pan starosta, vždycky to ale byly milé chvíle.
Už asi nezjistíme, koho napadlo, na co budeme vybírat peníze. Nikoli na léčbu onkologicky nemocných dětí. Ta je u nás na světové úrovni a plně hrazená. Jenomže když se dítě po měsících léčby na onkologii vrátí z prostředí bílých stěn, lékařů, sestřiček, přístrojů a hadiček, je sice vyléčené (dnes více než 90 % případů), zaslouží si ještě napravit po tom martyriu duši. Děti a rodiče by po všech stresech měli vyjet někam do přírody a společně nabrat novou radost ze života. Tohle je pro psychiku (nejen) dětí ohromně důležité. Tomu slouží naše sbírka, organizovaná při cyklojízdě. Za uplynulých 9 let se nám podařilo získat  přes 11 milionů korun, za něž jsme zajistili dvou a třítýdenní pobyty v lázních nebo v rekreačních zařízeních pro více než 4100 dětí s rodinnými příslušníky. Díky vám všem, kdo jste přispěli, třeba děti, kterým zbyla koruna, když si koupili zmrzku, a penízek hodili do naší zapečetění kasičky na náměstí (vloni tam přibylo přes 80 tisíc korun), díky obcím a městům, které daly třeba několik desítek tisíc, o sponzorech nemluvě, ještě na ně přijde řeč.    
Letos nás čeká prolog a 10 etap, nějakých 1300 km. Držte nám palce. Tedy vlastně držte palce dětem, kvůli nimž letos jedeme od A do Z, z Aše do Znojma.

Takže nás z ašského náměstí vyprovodil pan starosta Dalibor Blažek, „starý známý“, však už nás odsud vypravoval několikrát i se souborem Hvězdičky. A teď ten 10. kilometr za Aší: táhlý padák, pak železniční přejezd, za ním hup a na něm se Pepa vznesl, překlopil se přes řídítka a letěl rovnou na asfalt. On v kotrmelcích, kolo v kotrmelcích a pak ticho. Výsledek: rozbitý nos, obličej, brada, dlaně, nohy, potrhaný dres, vytržený drát z kola, ohnutý ráfek, roztržené sedlo. Normální by byla cesta do nemocnice a naložení kola do auta. Zkrátím to: Za čtvrt hodiny Pepa skočil na svého oře a jelo se dál. Na první zastávce nás přivítal pan starosta Mgr. Antonín Jalovec, nadšený cyklista, kterého Pepův zkrvavený obličej nepřivedl z míry. V Kynšperku nad Ohří nás čekali na stadionu pan starosta Ing. Tomáš Svoboda a mažoretky, které vede paní Iveta Rampová. Z Kynšperku jsme mířili do cíle dnešního krátkého prologu (70 km) v Sokolově. Na náměstí bylo požehnaně diváků a pan místostarosta Jan Picka a také mažoretky zdejší ZUŠky, které vycepovala paní Zora Čilíková, děvčata to vyšvihla na jedničku, děkujeme.

Tak, už jsme se ubytovali na moc milém statku Bernard, většina jde na večeři a Pepa na šití, ale nebojte, nemusí do nemocnice, jedou s námi dva profesoři, jeden docent, ortopéd a traumatolog, ten má nářadí sebou, spíchnou to na pokoji. 
Tak hezký večer a máte-li chuť, skočte na kolo a přidejte se k nám. Pár kilometrů nebo celou etapu, jak je libo. Těšíme se na vás.

Jan Králík

fotogalerie


29.5.2019

V pravé poledne vystartujeme z nejzápadnějšího města České republiky, z Aše. Jen těžko by si šlo představit start jubilejního 10. ročníku Cyklotour z jiného místa. Vyrazíme směrem na Cheb, nejprve ale musíme projet vrchovinu zvanou Smrčiny, která tvoří i hranice naší země, minout hrad Seeberg, a také projet Františkovy Lázně. Pak již zastavíme v Chebu. Bude to první zastávka tohoto ročníku, a pak už vyrazíme do Chebské pánve, kde podle řeky Ohře dojedeme do Kynšperku nad Ohří. Budeme používat hodně cyklostezky, a tak bude příležitost si prohlédnou místní krajinu i jinak než ze silnice. Ve stínu kynšperského hradu, a snad i stínu kynšperského pivovaru bude dnešní druhá přestávka. Po ní vyrazíme přes jednu z nejdelších dřevěných lávek v České republice na poslední část dnešního prologu. Cestou do Sokolova pojedeme opět podle řeky Ohře, mineme zámek Chlumek, cestou se pokocháme i pohledy na elektrárnu Tisová a zatopený povrchový důl, který se přeměnil v jezero Medard. Mineme i výsypku Antonín, a pak již budeme na dohled dnešního cíle prologu, města Sokolov.

Itinerář etapy

Start    12:00

Aš Poštovní náměstí

13:30 - 13:30

Cheb -náměstí Krále Jiřího z Poděbrad

15:00 - 15:30

Kynšperk nad Ohří   TJ Slavoj

 Cíl       16:15

Sokolov -Staré náměstí 

Aš - Mokřiny – Nebesa – Výhledy – Skalka – Lipná – Polná – Vladislav - Ostroh (hrad Seeberg) - Dolní Lomany – Františkovy Lázně - Komorní Dvůr – Skalka – Cheb - náměstí Krále Jiřího z Poděbrad (příjezd cca 13:30 –  odjezd 14:00) 29 km                                     

Cheb – Hradiště – Jindřichov – Tršnice – Chocovice – Nebanice – Mostov – Hlínová - Kynšperk nad Ohří -TJ Slavoj Kynšperk nad Ohří (příjezd cca 15:00 – odjezd 15:30)  19 km  

Kynšperk nad Ohří – Dasnice - Chlumek - Hlavno – Citice – Sokolov -Staré náměstí (příjezd cca 16:15)   16 km 

Podrobnou trasu najdete zde.

Profil etapy