Prolog Aš - Toužim

Trasa: Aš- Kynšperk nad Ohří - Bečov nad Teplou - Toužim
Délka trasy: 78 km

report

3. Červen 2015

Je možné říci, že se stalo neoddiskutovatelnou tradicí, sledovat v první polovině června na českých silnicích Josefa Zimovčáka na vysokém kole a jeho tým při charitativní cyklojízdě Na kole dětem. I letos se zraky všech příčetných obyvatel České republiky i řady cizozemců upírají na silnice druhé, třetí, čtvrté i vyšších tříd, hrajících minimálně padesáti odstíny šedi, rok od roku je ostatně odstínů více. Josef s postupujícím věkem ztrácí ostych a obavu o použitelnost svých kumpánů na silničních a horských kolech pro další etapy a tak můžeme ve stoupáních pozorovat skupinu nebezpečně funících a rudolících sportovců. Okoloprojíždějící automobilisté blednou strachy při pohledu na krocaní nach v obličejích Josefova doprovodu. Pokud se připojí skupina dětí, Josef samozřejmě zvolní a nechá děti vychutnat si jízdu v pelotonu a svůj doprovod odkrvit bělma hrozivě vyvalených bulv a setřít zpěněná chřípí. 

Letošní slavnostní start připadl jako ostatně každým druhým rokem na Aš, náš západní ocásek obklopený germánskou přesilou. V precizně připraveném itineráři se objevila drobná trhlina, následkem pozdního příjezdu tří cyklistů z pelotonu zamával starosta města Aš Mgr.Dalibor Blažek a místostarosta Ing. Pavel Klepáček s krůpějemi potu na čele v parném poledni kostkovanou vlajkou o čtyři minuty později než bylo v plánu. Peloton se dal do pohybu, vyletěl na ašský horizont a poté se řítil táhlým klesáním do českého vnitrozemí. Mezi břízkami začala probleskovat řeka Ohře a vzápětí se šustění galusek a drnčení vysokého kola rozléhalo Kynšperkem nad Ohří. V okolí tohoto městečka si nás pod ochranná křídla vzal, kromě starosty Ing. Tomáše Svobody s městským kulturním centrem, také pivovar Zajíc. V jeho nádherně zrekonstruovaném areálu přivítal peloton doširoka rozpažený ředitel Radek Vomočil, v každé dlani podnos s bramboráky z pivního mláta, a kdyby nebyli cyklisté v plné zátěži, jistě by i několik Zajíců hlasitě zasyčelo. Poté již nastala poctivá vrchařina a k pelotonu se přidaly děti ze základní školy v Klášterci nad Ohří. Lídr dne ve žluté vestě Saša Fedoročko při večeři s pochvalným mručením chválil jejich výkony. Ač zrovna pod Josefovým kolem doslova hořel asfalt, značná část dětí si s přehledem hlídala pozice v pelotonu. Slavkovský les nabídnul krásné scenérie a pozoruhodné sportovní výkony. V podvečer jsme se ocitli v líbezném Bečově nad Teplou, obklopeném malebnými kopečky s bohatými pastvinami překypujícími skotem s vlídnými pohledy. Náměstíčko s rodinnou atmosférou projasnila paní starostka Olga Haláková, popřála nám hodně štěstí a pozvala naše cyklisty na prohlídku tamního relikviáře svatého Maura. Poté následoval nejdelší kopec dne, končící v nadmořské výšce téměř 600 metrů a na jeho vrcholu již zamlžené zraky znavených borců roztouženě vyhlížely Toužim. Ne marně. Město se vynořilo mezi zelení a solidně zaplněné náměstí provoněné grilovanou klobásou aplaudovalo karavaně Na kole dětem. Starosta sportovního střihu Alexandr Žák vzal do dlaně Josefovu opocenou pravici a jejich pohledy se střetly. Nastalou dramatickou prodlevu zaplnil orchestr základní umělecké školy vedený kapelníkem Karlem Musilem a na závěr zakřepčily místní dívky se sestavou pouličního tance. 

Po prologu zítra ostře startuje první etapa končící ve Zbuzanech a srdečně vás zveme užít si pohyb a zažít také mnoho legrace a kypícího přátelství v pelotonu Na kole dětem.

fotogalerie

foto: © Ivo Dvořák

prolog 2015

1.6.2016

Slavnostní prolog zavede peloton z tradičního startu Aše přes Chebskou pánev, Slavkovský les a Tepelskou vrchovinu do Toužimi.

Itinerář etapy

Start v Aši: 12:00 hod, Park zážitků

Aš – Hazlov – Aleje Zábrší – Třebeň – Lesinka – Hněvín - Nebanice – Chotíkov – Liboc – Kynšperk nad Ohří - pivovar, Sokolovská 482/40 (33 km),  příjezd cca 13:45 hod, odjezd 14:15 hod

Kynšperk nad Ohří - Kolová – Zlatá – Arnoltov – Kostelní Bříza – Rovná – Podstrání – Krásno – Bečov nad Teplou - náměstí 5. Května (33 km), příjezd cca 16:15 hod, odjezd 16:45 hod

Bečov nad Teplou - Krásné Údolí – Útvina – Toužim - náměstí Jiřího z Poděbrad (12 km)   příjezd cca 17,30 

Podrobnou trasu najdete zde.