Prolog: Ostrava - Lipník nad Bečvou

Trasa: Ostrava – Studénka – Suchdol nad Odrou – Lipník nad Bečvou
Délka trasy: 76 km

30.5.2018 report

Letošní ročník jsme zahájili vloni, když jsme se. 6-listopadu sešli v Praze. Josef Zimovčák tehdy představil, kudy povede letošní ročník Cyklotour. My, co spolu mluvíme, víme, že se v sudé ročníky jede od západu na východ, v liché opačně od východu na západ. Startovním místem tedy určeno Prokešovo náměstí v Ostravě. 

Ani jsme se nenadáli a byl tu start. Na náměstí před magistrátem nás přivítal pan primátor Ing. Tomáš Matura, MBA, jeho náměstkyně paní Kateřina Šebestová a náměstek pan Zbyněk Pražák, trojice, která vzala Cyklojízd vážně, protože přišla s koly a vydala se s námi na trasu první etapy do Lipníka nad Bečvou.

          Než vyrazíme, připomeneme smysl naší akce: V České republice ročně onkologicky onemocní na 400 dětí. Současná medicína jich dokáže 87 % vyléčit. Cílem Cyklotour Josefa Zimovčáka je získat finanční prostředky, jimiž jednak přispíváme na centra jejich léčby, jednak malým pacientům hradí jejich rekondiční pobyt, když po měsících léčby opustí bílé nemocniční prostředí. Dnes předal Pepa dětské onkologii v Ostravě 100 tisíc.

          Dost  o tom, je šest minut po poledni a peloton snad osmdesáti cyklistů za doprovodu motorizované policie vyjíždí do první etapy. A je to fofr.

- On to kolo ukradl?

- Ne, je jeho. Je jenom tak nabušenej.

Tolik první hláška po několika kilometrech, kdy Pepa na svém vysokém kole nasadil tempo, při němž computer kmital kolem rychlosti 25 km/h.  V pelotonu jsou známé osobnosti jako páni profesoři Pavel Pafko a Jan Pirk (možná jste je dnes ráno viděli v televizi a slyšeli v rozhlasu), dále tradiční podporovatelé, sponzoři a příznivci Cyklotour. Mnozí se díky ní stali blízkými přáteli. Nastoupili i lidé, kteří přijeli poprvé. Vítání jsou všichni stejně.

          Dnes jsme se jen rozehřáli na 80 kilometrech, kdy jsme zastavili ve Studénce (přivítal nás pan starosta Lubomír Šobiš a místostarosta Petr Odchodnický) pak v Suchdole (uvítali nás pan starosta Ing. Richard  Ehler ((pak se vydal na trasu společně s námi)) s paní místostarostkou Ivou Grabovskou) a konečně jsme dorazili do Lipníku nad Bečvou (čekala nás paní místostarostka Dana Navrátilová), kde se do zlaté knihy města podepsali výše zmínění páni profesoři a pochopitelně Josef.

          Nutno připomenout, že nás všude čekali s občerstvením -.něčím na žízeň, na hlad i na duši. Ve Studénce i v Suchodele moc šikovná děvčata s tanečním programem. Studénská skupina se jmenuje Petra na památku kamarádky, která je už opustila… Zase jsme si uvědomili, že Cyklotour má smysl.

          Po páté odpoledne jsme byli v cíli, rozloučili se s dětmi a dospělými, kteří se k nám přidali (Ostraváci z tamního veterán cyklo klubu Hrabová se otočili a pílili osmdesát kilometrů zpět do Ostravy ) my ostatní jsme se šli osprchovat. Věříme, že závěr letošní Cyklotour bude ve stejné pohodě jako začátek. Držte nám (tedy dětem) palce.

P.S,. Na zastávkách jsme kolemjdoucím a divákům prodali naše drobnosti či nám jen tak přispěli, takže jsme na konto připsali prvních 10 500 Kč.

fotogalerie

Prolog 2018

30.5.2018

Prolog 9. ročníku začne v Ostravě a vyrazíme směrem na jihozápad. První zatávka bude ve Studénce. Budeme držet směr a pokračovat do Suchdola nad Odrou. Pak vyměníme Odru za Bečvu a z Hranic dojedeme do cíle prologu, Lipníku nad Bečvou po cykloztezce podle Bečvy.

Itinerář etapy

Start    12:00

Ostrava Prokešovo náměstí

13:30 - 14:00

Studénka náměstí Republiky

14:45 - 15:15

Suchdol nad Odrou Komenského 318

 Cíl       17:00

Lipník nad Bečvou  náměstí T. G. Masaryka

Ostrava  -  Janová – Polanka nad Odrou  – Klimkovice – Studénka  náměstí Republiky (příjezd cca 13:30 –  odjezd 14:00) 27 km                                     

Studénka – Pustějov- Hladké Životice – Suchdol nad Odrou Komenského 318 (příjezd cca 14:45 – odjezd 15:15)  14 km  

Suchdol nad Odrou – Mankovice – Hynčice  –  Bělotín – Hranice – cyklostezka podél Bečvy – Lipník nad Bečvou  náměstí T. G. Masaryka (příjezd cca 17:00)   35 km                          

Podrobnou trasu najdete zde.